Editia de Moldova a „Ziarului Lumina“ a implinit ieri un an de aparitie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ediția de Moldova a „Ziarului Lumina“ a împlinit ieri un an de apariție

[2010-02-03]

Ediția de Moldova a „Ziarului Lumina“ a împlinit ieri, 2 februarie, un an de la apariția primului număr, informează cotidianul „Ziarului Lumina“. Din 2 februarie 2009, pagina 16 a „Ziarului Lumina“ - Ediția de Moldova a oglindit actualitatea religioasă din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La moment aniversar, reprezentanții Sectorului Mass-media ai celor patru centre eparhiale din Moldova au transmis un mesaj de felicitare.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe 2 februarie 2009 a apărut primul număr al „Ziarului Lumina“ - Ediția de Moldova. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, întrunit după slujba Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a luat act de faptul că Arhiepiscopia Iașilor va edita Ediția de Moldova a cotidianului „Ziarul Lumina“. Cele 300 de numere ale publicației au cuprins relatări, știri din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Episcopia Hușilor, precum și texte de opinii. În pagina 16 a Ediției de Moldova au fost publicate materiale din viața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care au reflectat evenimente, simpozioane, întruniri preoțești, concerte, sfințiri de biserici sau hramuri ale acestora. Mediatizarea tuturor acțiunilor sau activităților în această perioadă în cadrul Ediției de Moldova a „Ziarului Lumina“ a fost posibilă prin strânsa colaborare cu Radio TRINITAS, redacția din Iași.
Rubrica Opinii
La rubrica „Cuvântul ierarhului“, care a apărut neîntrerupt în fiecare zi de luni în pagina de Moldova, preoții și credincioșii din protopopiatele celor patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au redat cuvinte de învățătură ale Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și ale PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În același timp, pastoralele ierarhilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, de la Paști și de la Crăciun, au ajuns la cititori din amvonul Ediției de Moldova. Au fost publicate, de asemenea, texte de opinii ale părinților profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, ale monahilor din cuprinsul mănăstirilor moldave, preoților de parohii, studenților sau elevilor. O altă rubrică ce a apărut constant în pagina Ediției de Moldova este „Maica Siluana vă răspunde“. Aici, maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sf. Arhangheli“ din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranț㓠a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, răspunde întrebărilor celor care se confruntă cu diferite probleme.
„O călăuză creștină în acest veac agitat și vorbăreț“
Pr. Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor: „Faptul că la Iași se editează și tipărește, deocamdată, singura ediție locală a «Ziarului Lumina» este și o consecință firească a faptului că acest proiect publicistic s-a plămădit, cu multă trudă, în orașul Sfintei Parascheva, dar și o expresie a dorinței conducerii celor patru eparhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei de a comunica îndeaproape, zi de zi, cu clerul și credincioșii din această arie canonică. După un an de zile, trebuie să adresăm cuvenitele felicitări redacției și cititorilor, deopotrivă, dar, mai ales, trebuie să facem o evaluare și să vedem care sunt lucrurile pe care trebuie să le mai îndreptăm sau pe care trebuie să le mai adăugăm pentru ca această publicație să fie de un real folos cititorilor. Pentru aceasta, ne-ar fi de folos sugestiile, criticile, observațiile tuturor celor care văd în Ediția de Moldova a «Ziarului Lumina» o sursă de informație, un prieten de suflet, o călăuză creștină în acest veac agitat și vorbăreț.“
Informații relevante din viața străvechii Eparhii a Hușilor
Pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor: „Un an de apariție a «Ziarului Lumina» - Ediția de Moldova ne oferă posibilitatea de a felicita pe ostenitorii acestei publicații atât de necesare în mass-media românească. «Ziarul Lumina» acoperă o varietate de subiecte interesante, de la cele din actualitatea religioasă, până la cele din domeniul social sau economic. Ediția de Moldova a «Ziarului Lumina» este importantă pentru multiseculara Episcopie a Hușilor, întrucât am regăsit în aceste pagini o serie de informații relevante din actualitatea eparhiei noastre, privitoare la slujirile arhierești, sfințirile sau resfințirile de biserici, din latura social-filantropică și misionară a eparhiei, dar și evenimente din viața altor eparhii, pe care le citim cu interes. Anul trecut, «Ziarului Lumina» a mediatizat evenimentul alegerii și întronizării celui de-al 51-lea ierarh al acestei străvechi eparhii, în persoana Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. Cuvântul pastoral al Preasfințitului Corneliu, publicat lunar, este un alt reper important al activității eparhiei, mediatizat în paginile ziarului. Centrul Eparhial Huși este alături de «Ziarul Lumina» la acest moment aniversar și mulțumește, în numele preoților și credincioșilor din județul Vaslui, tuturor celor care trudesc la apariția acestui ziar“.
„Ediția de Moldova are un impact deosebit în rândul preoților și al credincioșilor“
Pr. Constantin Gherasim, consilier în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: „Cu prilejul împlinirii unui an de la apariția primului număr al Ediției de Moldova a cotidianului «Ziarul Lumina», Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului transmite, tuturor responsabililor și ostenitorilor acestei publicații bisericești alese, gânduri de prețuire și recunoștiință pentru misiunea pe care o desfășoară. Avem bucuria să vedem că Ediția de Moldova a «Ziarului Lumina» are un impact deosebit în rândul preoților și al credincioșilor eparhiei noastre, prin faptul că reflectă activitatea pastoral-misionară, administrativ-gospodărească și liturgic-spirituală a acestui teritoriu încărcat de istorie și tradiții frumoase. Avem convingerea că publicația noastră va fi din ce în ce mai apreciată, continuându-și misiunea deosebită ce o are în rândul credincioșilor și nu numai, prin faptul că ea promovează permanent valorile duhovnicești ale Bisericii noastre Ortodoxe, precum și cele cultural-tradiționale din ținuturile moldave“.
„Fie ca învățăturile transmise să rodească în inimile cititorilor“
Pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Acum, la ceas aniversar, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural, felicită pe toți redactorii și colaboratorii «Ziarului Lumina», pentru efortul depus în slujirea lui Dumnezeu prin cuvântul scris. Mântuitorul Hristos ne îndeamnă, prin cuvintele: «Mergând, învățați toate neamurile» (Matei 28, 19), că avem această datorie sfântă de a învăța pe oameni adevărurile Ortodoxiei pe care Biserica, «stâlp și temelie a adevărului» (I Timotei, 3, 15), le propovăduiește. Noi Îl mărturisim pe Hristos fie prin viu grai, fie prin icoană sau prin cuvântul scris. Toți cei care lucrează la acest ziar sunt, deci, ca niște apostoli, mărturisitori ai Evangheliei lui Hristos. Le urăm, pe această cale, tuturor ostenitorilor «Ziarului Lumina», la împlinirea unui an de la apariția Ediției sale de Moldova, sănătate, putere de muncă și noi succese. Fie ca învățăturile transmise să rodească în inimile cititorilor pentru bucuria mântuirii!“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1019, Ultimul acces: 2024-03-26 12:54:12