Slujiri arhieresti in Duminica a XX-a dupa Rusalii in Mitropolia Ardealului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujiri arhierești în Duminica a XX-a după Rusalii în Mitropolia Ardealului

[2014-10-21]
În Duminica a XX-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, în care este amintită Învierea fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Iisus Hristos. În această duminică noi lăcașuri de cult de pe meleagurile transilvane au fost târnosite, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Biserica „Sfântul Pantelimon“, „Acoperământul Maicii Domnului“ și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna“ din Sibiu a fost, în Duminica a XX-a după Rusalii, centrul vieții spirituale din cetatea transilvană, zidirea primind în această zi harul târnosirii. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în prezența a sute de credincioși din parohiile arondate locașului de cult și din alte zone ale orașului. Locașul de cult a fost zidit în perioada 2005-2010, într-un cartier de la marginea orașului unde nu exista biserică. Credincioșii din cele două parohii, Inferior 2 și Inferior VI sunt legați sufletește de acest locaș de cult ridicat cu multă trudă din partea comunității păstorite la acea vreme de părintele Tudor Burcuș. Mulțimile de credincioși prezenți la târnosirea bisericii demonstrează cât de necesar este acest sfânt altar în cartierul Gării mici din Sibiu, unde în ultima perioadă s-au depus mari eforturi pentru a împodobi locașul de cult și de a-l pregăti pentru pictură.
Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte starețul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Ilarion Urs, vicarul administrativ al eparhiei, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei doi parohi, Cristian Vaida și Claudiu Curiban, precum și numeroși slujitori ai Domnului de la bisericile din oraș și din împrejurimi.
După înconjurarea locașului de cult și târnosirea acestuia cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a urmat rânduiala zidirii Sfintei Mese și sfințirea icoanelor de pe catapeteasmă și din biserică. La sfârșitul slujbei de târnosire, ierarhul le-a explicat credincioșilor rânduiala sfințirii unei biserici și i-a îndemnat să fie în continuare apropiați de locașul lor de închinare.
Arvuna Învierii
A urmat Sfânta Liturghie la altarul nou-sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna“ din Sibiu. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit credincioșilor textul biblic lecturat, în care s-a prezentat minunea învierii unui tânăr din Nain.
„Vedem în această minune câtă dragoste și câtă milă a arătat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul când a apărut în fața celor care îl duceau pe tânăr ca să-l înmormânteze. Odată cu el se înmormântau și toate speranțele mamei sale văduve, care și-a asumat Crucea, își rezemase viața pe fiul său și s-a văzut la acel moment fără nici un ajutor. Atunci când credem că suntem părăsiți și că nu avem nici un ajutor, apare Mântuitorul Hristos pentru a ne fi reazăm. El a poruncit sufletului acelui tânăr să vină înapoi în trup pentru a reda speranță, bucurie și mai ales încredere acestei mame atât de încercate. Bucuria pe care a creat-o Mântuitorul Hristos prin această minune a fost o arvună a bucuriei celei mari a mântuirii, pe care El avea s-o săvârșească pentru neamul omenesc“, a subliniat ierarhul. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Alexandru Socaciu a fost hirotonit preot pentru Parohia Veneția de Jos, Protopopiatul Făgăraș I.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe toți cei implicați în zidirea bisericii și l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Claudiu Curiban. De asemenea, părintele Cristian Vaida a primit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici“, iar directorul Transgaz Sibiu, Ioan Dăian a primit „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna“. Acte de cinstire au primit Adunările și Consiliile parohiale și alți binefăcători ai bisericii. Ca semn de mulțumire și de fiască supunere, cei doi parohi i-au oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Arhidiacon Laurențiu.
