Procesiune spre Dunare la Drobeta-Turnu Severin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Procesiune spre Dunăre la Drobeta-Turnu Severin

[2010-01-07]

În ziua prăznuirii Botezului Domnului, ieri, 6 ianuarie, la Drobeta-Turnu Severin, după Sfânta Liturghie, de la ora 11:00, ierarhul, preoții și credincioșii au mers în procesiune de la toate bisericile din municipiu spre portul dunărean, pentru slujba sfințirii Aghezmei mari, potrivit site-ului Episcopiei Severinului și Strehaiei.
În drumul lor, toate grupurile de credincioși s-au întâlnit cu grupul care a pornit de la Catedrala episcopală, alături de PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului, dar și steaguri înalte ce au zugrăvite pe ele diferite scene biblice, printre care și scena Botezului Domnului. În port, într-un loc special amenajat, slujba sfințirii aAghezmei celei mari a fost săvârșită de Episcopul Nicodim, care a binecuvântat și apele Dunării.
Credincioșii au luat apoi în vase Agheazma cea mare, au gustat-o și au dus-o cu evlavie la casele lor.
Efectele Aghezmei mari asupra credincioșilor care sunt de față sau care se vor stropi și vor gusta din ea le arată însăși rânduiala slujbei, îndeosebi textul ecteniei și cel al rugăciunii de sfințire. Agheazma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot așa de proaspată, de curată și de bună la gust, ca și atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinții Părinți și scriitorii bisericești.
În casele credincioșilor, agheazma se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se poate pune câte un fir de busuioc. Se obișnuiește să se guste din ea timp de opt zile la rând, mai ales de la ajunul Bobotezei până la odovania praznicului, adică până la 13 ianuarie inclusiv.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1692, Ultimul acces: 2024-03-29 04:56:18