Cine sunt "pocaitii"? (prezentare a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cine sunt "pocaitii"? (prezentare a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea)

[2006-02-24]
1. Dosarul cultelor din Romania
Cine sunt "pocaitii"?

Adevarul, Marius Vasileanu, marti, 21 feb. 2006
http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?section_title=Prima%20Pagina&article_title=175330

Cu un cuvant popular si un oarecare sens peiorativ sunt numiti "pocaiti". Majoritatea sunt reprezentantii altor culte din Romania, acceptate deja pana si de comunisti. Alaturi de alte religii (precum religia islamica ori cea mozaica), fac parte impreuna cu biserica majoritara din ceea ce legea numeste "cultele recunoscute de stat".

Intrucat o noua lege a cultelor, mai aproape de cerintele europene, este in dezbatere, va prezentam, intr-un serial, care sunt preocuparile principale, felul de a fi si de a gandi al tuturor cultelor din Romania. Intr-o lume in care religia naste inca atatea conflicte este necesar sa ne cunostem aproapele. Macar pentru a putea comunica.

Adventistii de Ziua a saptea sunt printre cei mai raspanditi. Dintre tarile europene, Romania are cei mai multi adventisti. Ba, mai si exporta din Australia pana in Spania - acolo unde romanii emigreaza. Ziarul Adevarul va propune sa aflam impreuna cine sunt pocaitii?

Adventistii de Ziua a Saptea

Viata spirituala din Romania postcomunista a capatat un nou suflu. Majoritatea cultelor s-au primenit, au parte de o dezvoltare cum nu s-a mai intamplat. Noi biserici crestin ortodoxe se construiesc peste tot, dar in acelasi timp si celelalte culte se dezvolta. Iata motivele pentru care vom incepe astazi un serial intitulat "Dosarul cultelor din Romania".

Ne propunem o prezentare a acestora, in care nu vom face judecati de valoare, nici nu vom insista asupra doctrinelor, in afara unei scurte schite. Vom creiona in schimb viata romanului care apartine altor confesiuni decat cea majoritara. Crestini fiind, cunoasterea aproapelui este primul pas pe drumul iubirii cu care-i suntem datori. Fie credinciosi, fie necredinciosi, toleranta este o virtute fara de care nu se poate trai intr-o lume civilizata.

Adventistii fac parte din miscarile neoprotestante care au cateva caracteristici: nu recunosc tainele bisericii, nici ierarhia bisericeasca, nu au cultul sfintilor ori al icoanelor. Ei considera ca orice credincios poate interpreta Biblia si practica botezul, in general, doar dupa varsta majoratului. Adventistii de Ziua a saptea au aparut in jurul anului 1844, provenind din sanul confesiunii protestante. Ei se organizeaza ca Biserica in 1863.

Actualmente sunt aproximativ 20 milioane de simpatizanti pe tot globul, dintre care aproximativ 14 milioane sunt botezati. Credinta adventistilor este ca Iisus va reveni pe pamant la modul vizibil, concret, pentru a instaura o imparatie de 1000 de ani. Ei considera ca mantuirea vine numai prin Iisus. Sunt adepti ai principiului protestant ca Biblia este cel mai important temei al credintei, principiu numit Sola Scriptura.

Adventistii se remarca prin cateva imperative biblice specifice: sabatul zilei a saptea (sambata), ca repaus crestin si test escatologic; nemurirea conditionata, daruita credinciosilor prin inviere; respectarea legilor sanatatii si legilor naturii, condamnand viciile, perversiunile si alte practici nesanatoase, cum ar fi uzul fara discriminare al produselor animale; judecata divina "preadventa" inceputa in Cer din 1844; revenirea iminenta a lui Iisus ca singura speranta a omenirii si a individului.

Adventistii romani se considera parte integranta a spiritualitatii crestine romanesti: succesori ai credinciosilor apostolici din primele veacuri, urmasi ai celor mai buni traitori - ortodocsi, catolici si protestanti - din spatiul romanesc; continuatori ai tuturor celor care au promovat Biblia ca suprema autoritate religioasa, impreuna cu ceilalti frati evanghelici care au prins radacini in tarile Romane.

