Crestinii ortodocsi de stil vechi au sarbatorit Craciunul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Crăciunul

[2010-01-08]

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit, ieri 7 ianuarie, Crăciunul. În țara noastră, majoritatea credincioșilor acestui rit sunt reprezentați de minoritatea rușilor lipoveni, a ucrainenilor din Dobrogea și a sârbilor din Banat. Tot pe stil vechi prăznuiesc Nașterea Domnului și românii basarabeni și cei de pe Valea Timocului din Serbia, informează Radio TRINITAS.
În creștinism există două calendare: calendarul iulian și calendarul gregorian. Cel de-al doilea reprezintă varianta îndreptată a primului. În 1582 s-a făcut această îndreptare, atunci când s-a constatat că vechiul calendar avea o întârziere de 10 zile. Bisericile Apusene au adoptat calendarul nou imediat. În Răsărit, trecerea la calendarul îndreptat sau la stilul nou s-a întâmplat mult mai târziu. Biserica Ortodoxă Română a făcut-o în 1924, când diferența ajunsese la 13 zile. Alte biserici ortodoxe au rămas însă pe stilul vechi până astăzi. E cazul Bisericilor Rusă, Sârbă, Ucraineană, al Patriarhiei Ierusalimului și al monahilor de la Muntele Athos. Toate aceste biserici sărbătoresc Nașterea Domnului, la 7 ianuarie, cu o întârziere de 13 zile față de stilul nou.
În ciuda diferenței, semnificația sărbătorii și bucuria ei sunt aceleasi. In ajun copiii și tinerii îmbrăcați în costume tradiționale, cu colaci legați cu ștergare înflorate, au colindat pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt. Ieri, în ziua de Crăciun, credincioșii de rit vechi au mers la biserică, la Sfânta Liturghie, iar la prânz, familiile s-au reunit la masa tradițională. În România trăiesc peste un milion de credinciosi ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruși lipoveni, armeni și sârbi și dețin circa 80 de locașuri de cult.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1523, Ultimul acces: 2024-03-29 00:29:09