Hramul Parohiei Cuviosul Daniil Sihastrul din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Parohiei Cuviosul Daniil Sihastrul din București

[2015-07-02]
Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul din cartierul bucureștean Berceni și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor și hramul paraclisului parohial, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În seara zilei de 1 iulie a fost săvârșită Vecernia Mare cu Litie de către un sobor de preoți și diaconi, urmată de o procesiune în jurul bisericii. În fața creștinilor au mers consilierii parohiali și copiii, care au purtat în mâini icoane ale Binecredinciosului Voievod Ștefan și ale Cuviosului Daniil Sihastrul, duhovnicul voievodului, iar credincioșii au cântat cântece tradiționale închinate sfântului voievod. În ziua de joi, 2 iulie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Părintele Ion Armași, Protopop al Protoieriei Sector IV Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul său de învățătură, Pr. Ion Armași a subliniat valoarea Sfântului Ștefan ca model de viață creștinească: „Azi ni se cere să arătăm oameni care trăiesc în bună înțelegere și în ascultare față de Biserică. Iată că avem modelul de viață al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care a avut o credință lucrătoare: postea atât înainte, cât și după lupte, se spovedea și se împărtășea cu Sfintele Taine. Sfântul Ștefan a purtat 36 de bătălii, din care a pierdut doar două. Dumnezeu l-a ajutat, dar și el L-a pus pe Dumnezeu pe primul loc în viața sa.”
Părintele Protopop a mai arătat că Sfântul Ștefan a fost înmormântat la Mănăstirea Putna, după dorința lui, iar acest fapt a determinat, în cursul istoriei, ca românii să țină foarte mult la acel pământ bucovinean și să se lupte pentru el: „Dacă Sfântul Ștefan nu ar fi fost înmormântat la Mănăstirea Putna, probabil că noi am fi pierdut un teritoriu mai mare odată cu Bucovina de nord. Dar faptul că marele voievod a fost înmormântat acolo i-a determinat pe români să nu accepte sub nici o formă ca acel teritoriu să le fie luat. Nu degeaba a fost numită Mănăstirea Putna «Ierusalimul neamului românesc».”
Apoi, Pr. Ion Armași l-a prezentat credincioșilor pe Pr. Valentin Chesaru, noul coslujitor al parohiei, care a fost anterior preot de caritate la Maternitatea Filantropia. Părintele Valentin este și profesor de religie la Colegiul Național Gheorghe Șincai. În cuvântul său, Pr. Valentin Chesaru a mulțumit pentru primire și a mărturisit că își dorește să contribuie la înfrumusețarea bisericii.
Biserica parohială a fost cuprinsă de un incendiu în iarna anului 2012, când au fost afectate peretele dinspre răsărit și acoperișul de lemn al edificiului, iar din cauza problemelor financiare, acoperișul nu a mai putut fi schimbat. În vara anului trecut a fost numit un nou preot paroh, Pr. Tanior-Ștefan Alexe, care a reușit să schimbe acoperișul și să înfrumusețeze sfântul locaș cu mobilier bisericesc din lemn sculptat. Urmează ca în cursul acestei veri să fie pregătită tencuiala pentru pictură.
În același timp, la Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul funcționează săptămânal un atelier de creație tematică pentru copii, sub îndrumarea diaconiței Maria Mîndru și a altor voluntari. Copiii au expus, cu ocazia hramului, icoane pe sticlă reprezentându-l pe Sfântul Voievod Ștefan și alte icoane pictate pe hârtie. Ei au fost răsplătiți de către părintele protoiereu, în numele parohiei, cu diplome și cadouri.
(Articol realizat de Diacon Alexandru-Vlad Mîndru, slujitor la Parohia Cuviosul Daniil Sihastrul, sector IV, București)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 893, Ultimul acces: 2024-04-25 11:39:30