Iasi :: Manastirea Sf. Trei Ierarhi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 28
Cod poștal:700028
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:sfintiitreiierarhi.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Hram:Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz, Ioan Gură de Aur
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Cea mai frumoasă ctitorie a lui Vasile Lupu Voievod, o adevărată simfonie a artelor în rugăciune, construită între anii 1637-1639, a fost sfințită de Mitropolitul Varlaam la 6 mai 1639.
Pe latura nordică a pronaosului se află două nișe sepulcrale în care odihnesc osemintele familiei ctitorului, iar în alte nișe, așezate simetric în peretele sudic, au fost depuse osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir (1710-1711, scriitor și mare orientalist, autorul unei monumentale "Istorii a imperiului Otoman") și Alexandru Ioan Cuza (1859-1866, domnitorul Principatelor Române Unite) , trecuți la cele veșnice departe de țară.
Peretele de sud al naosului conține o nișă sculptată, împodobită cu mozaicuri aurite. Aici au fost așezate, la 1641, moaștele Sf. Cuvioase Parascheva cea Nouă (cea Tânără) , cu ziua de prăznuire 14 octombrie. Darul Patriarhiei ecumenice de Constantinopol răsplătea atunci evlavia și jertfelnicia domnitorului moldovean. Din 1889, racla cu sfintele moaște va fi dusă la cea mai mare biserică a orașului, Catedrala mitropolitană.
Sfântul locaș a îndurat istoria și nestatornicia vremurilor: jefuită și arsă de năvălitori, zguduită de cutremure, biserica Sfinților Trei Ierarhi va fi restaurată din temelii în cursul ultimului pătrar al veacului al XIX-lea. Lucrările au fost conduse de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. Acesta a adus bisericii o serie de modificări importante, însă a păstrat vechile forme arhitecturale și ornamentația sculpturală din exterior. Pictura, catapeteasma și interioarele au fost complet refăcute și împodobite cu mobilier din bronz masiv, suflat cu aur, lucrat la Viena pe cheltuiala familiei regelui Carol I. Resfințirea locașului s-a făcut în anul 1904.
Bijuterie artistică, Mănăstirea Trei Ierarhi s-a înscris în istorie și ca o fecundă vatră de cultură și spiritualitate. La 1642 veneau aici reprezentanții principalelor ramuri ale Ortodoxiei (greacă, slavă și română) pentru a participa la Sinodul interortodox de la Iași. Regi și patriarhi îi vor păși pragul plini de admirație pentru rafinamentul și bogăția monumentului. La 1645 aici era uns patriarhul Paisie al Ierusalimului (fost stareț la mănăstirea Galata) .
De sub teascurile tipografiei instalate în chiliile mănăstirii de voievodul ctitor au ieșit la lumină "Cartea românească de învățătură" (1643) , prima carte în limba română tipărită în Moldova, "Șapte Taine a Bisericii" (1644) și alte cărți de referință pentru cultura națională. Colegiul lui Vasile Lupu (1640) , temelia viitoarei Academii domnești, constituie începutul unei bogate activități didactice, continuată și în deceniile următoare, iar mai târziu prin Gimnaziul de patru ani și Școala preparandală (sec. XIX) . Astfel, renumelui panortodox de "mănăstire a Patriarhilor" se adaugă și acela de "mănăstire a dascălilor".
După 1990 ctitoria voievodală a lui Vasile Lupu și-a recăpătat statutul de mănăstire, astfel încât frumusețea artistică se împlinește zi de zi cu bucuria netrecătoare a rugăciunii.
De altfel, în timpul cât s-a aflat sub administrarea călugărilor greci, aici au predat renumiți profesori veniți de la Constantinopol sau din Orientul cultural grec. În 1821, din curtea Trei Ierarhilor s-a dat semnalul de eliberare a Greciei, eveniment consemnat și printr-o placă de marmură aplicată pe zidul Sălii Gotice.
În anul 1997 a fost așezată în incinta mănăstirii statuia celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, care a locuit o perioadă în casa din incintă.
La Trei Ierarhi funcționează în prezent un atelier de pictură eclesială.
Alte informații:Arhitectonic, biserica preia tradiționalul stil moldovenesc, cu împărțirea binecunoscută a spațiului interior: pridvor, pronaos, naos și altar.
Ferestrele sunt împodobite cu chenare de baghete încrucișate având fiecare deasupra o cornișă lintel, iar dedesubt mici banchine pe care sunt aplicate scuturi sculptate în piatră. Șapte contraforturi sprijină zidurile bisericii.
Ușile prin care se intră în pridvor sunt încadrate cu muluri de factură gotică. Portalul prin care se trece apoi în pronaos este decorat cu cinci muluri de profilatură gotică, încadrate în două rame dreptunghiulare de muluri profilate.
Ceea ce conferă valoare de unicat mondial bisericii Trisfetitelor este ornamentația exterioară, broderia de piatră care o înfășoară de la temelie până la cornișa turlelor. Amintind Dragomirna și Galata, Trei Ierarhii își afirmă maiestuoasa originalitate prin sinteza unică de viziuni estetice aparent ireconciliabile: geometrismul rafinat al artei românești se îmbină cu elemente de friză și arabescuri orientale, dar și cu ornamente specifice artei apusene. Stihuri ale unui poem sculptural plin de expresivitate, cele 30 de bandouri complet diferite între ele înalță peste timp bucuria interioară a rugăciunii.
Pictura originală a fost realizată de cei mai vestiți meșteri din lumea ortodoxă (fragmente se păstrează în Sala Gotică) . Broderia și obiectele cu care a fost înzestrată biserica aveau fastul și strălucirea marilor ctitorii bizantine.
Însoțitor al patriarhului Macarie al Antiohiei în vizita pe care acesta a făcut-o în Moldova și în Rusia, la puțin timp după terminarea zidirii Trei Ierarhilor, diaconul Paul de Alep scria: "Toată lumea este de acord în a spune că nici în Moldova, nici la cazaci, nu se află vreo biserică să o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentație, nici prin frumusețe, căci ea uimește pe vizitator. Dumnezeu s-o păstreze până la sfârșitul veacurilor! ".
Un alt pelerin, Evlia Celebi, se minuna la 1659 de strălucitoarea ctitorie a lui Vasile Lupu: "Nu-i chip s-o descrii cu limba sau cu pana. Fiind construită de curând, pietrele de marmoră poleită strălucesc și scânteie de parcă ar fi frunzele de pe un pergament iluminat".
Tot în epoca lui Vasile Lupu a fost ridicată și clădirea în care se află Sala Gotică, restaurată în mai multe rânduri, găzduind astăzi muzeul mănăstirii.
Cod Monument:IS-II-a-A-04076
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film Biserica Trei Ierarhi 1 (Video)
YOUTUBE.COM: Film Biserica Trei Ierarhi 2 (Video)
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi târnosită de Sf. Varlaam al Moldovei a împlinit 380 ani de existență (2019-05-07)