L-am intrebat, pentru Adevarul, pe pastorul Teodor Hutanu daca exista un specific al adventismului din Romania comparativ cu cel european si international."Datorita procesului de modernizare care a fost multa vreme estompat, avand in vedere contextul religios si istoric, adventistii din Romania sunt mai conservatori. si au o aderenta mai profunda la semnificatiile practice nu numai teoretice ale adventismului..." Pastorul Teodor Hutanu, presedinte al Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a saptea din Romania

Dintre tarile europene, cei mai multi adventisti sunt in Romania
In Madrid sunt 12 biserici adventiste romanesti
Pentru o mai buna cunoastere a comunitatii adventiste din Romania, am stat de vorba cu pastorul Ioan Campian-Tatar. Acesta ne-a primit in noul sediu central al Bisericii Adventiste de Ziua a saptea - o cladire ultramoderna, alaturi de care s-a construit si un centru media, care are deja un studio tv functional. Biserica adventista avea in "89 un numar de 55.000 de membri botezati.

Numarul a crescut, astazi fiind peste 70.300 de membri botezati, iar, cu tot cu simpatizanti (care participa in mod curent la adunari), numarul total se ridica la aproximativ 100.000 - ne declara dl. Campian. Fiind totodata si trezorierul Bisericii, el are la indemana date foarte exacte, astfel incat ne marturiseste motivul stagnarii cresterii de dupa 2000: emigratia.

Numai in Madrid sunt 12 biserici adventiste romanesti, dintr-un total de 15 in toata Spania. Astfel incat a primit recent o delegatie a primariei din Madrid prin care a stabilit formule noi de colaborare. Dintre tarile europene, cei mai multi adventisti sunt in Romania.

Principiul zecimii
Fermitatea cu care tin adventistii la odihna de sambata le-a atras mai ales in primii ani ai instaurarii regimului comunist mari greutati, chiar arestari. Ulterior, in plan local, lucrurile s-au mai rezolvat. Chiar sotia pastorului, fiind medic, a avut parte de retineri din salariu. Astazi, in general, aceasta nu mai prezinta o problema. Biserica adventista are o formula foarte democratica de organizare.

Exista 11 organizatii teritoriale (doua in Europa) care, prin delegati, aleg pentru o perioada de cinci ani presedintele comunitatii internationale. Numarul de mandate nu este limitat. Acelasi lucru se petrece si in Romania. Presedintele actual al bisericii din Romania este pastorul Teodor Hutanu. Acesta a fost ales prin vot secret si se subordoneaza unui consiliu care ia deciziile majore.

Pentru a deveni pastor, trebuie sa fii absolventul Institutului de la Cernica. Pe langa Cernica, in Bucuresti, Craiova si Cluj exista licee adventiste. Absolventii institutului superior de la Cernica au insa posibilitatea de a practica, spre exemplu, si in alte tari: in cateva zile 10 tineri vor pleca in Venezuela. Ca politica la nivel global, atat adventistii, cat si baptistii au renuntat sa primeasca finantari din partea statului, tocmai pentru a nu exista motive de intruziune.

L-am intrebat foarte deschis pe pastorul Campian daca se primesc ajutoare din afara tarii odata ce si in Bucuresti si in tara se vad constructii foarte elegante si costisitoare. "N-as putea sa spun ca nu se primesc ajutoare din afara", ne spune. Dar acestea vin, punctual de la o comunitate dintr-o anumita tara catre o alta comunitate de la noi.

Si, oricum, majoritatea banilor provin din partea credinciosilor de aici. Adventistii respecta asa-numitul "principiu al zecimii": "prin asta recunoastem ca Dumnezeu este cel care ne ofera totul; de fiecare data, la primirea salariului punem deoparte a zecea parte". Acesti bani, plus, eventual, alte bunuri, sunt stranse la nivel de comunitate locala. si folositi apoi conform nevoilor locale si centrale, inclusiv pentru plata pastorilor. "Niciodata nimeni nu a fost exclus daca nu a donat aceasta zecime, ramane la constiinta fiecaruia".

VIP-uri adventiste
L-am intrebat pe amfitrionul nostru daca exista VIP-uri in cadrul bisericii adventiste din Romania. Ca politicieni, sunt de amintit deputatul Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, si deputatul Dan Liga. Exista foarte multi medici. Unul dintre acestia este director al Spitalului Pantelimon.

