Sa nu purtam crucea singuri, ci impreuna cu Hristos, indeamna Parintele Patriarh Daniel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Să nu purtăm crucea singuri, ci împreună cu Hristos, îndeamnă Părintele Patriarh Daniel

[2018-09-16]
de Gheorghe Anghel

„Crucea purtată împreună cu Hristos transformă suferința în biruință, transformă durerea în speranță și crucea se transformă în scară spre înviere”, a spus Părintele Patriarh în omilia rostită duminică la Mănăstirea Caraiman, sfătuind „să nu purtăm crucea singuri, ci împreună cu Hristos”.
Cuvintele au fost rostite în contextul pericopei evanghelice duminicale care face referire la luarea crucii și urmarea lui Hristos.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat textul evanghelic și a evidențiat patru teme importante: libertatea omului, lepădarea de sine, asumarea Crucii și urmarea lui Hristos.
Dumnezeu respectă libertatea omului
În ceea ce privește libertatea, Preafericirea Sa a reiterat un aspect important, și anume c㠄este o componentă esențială a persoanei umane”, fapt pentru care „Dumnezeu propune mântuirea, dar nu o impune, ne cheamă la mântuire, dar depinde de noi dacă răspundem sau nu”.
„Dumnezeu dorește ca toți oamenii să se mântuiască, dar nu se mântuiesc toți nu pentru că Dumnezeu nu vrea, ci pentru că oamenii nu folosesc libertatea lor pentru a se uni cu Dumnezeu în veșnicie”, a spus Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Totul depinde de voința noastră, a remarcat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pentru c㠄Dumnezeu respectă libertatea omului când îl cheamă pe acesta la mântuire și la viață veșnică”:
„Omul poate răspunde la iubirea lui Dumnezeu sau o poate refuza, el poate dobândi mântuirea sau o poate pierde, se poate uni cu Dumnezeu sau se poate despărți de Dumnezeu pentru veșnicie”.
Lepădarea de sine înseamnă lepădarea modului de viață egoist
Despre lepădarea de sine, Preafericirea Sa a spus că nu „înseamnă o desființare a omului sau o depersonalizare, ci înseamnă schimbarea modului de a gândi și de a viețui”.
Această lepădare la care face referire Hristos în Evanghelie implică o golire de egoism pentru a face loc iubirii lui Hristos, a evidențiat Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Lepădarea de sine implică lepădarea de „gândirea și iubirea egoistă de sine pentru a învia din mormântul propriului egoism”, ca omul „să-și răstignească iubirea posesivă și iubirea de sine în sensul deschiderii lui spre iubirea lui Dumnezeu arătată în Hristos”, a explicat Părintele Patriarh.
Preafericirea Sa a subliniat că această lepădare include „trecerea de la iubirea egoistă la iubirea altruistă, darnică, milostivă față de semeni și la iubirea față de Hristos prin rugăciune”.
„Când omul se leapădă de sine”, a spus Patriarhul României, „înseamnă că se golește de sine și face loc în sinea lui iubirii milostive a lui Hristos”.
Crucea – scară spre Învierea
Referitor la asumarea Crucii, Preafericirea Sa a spus c㠄înseamnă efortul sau strădania de a transforma suferința vieții în biruință spirituală prin unire cu Hristos cel răstignit și înviat”, iar urmarea lui Hristos a definit-o „drept iubirea pe care o purtăm lui Dumnezeu prin rugăciune și semenilor prin fapte bune”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că, în sens duhovnicesc, crucea are multe înțelesuri care implică suferință, însă împreună cu Hristos aceasta poate fi transformată în scară către Înviere.
El a specificat că Hristos Domnul nu ne lasă s㠄purtăm crucea singuri”, ci o purtăm „împreună cu El Cel răstignit și înviat” pentru c㠄umple cu iubirea Lui smerită suferința noastră, o luminează, îi dă sens și o îndreaptă spre Înviere”.
Împreună cu Hristos orice suferință poate fi depășită, a remarcat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a explicat că indiferent „dacă boala este incurabilă, sufletul se vindecă de păcate, se unește cu Hristos izvorul vieții veșnice”.
Totodată, Preafericirea Sa a atras atenția c㠄suferința nu îl lasă pe om neutru”, ci „ori îl apropie de Dumnezeu mai mult, ori îl îndepărtează de El”, în funcție de abordarea pe care omul o are.
„Dacă trecem prin suferință și ne întărim în credință, ne rugăm mai mult”, a spus Patriarhul Daniel, „atunci ajungem la biruință. Dacă nu ne rugăm lui Dumnezeu și ne răzvrătim putem cădea în deznădejde”.
„De aceea crucea purtată împreună cu Hristos transformă suferința în biruință, transformă durerea în speranță și crucea se transformă în scară spre înviere”.
Alături de Preafericirea Sa a slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci – Caraiman
Mănăstirea a fost înființată la inițiativa vrednicului de pomenire protosinghel Gherontie Puiu.
În data de 29 iunie 2000, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Patriarhul Teoctist a aprobat înființarea Schitului Caraiman cu hramul «Înălțarea Sfintei Cruci».
A urmat apoi construirea bisericii de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. În 21 octombrie 2001, biserica de lemn avea să fie sfințită și tot atunci avea să fie pusă piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici, de zid, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci“ care a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2014.
Permanența Consiliului eparhial din data de 1 iulie 2008 a aprobat ridicarea Schitului Caraiman – cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci“ la rangul de mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15716, Ultimul acces: 2024-04-11 00:01:33