Trei biserici catolice atacate in Malaezia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Trei biserici catolice atacate în Malaezia

[2010-01-08]
Trei biserici catolice au fost ținta unor atacuri incendiare în noaptea de joi, 7, spre vineri, 8 ianuarie 2010, la periferia capitalei Kuala Lumpur, în Federația Malaezia, țară majoritar musulmană. Una dintre biserici a fost incendiată și grav avariată, iar asupra celorlalte două au fost lansate bombe Molotov care însă, din fericire, nu au provocat daune serioase, aflăm de pe situl Radio Vatican. "Iau în calcul foarte serios evenimentele din această noapte", a spus în cursul unei conferințe de presă ministrul de interne Hishammuddin Hussein. Șeful poliției, Musa Hassan, a garantat dislocarea de forțe pentru protecția și siguranța bisericilor în vederea unor manifestații anunțate de grupuri musulmane.
În spatele atacurilor se află polemica izbucnită în aceste zile cu privire la dreptul catolicilor de a scrie cuvântul "Allah" în textele creștine, după ce Curtea Supremă malaeză a suspendat autorizația acordată publicației locale catolice Herald Weekly de a-l utiliza. Guvernul denunțase riscul unor tensiuni interreligioase într-o țară majoritar musulmană, bazându-se pe o decizie a Înaltului Consiliu Național islamic, care datează din mai 2008 și stabilește că termenul "Allah" poate fi utilizat în Malaezia doar de musulmani. Biserica, relatează agenția Fides, afirmă că în limba malaeză există doar termenul "Allah" pentru a-l numi pe Dumnezeu, afirmând că este deci neconstituțional a aplica restricții lingvistice sau de cult creștinilor malaezieni care se exprimă în limba malaeză. În săptămânile trecute, poliția malaeză a sechestrat peste 15 mii de Biblii provenind din Indonezia tocmai pentru că în traducerea textului conțineau termenul "Allah" pentru a-l indica pe Dumnezeu.
Pr. Lawrence Andrew, directorul publicației catolice Herald Weekly - care are un tiraj de circa 14 mii de exemplare pe săptămână în patru limbi - a denunțat o campanie de intimidare în dauna săptămânalului său condusă printr-o serie de "atacuri" prin internet. Catolicii în Malaezia sunt circa 9%, iar musulmanii peste 60% din populația țării. În legătură cu situația care implică în Malaezia comunitatea creștină, iată comentariul Arhiepiscopului Robert Sarah, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor: "Cred că există într-adevăr voința de a-i anihila, voința de a-i ignora, de a refuza faptul că creștinii au o credință în Dumnezeu. Apoi, faptul că le este interzis să pronunțe numele lui Dumnezeu este ca și cum ar fi considerați păgâni și în consecință că trebuie convertiți la Islam. Aceasta este voința. Noi trebuie să ne rugăm pentru acești creștini care trăiesc în teritorii musulmane și care suferă mult".
La baza atacurilor stă și voința discriminatorie din partea unor grupuri fundamentaliste islamice, a declarat pr. Bernardo Cervellera, directorul agenției AsiaNews: "Musulmanii, sau cel puțin aceste grupuri, vor să apere folosirea cuvântului `Allah` numai pentru musulmani, deoarece spun că dacă e folosit de creștini ar putea crea confuzie în rândul musulmanilor. Motivul pe care Biserica l-a adus pentru a susține uzul acestui cuvânt este faptul că creștinii foloseau cuvântul `Allah` înainte încă de a exista Federația Malaezia. Adevărul este că Biserica a demonstrat că dispune de dicționare din anul 1600 în care cuvântul Dumnezeu este tradus tocmai cu Allah, deci înainte încă de a exista aceste state islamice în regiune".
Guvernul a anunțat că va face recurs, dar există riscul unor amenințări, iar o parte a guvernului urmează valul emotiv. Vinerea aceasta s-a desfășurat rugăciunea săptămânală, transmisă de televiziune în toată țara. Încă o dată imamul moscheii din Kuala Lumpur a reafirmat că cuvântul Allah este doar pentru un uz al musulmanilor, și că ceilalți nu trebuie să-l folosească, pentru că Allah este numai Dumnezeul musulmanilor. Dar, a declarat pr. Cervellera, acesta este un lucru rizibil, deoarece creștinii arabi, care au fost cu mult înainte de Mahomed, au folosit acest cuvânt.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 596, Ultimul acces: 2018-06-15 11:17:22