Biserica din India apeleaza la un film comercial - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica din India apelează la un film comercial

[2005-06-29]
Biserica Catolică din India, îngrijorată de pierderea valorilor tradiționale, a dat mâna cu studiourile din Bollywood (numele dat industriei de film din India) pentru a realiza un film care prezintă riscurile relațiilor sexuale pentru tineri. Filmul, vorbit în limba hindi și realizat în stilul bollywoodian caracteristic, cu dansuri, cântece și melodramă, include un personaj bolnav de SIDA și este intitulat "Aisa Kyon Hota Hain" (De ce se întâmplă asta"). Premiera este programată pentru luna iulie sau august și a fost ideea pr. Dominic Emmanuel, preot catolic și purtător de cuvânt al Arhidiecezei catolice din Delhi, în același timp și președinte al SIGNIS India.

El declara că este "pentru prima oară" când Biserica Catolică din India produce un film comercial: "Sunt realizatori care au făcut filme în genul documentarului, dar aceasta este o formulă pur bollywood-iană, cu dansuri și cântece." Actrița de Bollywood Rati Agnihotri - care a debutat în 1981 în filmul romantic "Ek Duje Ke Liye" (For Each Other) - joacă rolul unei femei care își crește singură băiatul, după ce descoperă că soțul o înșală. Ea este mândră de fiul ei, care excelează în sport și în studiu, dar tânărul (interpretat de debutantul Aryan Vaid, cunoscut ca Mr International 2000) nu crede în dragoste sau în devotament. "Filmul tratează consecințele acestui fapt," spune Emmanuel, care interpretează rolul unui director de liceu. "Băiatul este HIV pozitiv (din cauza relațiilor pe care le are). Dar nu este un film negru, el dă speranță prin eroina principală care își afirmă dragostea pentru erou chiar după ce află că este HIV pozitiv," spune Emmanuel.

Filmul are un buget mic, doar 13 milioane de rupii. Dar realizatorii au fost ajutați de regizorul-producător de la Bollywood, Mahesh Bhatt, a cărui companie, Vishesh Films, este renumită pentru filmele pline de suspans, și care a preluat asupra lui și campania publicitară și de lansare. Implicarea lui Bhatt urmărea să asigure ca filmul să nu devină "o predică, ci să se înscrie în genul de divertisment," declară tot Emmanuel. Convingerea ierarhiei Bisericii despre viabilitatea proiectului nu a fost dificilă. Dar preotul a întâlnit destui sceptici care și-au pus întrebarea ce caută el și Biserica în producția unui film comercial. El avea răspunsul pregătit: "Filmele sunt mediul cel mai popular în India... Găsești mai mulți oameni la cinema decât la biserică. Atunci, de ce să nu ajungă Biserica să atingă masele, acolo unde se află ele?"

"Profitul cu siguranță nu este motivul de a face acest film. Este doar o manieră de a te folosi de un mijloc de divertisment pentru a transmite un mesaj." Pelicula, filmată în Mumbai, orașul cunoscut anterior ca Bombay, va fi dublată în Tamil și probabil și în Telugu, limbile statelor sudice Tamil Nadu și Andhra Pradesh, unde trăiesc majoritatea bolnavilor de SIDA din India: 5.1 milioane de oameni. După Africa de Sud, cu 5.3 milioane de cazuri, India numără cea mai mare populație bolnavă de SIDA. Filmul, care are ca temă secundară necesitatea armoniei religioase în țara de peste un miliard de locuitori, a fost finanțat de grupuri de voluntari care promovează conștientizarea pericolului SIDA și armonia comunitară.

"Personajul negativ, tânărul de liceu, aduce mereu în discuție divergențele religioase dintre musulmani și hinduși - la cantină, la basket, peste tot," declară Emmanuel. "În cele din urmă este dat afară" pentru încercarea de a ațâța pasiunile sectare. Introducerea acestui element era necesară după revoltele care au avut loc în statul Gujarat în 2002, spune Emmanuel. Confruntările s-au soldat cu 2000 de morți. "Părintele Dominic a venit la noi și a spus că este profund îngrijorat de ruperea legăturilor familiale și de problemele comunitare care viciază atmosfera (a Indiei seculare) ... și care polarizează comunitățile." afirmă regizorul Ajay Kanchan. Lipsa unei distribuții cu nume mari, adaugă el, se compensează printr-o poveste puternică și prin momente atrăgătoare care ar trebui să îi captiveze pe tinerii spectatori. "Ideea poveștii este originală. Este un film pentru tineri cu o rezonanță emoțională puternică. " spune Kanchan.

"Filmul comunică speranță fără să predice," continuă el. "Oamenii ar trebui să știe că virusul HIV s-a extins de la grupurile de risc la populația de rând. Filmul se adresează familiilor, care pot să-l privească împreună fără nici un sentiment de jenă." Totuși, filmul trebuie să învingă rezistența publicului indian față de filme care au ca temă SIDA. Câteva filme pe această temă, realizate de producători indieni de marcă, precum Subhash Ghai sau Yash Chopra, au fost niște eșecuri de casă. "Nu există o formulă sigură de succes," spune pr. Emmanuel, care speră că filmul ar putea avea și o lansare internațională. Informațiile, după AFP, au apărut pe situl SignisRomania.blogspot.com.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 619, Ultimul acces: 2018-05-04 02:14:35