Conferinta Text si discurs religios - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conferința Text și discurs religios

[2008-12-06]
Au început ieri la Iași lucrările conferinței "Text și discurs religios", prima ediție, organizată de Facultatea de Litere din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza". Manifestarea științifică, ce se încheie astăzi, reunește specialiști din Iași și din marile centre universitare pentru a dezbate problematica textului și discursului religios din perspectivă filologică, teologică, filozofică etc. Conform Ercis.ro, la festivitatea de deschidere din aula magna "Mihai Eminescu" a Universității din Iași, cu începere de la ora 9.30, au vorbit: IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, prof. univ. dr. Ștefan Avădanei, decanul F acultății de Litere.
În cuvântul său, PS Petru Gherghel a subliniat contribuția catolicilor la a avea textul Sfintei Scripturi în limba română, amintind de traducerile cele mai importante ale Sfintei Scripturi: Biblia de la Blaj (1795), Evangheliile (1916, Benvenut Rudolf Wiener), Noul Testament (Benvenut Rudolf Wiener și Gheorghe Anton, în 1935 și 1959 revizuită), Noul Testament (pr. Emil Pascal în 1975), textele Evangheliilor (ARCB, 1996-2001), Noul Testament (pr. Alois Bulai și pr. Anton Budău, în 2002) etc. În ceea ce privește importanța scrierilor bisericești pentru dezvoltarea limbii române, a amintit câteva lucrări din spațiul catolic: Catehismele realizate de Bartolomeo Bassetti (1641), Gaspare Da Noto (1643), Vito Piluzzio (1677), Silvestro D`Amelio (1719), precum și Conciones latinae-moldavo (85 de predici latino-române) de Silvestro D`Amelio. La final a adus omagiu unor iluștri universitari ieșeni, care s-au aplecat cu interes asupra activității mi s ionarilor catolici, evidențiind importanța lucrărilor acestora din urmă în istoria culturii românești (Ilie Bărbulescu, Giorge Pascu, Dumitru Găzdaru, Traian Diaconescu). Astăzi au avut comunicări în plen pr. Emil Dumea și pr. Lucian Farcaș.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1683, Ultimul acces: 2024-03-25 12:22:12