Punti de legatura intre romanii ortodocsi din Beius, Eparhia Oradiei si romanii ortodocsi din Micherechi, Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Punți de legătură între românii ortodocși din Beiuș, Eparhia Oradiei și românii ortodocși din Micherechi, Ungaria

[2015-05-22]
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la cooperarea pastorală transfrontalieră a eparhiilor ortodoxe române, prin care Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Oradiei și Episcopia Maramureșului și Sătmarului sunt îndatorate a se implica în ajutorarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a avut loc, în 28 aprilie a.c., o ședință comună de lucru a Permanențelor Consiliilor Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prezidată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, în cadrul căreia s-au identificat nevoile comunităților românești ortodoxe din Ungaria și s-au stabilit modalități de ajutorare a acestora, după cum informează Pr. Cornel Clop.
Un prim efect al acestei întâlniri a fost vizita, în ziua de Duminică, 17 mai 2015, a unui grup de credincioși ortodocși din orașul Beiuș și împrejurimi, Eparhia Oradiei, membrii ai Asociației „Oastea Domnului”, asociație ce funcționează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, grup condus de Preacucernicul Părinte Cornel Clop, paroh la Răbăgani și responsabil delegat de Chiriarhul Oradiei pentru Asociația „Oastea Domnului” din Eparhia Oradiei, în parohia Micherechi din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, enorie în care numeroși credincioși sunt membri ai Asociației „Oastea Domnului”. De asemenea, amintim și faptul că din partea fraților din „Oastea Domnului” s-au asigurat de buna reușită a misiunii fratele Ioan Pavel din Beiuș și fratele Tiberiu Juhasz din Micherechi.
Urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel de a ne zidi unul pe altul (conform I Tesaloniceni 5, 11), pentru ca folosul duhovnicesc să fie unul deplin, vizita misionară s-a desfășurat în două etape: dimineața, întreaga delegație din România a participat la Sfânta Liturghie în biserica parohială din Micherechi, iar în prelungirea acesteia a avut loc întâlnirea cu frații ortodocși din Asociația „Oastea Domnului” din Micherechi.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preacucernicul Părinte Ioan Bun, preot paroh la Micherechi, și de către Preacucernicul Părinte Cornel Clop, delegatul Chiriarhului Oradiei, iar răspunsurile au fost date împreună de credincioșii din Beiuș și Micherechi. Crezul și Rugăciunea domnească au fost rostite de copiii din parohie. La slujbă au luat parte și autoritățile locale, reprezentate de Doamna Margareta Tat, primar al Micherechiului.
Cuvântul de învățătură cu tema „Iisus Hristos – Lumina lumii” a fost rostit de Părintele Cornel Clop, care, pornind de la enunțul Mântuitorului Iisus Hristos din pericopa evanghelică a zilei, „Atât cât sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii” (Ioan 9, 5), a arătat că lumina lui Hristos i-a adunat dincolo de fruntariile istorice pe românii de aceeași credință și același grai. Părintele Ioan Bun a prezentat istoricul acestei parohii, venind, astfel, în întâmpinarea dorinței oaspeților beiușeni de a afla mai multe despre comunitatea pe care au vizitat-o. Cei doi preoți vorbitori au adus mulțumiri, atât Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cât și Preasfințitului Părinte Siluan al românilor ortodocși din Ungaria, pentru binecuvântarea oferită și îndemnul de a organiza astfel de zile misionare, care aduc multă întărire duhovnicească în credința dreptmăritoare și în menținerea vie a identității strămoșești pentru românii din Micherechi.
După încheierea Sfintei Liturghii a avut loc o agapă frățească oferită de comunitatea din Micherechi oaspeților din România, menită să apropie mai mult pe credincioși și să amintească de Ospățul Împărăției (conformLuca 14, 15: „Fericit este cel ce va prânzi în împărăția lui Dumnezeu!”).
În continuare, la programul „Oastei Domnului”, în prezența celor doi preoți și a doamnei primar, s-a dat mărturie despre lumina înfrățitoare, cea care izvorăște din buna înțelegere, după cum ne amintește psalmistul: „Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună!” (Psalmul 132, 1), ale cărui cuvinte au fost versificate de poetul „Oastei Domnului”, astfel: „Iată ce plăcut și dulce e să locuiască / frații pururi-mpreună să se veselească, / cu cântări, cu psalmi în Domnul să se veselească!” (Traian Dorz, Cântările Psalmilor, „Iată ce plăcut și dulce”). Au fost scoase în evidență legăturile trainice dintre micherecheni și beiușeni, legături care s-au înfiripat și întărit prin fondatorul „Oastei Domnului”, Părintele Iosif Trifa, preot din Munții Apuseni, protopopul Ioan Olah, mesagerul acestei mișcări în spațiul panonic, și poetul beiușan Traian Dorz, cel care a menținut „Oastea Domnului” pe calea cea dreaptă în vremuri de grea încercare, triptic ținut în cinste deosebită și azi.
La despărțire, oaspeții din România au mulțumit preotului paroh din Micherechi, credincioșilor, autorităților locale și frățietății pentru calda primire ce li s-a făcut.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 489, Ultimul acces: 2024-04-20 17:15:07