Directoarea Muzeului Ebraic despre dialogul dintre evrei si catolici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Directoarea Muzeului Ebraic despre dialogul dintre evrei și catolici

[2010-01-15]
Unul din momentele vizitei Papei Benedict al XVI-lea la sinagoga din Roma, din ziua de duminică, 17 ianuarie 2010, va fi inaugurarea expoziției "Et ecce gaudium" la Muzeul Ebraic din Roma, care a fost prezentată joi după amiază jurnaliștilor. Este vorba despre o expoziție de 14 panouri realizate în secolul al XVIII-lea de evreii romani pentru încoronarea Suveranilor Pontifi. Pentru o reflecție asupra felului în care lumea culturală evreiască așteaptă vizita Papei Benedict al XVI-lea, la 24 de ani de la cea istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, trimisul Radio Vatican a intervievat-o pe directoarea Muzeului Ebraic din Roma, Daniela Di Castro.
"Au trecut, întocmai, 24 de ani și lumea s-a schimbat complet: s-au schimbat raporturile, negreșit, între comunitatea ebraică din Roma și lumea catolică după această explozivă noutate a Papei Ioan Paul al II-lea în 1986; s-au făcut pași înainte. Această vizită va fi în mod cert o piatră de hotar foarte, foarte importantă în dialogul iudeo-creștin și chiar într-un moment în care este mare nevoie de dialog în lume". Daniela Di Castro a dat explicații legate de expoziția "Et ecce gaudium": "La jumătatea secolului al XVI-lea, evreii pierd drepturile civile și sunt închiși într-un ghetou, dar participarea lor la ceremonia de înscăunare a Pontifilor continuă. Este un lucru fundamental, deoarece în ciuda faptului că sunt privați de drepturile civile și cu toate că sunt considerați cetățeni de seria B, sunt, oricum, cetățeni romani. Și acest fapt e un lucru fundamental, deoarece statutul de evrei la Roma este în orice caz un statut de cetățeni cărora le este garantată posibilitatea de a fi prezenți aici în oraș. Sunt chemați să împodobească o porțiune de stradă cu panouri conținând inscripții biblice".
Muzeul Ebraic din Roma păstrează memoria comunității ebraice a orașului, lucru important mai ales pentru tinerele generații: "Muzeul Ebraic din Roma este tocmai o parte a orașului și cred că memoriile ebraismului la Roma se întretaie atât de mult cu cele ale orașului încât consider că este imposibil a cunoaște Roma dacă nu se cunoaște și Muzeul Ebraic, dacă nu se cunoaște istoria ebraismului, de exemplu, în toponimele sale. Această zonă care înconjoară Muzeul Ebraic, zona cartierului evreiesc, unde odinioară se afla ghetoul, și străzile adiacente sunt extrem de importante și nu doar pentru istoria ebraismului, ci pentru istoria întregului oraș. Acesta este apoi un muzeu foarte important pentru istoria artei, a artelor decorative".
Vorbind despre dialogul dintre evrei și catolici în domeniul culturii, Daniela Di Castro a declarat: "Terenul culturii - mulțumim cerului - este un teren deosebit pentru dialog! Nu există dialog fără cultură, aș spune. Este de ajuns să deschidem un ziar și ne dăm seama că unde lipsește cultura, dialogul moare mereu. Noi căutăm, în schimb, să facem contrariul: depunem un mare efort pentru a apropia Muzeul Ebraic din Roma de școli; comunitatea ebraică tratează muzeul ca `zonă de dialog`. Firește, când avem norocul să primim vizita unui personaj ilustru, precum cea a Suveranului Pontif, Muzeul Ebraic din Roma reușește să ajungă prin comunicarea sa în locurile cel mai îndepărtate ale lumii. Cred că totul nu poate face decât bine".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1472, Ultimul acces: 2024-03-25 03:15:41