„Trăim astăzi bucuria harului dumnezeiesc împărtășit peste cele materiale, dar care cuprinde și sufletele noastre. Este bucuria sfântă a primirii cu smerenie de către noi, preoți și credincioși, a darului de iubire, de binecuvântare, de bunătate și de mângâiere. Este darul Părintelui nostru Ceresc, un răspuns la toate darurile materiale aduse și închinate Lui, pentru ca aici, la marginea orașului să rămână peste veacuri un locaș de rugăciune, un semn al binecuvântării a lui Dumnezeu și un semn de mărturie a credinței noastre strămoșești“, a spus pr. Cristian Vaida.
IPS Andrei a târnosit biserica din Surduc, Cluj
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a Parohiei Surduc din Protopopiatul Turda. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor impresionat de preoți și diaconi, iar la slujbă au asistat numeroși credincioși veniți din Surduc și din satele alăturate. Ritualul specific al sfințirii noului locaș de cult a fost urmat de Sfânta Liturghie, săvârșită pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii.
Prin minunea relatată în Evanghelia Duminicii, a Învierii fiului văduvei din Nain, Mântuitorul a arătat oamenilor că nu moartea are ultimul cuvânt, ci viața, a spus IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, celor prezenți: „E o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla odată cu noi cu toți. Va veni ceasul când Domnul Hristos se va întoarce și noi toți vom învia, numai că vom sta în fața Lui, la judecată. Domnul Iisus Hristos, prin această minune a învierii fiului văduvei din Nain, vrea să ne demonstreze nouă că nu moartea, ci viața își are ultimul cuvânt“.
„Bisericile noastre sunt pline“
La finalul slujbelor, IPS Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța ctitoriilor de biserici și a preocupărilor spirituale în rândul oamenilor: „Vrednici sunteți cu toții și puteți fi mândri de realizarea pe care ați făcut-o. E adevărat că în lumea post-modernă în care trăim noi se comentează, mai ales de către cei ce locuiesc în țările apusene, că nu e vremea ridicărilor de biserici. Eu zic că este vremea ridicării de biserici pentru că, dacă merg lucrurile anapoda, merg pentru că nu sunt destule preocupări spirituale. Noi în România avem această mângâiere că bisericile noastre sunt pline, deși este adevărat că procentul celor care merg duminică de duminică la biserică nu este foarte mare. Și-atunci noi, cei ce suntem prezenți aici, ne facem apostolii acestui punct de vedere, să-i determinăm pe semenii noștri să fie aproape de biserică și să participe la slujbele bisericii“.
La sărbătoarea sfințirii noii bisericii a Parohiei Surduc, binefăcătorii care au ajutat la ridicarea noului locaș de cult au fost distinși cu diplome de „Aleasă cinstire“. Parohul Radu Roșu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele Mihai Seman, cel care a început construcția acestui locaș de cult, a primit brâul roșu.
Construcția bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din localitatea Surduc a început în anul 1999. În localitate mai există o biserică veche, din lemn, ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“, care datează din 1758 și care se află pe noua listă a monumentelor istorice și a celor de patrimoniu.
IPS Irineu a resfințit o biserică la Reghin
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficial slujba de binecuvântare a bisericii „Sfânta Treime“ din municipiul Reghin. În timpul Sfintei Liturghii a hirotonit întru diacon pe tânărul Răzvan Șulea. La slujbă, pe lângă credincioșii parohiei, au participat și reprezentanți ai despărțămintelor ASTRA din toată țara, prezenți în aceste zile la evenimentele festive de la Reghin, prilejuite de cea de-a 109-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, alături de soborul de preoți, s-a deplasat în cimitirul parohial, unde a oficiat slujba Parastasului pentru câțiva reprezentanți de seamă ai Asociațiunii ASTRA, care-și dorm somnul de veci în acest loc. Dintre aceștia, amintim pe: Mihai Crișan, avocatul Patriciu Barbu, protopopul Petre Uilăcan, protopopul Galaction Șagău, doctorul avocat Ioan Harșia, protopopul Vasile Duma și doctorul Eugen Nicoară, ctitorul Spitalului Municipal Reghin și al Casei de cultură care îi poartă numele, fiu de preot ortodox din Ibănești, jud. Mureș.
