Contemplarea lui Cristos nu ne indeparteaza de realitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Contemplarea lui Cristos nu ne îndepărtează de realitate

[2012-06-14]
Experiența Sf. Paul privind contemplarea și puterea rugăciunii, așa după cum sunt amintite în Epistola a II-a către Corinteni, au constituit tema centrală a catehezei Papei Benedict al XVI-lea din cadrul audienței generale de miercuri, desfășurată în Aula Paul al VI-lea. Paul nu a răspuns celor care puneau la îndoială legitimitatea apostolatului său enumerând comunitățile pe care le-a fondat, nici nu s-a limitat la a aminti dificultățile pe care le-a înfruntat pentru a vesti Evanghelia. În schimb, a explicat Papa, "indică raportul său cu Domnul, un raport așa de intens încât este caracterizat și de momente de extaz, de contemplație profundă". Cu adevărat Apostolul spune: "Așadar, mă voi lăuda cu bucurie în slăbiciunile mele ca să locuiască în mine puterea lui Cristos".
Astfel Apostolul Neamurilor ne ajută să înțelegem că "orice dificultate în urmarea lui Cristos și în mărturia Evangheliei sale poate să fie depășită deschizându-ne cu încredere la acțiunea Domnului. [...] Sfântul Paul înțelege cu claritate cum să înfrunte și să trăiască orice eveniment, mai ales suferința, dificultatea, persecuția: în momentul în care se experimentează propria slăbiciune, se manifestă puterea lui Dumnezeu, care nu abandonează, nu ne lasă singuri, ci devine sprijin și forță. [...] Deci, în măsura în care crește unirea noastră cu Domnul și devine intensă rugăciunea noastră, mergem și noi la esențial și înțelegem că nu puterea mijloacelor noastre, a virtuților noastre, a capacităților noastre realizează Împărăția lui Dumnezeu, ci Dumnezeu este cel care săvârșește minunății tocmai prin intermediul slăbiciunii noastre, al nepotrivirii noastre la misiune."
Intensa contemplare a lui Dumnezeu, trăită de Sf. Paul, a fost, asemenea discipolilor de pe Muntele Tabor, "fascinantă și cutremurătoare". A-l contempla pe Domnul este "fascinantă pentru că El ne atrage la sine și răpește inima noastră în sus, ducând-o la înălțimea sa unde experimentăm pacea, frumusețea iubirii sale; cutremurătoare pentru că expune slăbiciunea noastră umană, nepotrivirea noastră, truda de a-l învinge pe Cel Rău care uneltește împotriva vieții noastre, acel ghimpe împlântat chiar și în trupul nostru". Pontiful a subliniat apoi: "Într-o lume în care riscăm să ne încredem numai în eficiența și puterea mijloacelor umane, în această lume suntem chemați să redescoperim și să mărturisim puterea lui Dumnezeu care se comunică în rugăciune, cu care creștem în fiecare zi în conformarea vieții noastre la cea a lui Cristos, care - așa cum afirmă - 'a fost răstignit din slăbiciune, însă este viu prin puterea lui Dumnezeu. Și noi suntem slabi într-însul, însă vom trăi împreună cu el prin puterea lui Dumnezeu față de voi' (2Cor 13,4)."
La final Sfântul Părinte a explicat: "cu cât dăm mai mult spațiu rugăciunii, cu atât vom vedea mai mult că viața noastră se va transforma și va fi însuflețită de puterea concretă a iubirii lui Dumnezeu. Așa s-a întâmplat, de exemplu, pentru fericita Maica Tereza de Calcutta, care în contemplarea lui Isus și chiar și în timpuri de lungă ariditate găsea motivația ultimă și forța incredibilă pentru a-l recunoaște în cei săraci și abandonați, în pofida figurii sale fragile. Contemplarea lui Cristos în viața noastră nu ne înstrăinează - așa cum am spus - de realitate, ci ne face și mai părtași de evenimentele umane, pentru că Domnul, atrăgându-ne la sine în rugăciune, ne permite să fim prezenți și apropiați de orice frate în iubirea sa."
Legături:
Textul integral al audienței generale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 179, Ultimul acces: 2018-04-02 07:50:56