Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti 6 / 44 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești 6 / 44

[2010-01-01]
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din ziua de 18 iunie 2009, a luat în examinare referatul Cancelariei Sfântului Sinod în legătură cu proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2010 ca "Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești", în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) și a 125 de ani de la recunoașterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), amintește astăzi Basilica.ro.

Pentru acest eveniment, "în fiecare Eparhie și în fiecare școală teologică, Ierarhii eparhioți vor lua măsurile necesare pentru a reflecta programul-cadru național bisericesc intitulat `2010 - Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești`, prin acțiuni și manifestări locale (media, publicistice, conferințe, întruniri și simpozioane pastorale, teologice, cultural-educative) pentru a sublinia importanța Crezului Ortodox în viața Bisericii și a credincioșilor, cu contribuția profesorilor de teologie, a specialiștilor, a preoților și monahilor, o atenție specială acordându-se receptării acestui program de către tineret." Au fost de asemenea aprobate republicarea într-un singur volum cu titlul "Autocefalia - libertate, demnitate și responsabilitate" a unor lucrări din 1987 și 1995, respectiv a Tomosului de recunoaștere a Autocefaliei (1885) și a Tomosului de ridicare la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române (1925) - într-o nouă traducere după originalul grecesc, volum îmbogățit cu studii și articole de dată recentă privind autocefalia în viața Ortodoxiei românești și în dialogul panortodox.

De asemenea va fi publicat un volum intitulat "Viața și activitatea (Sinaxarul) Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325)", care va cuprinde lista participanților, inclusiv sfinți dobrogeni, despre care există date și consemnări în sinaxare, mineie, colecții istorice etc. Va apare și un album intitulat "Ortodoxia în arta sacră", ce va cuprinde cele mai frumoase și reprezentative fresce, icoane, miniaturi, mozaicuri, vitralii broderii, țesături și obiecte de orfevrărie ortodoxă, care să reflecte geneza și contextul istoric al formulării învățăturii de credință ortodoxe, sinoadele ecumenice și sfinții apărători ai Ortodoxiei. În fine, ca parte a programului-cadru național bisericesc, la Conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară din anul 2010 se cere să se trateze tema Anului omagial, cu subpunctele: a. Istoria Crezului Ortodox (Simbolul Niceo-Constantinopolitan); b. Locul Crezului Ortodox în cultul ortodox (text și cântare bisericească); c. Locul Crezului Ortodox în cateheza ortodoxă (inclusiv ora de Religie și programul Hristos împărtășit copiilor); d. Crezul Ortodox în dialog cu alte Biserici Creștine (problema adaosului Filioque).

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5209, Ultimul acces: 2024-04-16 16:30:07