Parohia „Sfânta Treime“ s-a înființat în anul 1784, existând aici o capelă din lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“. Actuala biserică a fost ridicată între anii 1807-1811 prin râvna unor credincioși. Aici a funcționat prima școală românească din zid, începând cu anul 1835. Femeile din această parohie s-au organizat într-o societate caritabilă cu numele „Sfânta Maria“. Activitățile filantropice ale parohiei au continuat și s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Astăzi există aici două așezăminte sociale - Casa „Maria“ I și Casa „Maria“ II, coordonate de către preoții Dumitru și Dimitrie Gherman.
PS Sofronie la biserica Centrului „Vasiliada“
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare“ și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon“ din cadrul Centrului pastoral-social „Vasiliada“ al Parohiei Velența I din Oradea a fost târnosită duminică și a primit încă un ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost întâmpinat de un sobor de preoți și diaconi din eparhie, din țară și de peste hotare. La evenimentul istoric al târnosirii bisericii din cadrul așezământului social al Parohiei Velența I, ridicat în ultimii ani prin grija preoților Roman Pintea și Romulus Cosmin Pintea, au participat oficialități centrale și locale și mulțime de credincioși. La slujba de sfințire, în piciorul Sfintei Mese a Altarului, PS Sofronie a așezat părticele din moaștele primilor martiri din Dobrogea, Sfinții Epictet și Astion.
În cadrul primei Sfinte și Dumnezeiești Liturghii săvârșite pe altarul proaspăt sfințit, ierarhul Oradiei a tâlcuit fragmentul scripturistic de la Sfântul Evanghelist Luca și a subliniat importanța și necesitatea construirii de noi biserici ortodoxe.
„Biserica sfințită astăzi este prima biserică a cărei piatră de temelie a fost pusă în Oradea după venirea noastră la cârma acestei frumoase eparhii, în urmă cu peste șapte ani și jumătate, piatră de temelie sfințită în ziua praznicului Floriilor din anul 2008“, a remarcat ierarhul, subliniind necesitatea acesteia în zonă.
Ierarhul Oradiei a vorbit, apoi, despre marea binecuvântare și vindecarea trupească și sufletească ce ajunge la om prin Sfintele Taine ale Bisericii, tânărul mort și readus la viață de Mântuitorul Iisus Hristos, amintit la Evanghelie, asemănându-se cu omul contemporan bolnav și mort sufletește, ce este vindecat și înviat de Domnul Hristos prin Biserică.
„Vindecarea deplină în lume, oricât de performante ar fi artele medicale și oricât de departe ar fi ajuns progresul în știința medicală, nu se poate face fără intervenția divină, fără intervenția lui Dumnezeu din lumea de dincolo, Care lucrează acolo la fel cum a lucrat și aici pe pământ, direct prin Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos“, a spus PS Sofronie, care a adăugat că, „la fel ca și atunci, și astăzi Domnul nostru Iisus Hristos este prezent în lume și vindecă, dar o face în mod tainic, în mod nevăzut, duhovnicesc, în Biserică, prin Biserică, prin Tainele Bisericii, prin Taina Tainelor, Sfânta Liturghie, și toate celelalte Taine care izvorăsc din prezența reală a Domnului nostru Iisus Hristos, prin Sfântul Său Trup și Scumpul Său Sânge în Sfânta Euharistie și în noi, cei care ne împărtășim, în mulțimea celor botezați și dornici să se mântuiască, asupra lumii, într-o mare lucrare vindecătoare, tămăduitoare, adresată trupului și sufletului deopotrivă, adresată lumii întregi, prin Biserică și în Biserică“.
