A aparut la Editura Presa Buna Caritas in veritate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A apărut la Editura Presa Bună Caritas in veritate

[2010-01-15]
A apărut în limba română, la Editura Presa Bună, în colecția Documente, nr. 67, a treia Enciclică a Papei Benedict al XVI-lea, "Caritas in veritate". După ce în "Deus caritas est" a vorbit despre iubire, iar în "Spe salvi" despre speranță, în "Caritas in veritate" Papa Benedict al XVI-lea învață despre caritate. "Caritatea este iubire primită și dăruită. Ea este `har` (charis). Originea ei este iubirea care provine de la Tatăl prin Fiul, în Duhul Sfânt. Este iubirea care din Fiul coboară asupra noastră. Este iubirea creatoare, care ne-a dăruit existența; este iubirea răscumpărătoare, prin care suntem recreați. Iubire revelată și realizată de Cristos (cf. In 13,1) și `revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt` (Rom 5,5). Destinatari ai iubirii lui Dumnezeu oamenii sunt constituiți subiecți ai carității, chemați să devină ei înșiși instrumente ale harului, pentru a revărsa caritatea lui Dumnezeu și pentru a țese legăturile carității. Acestei dinamici de caritate primită și dăruită îi răspunde doctrina socială a Bisericii. Ea este `caritas in veritate in re sociali`: vestire a adevărului iubirii lui Cristos în societate. Această doctrină este slujire a carității, dar în adevăr." (Caritas in veritate, 5).
Enciclica cuprinde o introducere, șase capitole și o concluzie. În introducere Sfântul Părinte spune că toți oamenii simt impulsul interior de a iubi în mod autentic, iar iubirea și adevărul nu-i abandonează niciodată complet pentru că sunt vocația pusă de Dumnezeu în inima și în mintea fiecărui om. Iar Isus Cristos purifică și eliberează de sărăciile noastre umane și ne dezvăluie în mod deplin inițiativa de iubire și planul de viață adevărată pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru noi. În Caritas in veritate sunt abordate șase teme de o mare amploare: Mesajul Enciclicei "Populorum progressio" (Capitolul I), Dezvoltarea umană în timpul nostru (Capitolul al II-lea), Fraternitatea, dezvoltarea economică și societatea civilă (Capitolul al III-lea), Dezvoltarea popoarelor, drepturile și obligațiile, ambientul (Capitolul al IV-lea), Colaborarea familiei umane (Capitolul al V-lea) și Dezvoltarea popoarelor și tehnica (Capitolul al VI-lea). În concluzie, Suveranul Pontif amintește că fără Dumnezeu omul nu știe unde să meargă și nu reușește nici să înțeleagă cine este el. Acum, poate mai mult ca oricând, trebuie să primim ca un real ajutor cuvintele lui Isus: "Fără mine nimic nu puteți face" (Ioan 15,5), dar și încurajarea "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Matei 28,20). Umanismul care-l exclude pe Dumnezeu este un umanism inuman. Iubirea lui Dumnezeu ne cheamă să ieșim din ceea ce este limitat și nedefinit, ne dă curaj de a lucra și de a continua în căutarea binelui tuturor. Dezvoltarea are nevoie de creștini cu brațele ridicate spre Dumnezeu în gestul de rugăciune, creștini mișcați de conștiința că iubirea plină de adevăr, caritas in veritate, din care provine dezvoltarea autentică, nu este produsă de noi, ci ne este dăruită. Textul Enciclicei este publicat pe situl Documente.Catholica.ro, iar varianta tipărită poate fi comandată de la Librăria Presa Bună la prețul de 3,5 lei.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1482, Ultimul acces: 2024-03-29 00:05:26