Pelerinaj la Maria Radna in sarbatoarea Ridicarii Fecioarei la cer - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pelerinaj la Maria Radna în sărbătoarea Ridicării Fecioarei la cer

[2012-08-17]
"Să ne bucurăm cu toții în Domnul, celebrând această zi de sărbătoare în cinstea Fecioarei Maria; de ridicarea ei la cer se bucură îngerii și într-un glas îl laudă pe Fiul lui Dumnezeu." Urmând îndemnul acestui antifon de introitus, al Sfintei Liturghii din Solemnitatea ridicării cu trupul și sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria, mii de credincioși s-au îndreptat în zilele de 14 și 15 august spre Maria-Radna, pentru a participa la pelerinajul organizat pentru solemnitatea amintită.
Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată în 14 august, la ora 17:00, în limba maghiară, în de către pr. canonic Andreas Reinholz, paroh al parohiei Maria-Radna și rector al Bazilicii Minor Maria-Radna. După această Liturghie, la ora 18:00 a fost celebrată o Sfântă Liturghie în limba croată, de către pr. Stoianovici Petru, paroh de Băile Herculane (jud. Caraș-Severin), pentru pelerinii de etnie croată sosiți la Maria-Radna pentru a o sărbătorii pe Sfânta Fecioară Maria, ridicată la cer. A urmat Sfânta Liturghie în limba română. Aceasta a fost celebrată la ora 19:00 de către pr. Muțiu Petru, paroh de Făget (jud. Timiș). În predicile ce s-au rostit la toate aceste Liturghii s-a pus accentul pe rolul Mamei noastre cerești în viața noastră de creștini. Mama ne iubește necondiționat, iar astfel noi trebuie să îi fim recunoscători pentru tot ce ne dăruiește. Față de Mama noastră cerească trebuie să fim plini de încredere și recunoștință, pentru că ea mijlocește neîncetat pentru noi în fața lui Dumnezeu.
La ora 20:00 a început rugăciunea Sfântului Rozariu, condusă de pr. Muțiu Petru. Această rugăciune atât de plăcută Sfintei Fecioare Maria, a fost recitată în patru limbi: croată, română, germană și maghiară. Acest gest exprimă multitudinea și diversitatea mereu prezentă la Maica Harurilor de la Radna. De sute de ani, credincioși de diverse etnii se roagă aici împreună Maicii Domnului nostru Isus Cristos, fiecare în limba sa proprie. După Rozariu a urmat Litania Lauretană, această fiind urmată de procesiunea cu lumânări, în care a fost purtată copia Icoanei făcătoare de minuni. După intrarea în Bazilică a urmat Te Deum-ul. La finalul mulțumirii adresate lui Dumnezeu prin Te Deum a fost expus Preasfântul Sacrament. După intonarea Tantum ergo a urmat binecuvântarea solemnă cu Preasfântul Sacrament. Pe tot parcursul acestui program, preoții prezenți la Radna au fost la dispoziția credincioșilor în scaunele de spovadă, pentru a dărui Sacramentul atât de prețios al Sfintei Spovezi. Cu această binecuvântare euharistică s-a încheiat programul pregătit pentru ziua de 14 august.
Ziua solemnității ridicării cu trupul și sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria, 15 august, a început dis-de-dimineață la Maria-Radna. De la ora 6:00 pelerini au venit în Bazilică rugându-se Sfintei Fecioare Maria. Prima Liturghie a fost celebrată la ora 7:00 de pr. Laus Nikola jun., econom al Episcopiei de Timișoara, în limba croată, și concelebrată de p. Laus Nikola sen. SDS, paroh în parohia Timișoara III - Elisabetin. La ora 9:00 a urmat o Sfântă Liturghie în limba maghiară celebrată de pr. Sandor Balazs, responsabil cu pastorația spitalelor în municipiul Arad. După aceasta a urmat punctul culminant al zilei. La ora 11:00 a fost celebrată Sfânta Liturghie Solemnă de E.S. dr. Nemeth Laszlo SVD, Episcop de Becicherecul Mare (Zrenianin) și de E.S. dr. h.c. Martin Roos, Episcop de Timișoara. Au mai concelebrat pr. Laus Nikola jun., pr. Petru Muțiu, pr. Stioanovici Petru, pr. Vereș Mihai, paroh greco-catolic de Uivar și pr. Bene Tamas, secretar episcopal. E.S. dr. Nemeth Laszlo SVD a predicat în limbile, germană, maghiară și croată, iar pr. Laus Nikola jun, a predicat în limba română. În toate predicile a răsunat importanța iubirii noastre față de Mama noastră cerească, față de Sfânta Maria. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a mers în procesiune cu Preasfântul Sacrament în parcul din fața Bazilicii, la intrare în Bazilică din procesiune, s-a cântat Grosser Gott (Te Deum), apoi s-a dat binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. La sfârșitul Liturghiei, E.S. dr. h.c. Martin Roos a dăruit E.S. dr. Nemeth Laszlo SVD o medalia în amintirea vizitei sale la Maria-Radna.
La ora 13:00, după Liturghia solemnă a fost celebrată o Sfântă Liturghie în limba română de către pr. Muțiu Petru. Acesta a spus la predică: "o mamă adevărată, mereu își iubește copii, oricât de răi sau buni ar fi ei!" A făcut aluzie la Mama noastră cerească, dar și la mama fiecăruia dintre noi. Mama noastră ne iubește, Sfânta Fecioară ne iubește și mijlocește mereu pentru noi! Acesta a fost unul dintre cele mai emoționante mesaje ale acestor zile de har la Maria-Radna. La ora 14:00 a fost celebrată o Sfântă Liturghie greco-catolică, prezidată de un grup de preoți conduși de pr. protopop Vorindan Radu, predica fiind rostită de pr. Ioan Chișărău. În seara zilei de 15 august, la ora 19:00, a fost celebrată ultima Sfântă Liturghie cu ocazia Solemnității ridicării cu trupul și sufletul la cer a Sfintei Fecioare Maria. Această Liturghie a fost celebrată în limba română de pr. Andreas Reinholz.
Cele două zile au fost zile pline de har și binecuvântate de Dumnezeu, deoarece și vremea a fost una prielnică pelerinajului, iar organizarea a fost ca de obicei una reușită. Astfel dorim să îi mulțumim în primul rând bunului Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, de asemenea și părintelui Andreas Reinholz și echipei de voluntari, care cu dăruire au vegheat ca și la acest pelerinaj totul să decurgă bine. Dumnezeu să vă răsplătească. Următorul pelerinaj la Maria-Radna va fi între 6-8 septembrie, atunci când vom sărbătorii Nașterea Maicii Domnului. Acest pelerinaj va fi cel mai mare pelerinaj din timpul întregului an. (text: Adrian-Gabriel Pășcălău; foto: Sipos Eniko)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 143, Ultimul acces: 2018-01-25 08:30:18