Ierarhul i-a felicitat pe cei doi preoți care s-au îngrijit de construirea bisericii, arătând importanța misiunii și lucrării social-filantropice ce se săvârșește în această parohie. Apoi, a înmânat Diplome de apreciere celor mai importanți ctitori și binefăcători, mulțumind tuturor credincioșilor care au contribuit pentru ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. Piatra de temelie la noua biserică din Parohia Oradea-Velența I a fost sfințită și așezată de PS Sofronie pe 20 aprilie 2008, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.
PS Petroniu la Parohia Cehei, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Cehei, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei. După primirea ierarhului în fața locașului de cult de către soborul de preoți în frunte cu protopopul Dan Haiduc, a urmat hirotesia întru citeț și ipodiacon a tânărului teolog Sergiu Roman. În cadrul Sfinte Liturghii, la momentul rânduit, ipodiaconul Sergiu Roman a fost hirotonit de ierarh diacon. Tot acum, diaconul Vlad Stânan a fost hirotonit preot la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Șimleu Silvaniei.
În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a arătat că în minunea învierii fiului văduvei din Nain poate fi văzută puterea iubirii: „În primul rând iubirea a biruit inexistența sau neantul, fiindcă Sfânta Treime exista la început fără lume. Din iubirea perfectă între persoanele Sfintei Treimi, sfatul cel de taină al lui Dumnezeu a hotărât să creeze și lumea, Dumnezeu aducând, prin iubire, din neexistență în existență toate cele create. Apoi omul s-a îndepărtat de Dumnezeu căzând în păcat și de asemenea, iubirea a biruit păcatul în sensul că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, se întrupează pentru noi și a noastră mântuire, apoi, El însuși suferă moarte. De vreme ce Hristos n-a făcut nici un păcat, El suferind moartea cu care nu era dator să moară S-a lăsat singur între cei morți slobod și atunci a putut birui pe diavolul, iadul și moartea, fiindcă era fără de păcat“.
În continuare, PS Petroniu a remarcat că există o diferență între învierea lui Iisus Hristos din morți și această înviere: „Toți oamenii înviați de către Mântuitorul au fost readuși la viață, la aceeași viață din care trecuseră, fiind supuși în continuare suferinței, bolilor și chiar morții, în final. Învierea lui Hristos înseamnă însă transfigurare a ființei umane, o depășire a statutului de acum. Trupul înviat al Mântuitorului era înduhovnicit și îndumnezeit, pentru că El și-a îndumnezeit mai întâi sufletul, apoi trupul, cu care după 40 de zile S-a înălțat la cer“.
Astfel, „învierea lui Hristos este garanția învierii noastre“, a subliniat ierarhul: „Ea este darul făcut de Iisus Hristos întregii omeniri. Toți oamenii, fie buni, fie răi, vor învia, dar fiecare va ajunge unde i-au dus faptele făcute în viață“.
În satul Cehei se păstrează încă biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ ce datează din anul 1765 și potrivit tradiției aceasta a fost adusă din satul Câmpia, județul Sălaj. Biserica actuală, de zid, a fost ridicată între anii 1842-1848 având aceiași ocrotitori spirituali ca și biserica veche de lemn. Ultima vizită a PS Petroniu în Parohia Cehei a avut loc în urmă cu cinci ani, când la 11 octombrie 2009 a resfințit locașul de cult în urma lucrărilor efectuate după ce părintele Adrian Vancea, a fost numit paroh aici, în anul 2002.
Resfințire la Medieșul Aurit, Sătmar
Credincioșii din Medieșu Aurit, cea mai mare comună din județul Satu Mare, au participat la resfințirea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A urmat Sfânta Liturghie. Preasfințitul Iustin Sigheteanul i-a oferit parohului Vasile Cheșei, o gramată episcopală. De asemenea, binefăcătorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie. Biserica „Sfinții Arhangheli“ din Medieșu Aurit a fost construită în anul 1892. În anul 1992, locașul a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 630, Ultimul acces: 2024-04-10 16:40:11