Muzicienii sunt, la randul lor, foarte multi - directorul Filarmonicii din Targu Mures ori dirijorul Corului de la Filarmonica din Cluj. Dintre scriitori, este amintit Petre Anghel. Nota bene: acestia sunt practicanti. Ce se intampla daca una dintre aceste persoane nu vine timp de jumatate de an la adunarile de sambata? "Daca nu vine jumatate de an, este obligatia pastorului sa-l caute, sa vada daca trece prin vreo depresie, vreo criza." Pastorul il viziteaza. Fiecare pastor are adresele membrilor. Acesta mai este ajutat si de membrii consiliului de conducere existent in fiece biserica.

Rromii
Biserica adventista ii ajuta pe nevoiasi, tinand cont ca 40-50% din adventisti sunt din mediul rural. Cei mai multi adventisti din tara sunt in Teleorman. O categorie aparte o reprezinta adventistii de alte nationalitati, precum maghiari sau rromi. Craciunestiul, o localitate din preajma Targu Muresului, este centrul spiritual al rromilor gabori, atat prin faptul ca aici se afla liderii acestora, cat si pentru ca aici se afla biserica rromilor gabori adventisti de ziua a saptea.O incercare de intarire si reorganizare a rromilor gabori, indeosebi a celor tineri, este "Organizatia gaborilor cu palarie din Romania".

Promovarea moralitatii in penitenciare
Una dintre dimensiunile valoroase ale adventismului este aceea legata de implicare in actiunile de ajutorare sociala. Spre exemplu, pastorii ajung pana si in penitenciare, prin Asociatia Serviciul Umanitar pentru Penitenciare (SUP). "Asociatia SUP este, pur si simplu, o "umbrela" sub care ne desfasuram activitatea. De ce? Pentru ca, daca am face-o in numele bisericii, ar fi retineri".

Nu cumva sunt acestea si formule de a gasi noi adepti? "Nu este vorba de asta, ci de promovare a moralitatii", ne asigura pastorul Campian. "Nu exista penitenciar fara preot ortodox... Peste tot unde lucram, lucram in colaborare cu preotul ortodox si cu conducerea penitenciarelor cu care avem protocoale."Alte actiuni sociale sunt cele desfasurate prin Agentia pentru Ajutor si Dezvoltare - care ofera programe de ajutorare concreta, precum s-a intamplat, anul trecut, la inundatii. Aceste programe sunt aplicate la modul general, nu neaparat numai adventistilor.

Cultele recunoscute de statul roman:
BISERICA ORTODOXA
BISERICA CATOLICA:
- BISERICA ROMANA UNITA CU ROMA (GRECO-CATOLICA)
- BISERICA ROMANO-CATOLICA
- ORDINARIATUL ARMEANO-CATOLICCULTELE PROTESTANTE:
- BISERICA REFORMATA (CALVINA)
- BISERICA EVANGHELICA C.A.
- BISERICA EVANGHELICA LUTHERANA
SINODO-PRESBITERIALA
- BISERICA UNITARIANA
- BISERICA ARMEANA
- CULTUL CREsTIN de RIT VECHI
CULTELE NEOPROTESTANTE (EVANGHELICE):
- BISERICA CREsTINA BAPTISTA
- BISERICA CREsTINA ADVENTISTA DE ZIUA A sAPTEA
- CULTUL PENTICOSTAL - BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICA
- CULTUL CREsTIN DUPA EVANGHELIE
- BISERICA EVANGHELICA ROMANA
CULTUL ISLAMIC
CULTUL MOZAIC
ORGANIZAtIA RELIGIOASA
MARTORII LUI IEHOVA

"Cred ca Dumnezeu detine toata tehnologia, iar El a permis dezvoltarea acestei tehnologii pentru un singur scop: acela de a sfarsi lucrarea. Toate retelele de televiziune Ii apartin Lui; toate statiile de radio Ii apartin Lui. Mi-am dezvoltat o filozofie, mai bine zis am invatat-o: din moment ce Dumnezeu a creat toate lucrurile, le-a facut pentru ca noi sa le putem folosi. Cand intru intr-o metropola, nu ma rog: "Doamne, da-mi o televiziune!", ci "Doamne, care e televiziunea pe care o vrei?". Iisus Hristos este gata sa vina! Pregatiti-va sa-L intalniti! Aceasta este solia noastra. Trebuie sa spunem intregii lumi acest mesaj. si trebuie sa ne folosim de media: televiziune, radio, publicatii, internet. si, indiferent de costuri, putem s-o facem! ".

David Gates
pastor american

Sursa: www.intercer.ro


Contor Accesări: 1591, Ultimul acces: 2018-04-15 21:20:43