 Închide 

Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi târnosită de Sf. Varlaam al Moldovei a împlinit 380 ani de existență

[2019-05-07]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul împlinirii a 380 ani de la sfințirea Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, în data de 6 mai 2019, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Construcția lăcașului a început cel mai probabil în anul 1637, la doar trei ani după urcarea pe tron a lui Vasile Lupu.
Biserica a fost sfințită de Sfântul Varlaam al Moldovei, în data de 6 mai 1639.
Întâlnirea persoanală cu Hristos
În omilia din cadrul liturghiei Preasfinția Sa a vorbit despre credință pe care a definit-o drept „o întâlnire cu Dumnezeu”.
„Minunea nu ne face în mod obligatoriu mai tari în credință, dar întâlnirea personală cu Hristos care face o minune, oricând, oricât de mare, aceea ne va face mai credincioși”, a spus Preasfinția Sa.
Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-L caute pe „Dumnezeu cel Viu” și să nu umble „după minuni, după lucruri ieșite din comun”.
La final, Preasfinția Sa împreună cu soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorul lăcașului de cult: domnitorul Vasile Lupu.
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
La scurtă vreme după ctitorire, în 1646, așezământul monahal va fi închinată Sfântului Munte Athos de către domnitorul Vasile Lupu.
Administrarea deficitară, vandalizările venite din partea cotropitorilor, alături de cutremurele succesive din secolul XVIII, au dus la ruinarea mănăstirii.
Obștea a fost desființată în anul 1863, odată cu secularizarea averilor mănăstirești, iar așezământul monahal a fost închis și transformat în muzeu.
Refacerea mănăstirii
Mănăstirea a fost restaurată între anii 1882 -1904.
Resfințirea bisericii a fost oficiată, în data de 3 octombrie 1904, de Mitropolitul Partenie Clinceni, în prezența Regelui Carol I și Regina Elisabeta.
Organizarea monahală s-a desfășurat din anul 1994 sub conducerea părintelui Clement Haralamb, actualul Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
În perioada 1995-2012 au fost executate ample lucrări de restaurare.
Din anul 2008, stareț al mănăstirii este arhimandritul Nichifor Horia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1647, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  ‘Nu puteți fi familii puternice fără Dumnezeu!’ – Episcopul Hușilor despre importanța educației creștine a copiilor (2018-02-01)

 Închide 

‘Nu puteți fi familii puternice fără Dumnezeu!’ – Episcopul Hușilor despre importanța educației creștine a copiilor

[2018-02-01]
de Sorin Ionițe

La finalul slujbei oficiate miercuri la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, PS Ignatie a atras atenția asupra pericolelor la care sunt expuse familiile care nu au credință puternică în contextul ideologiilor seculare din societatea actuală. „Nu puteți fi familii puternice fără Dumnezeu!” a spus Episcopul Hușilor făcând referire la importanța educației copiilor în spirit ortodox.
„Aveți mare grijă de copiii dumneavoastră, nu lăsați să-i cuprindă toți acești viruși ideologici care îi destramă și le strică sufletul. Nu puneți nimic mai presus de copiii dumneavoastră. Nici carieră profesională, nici inteligență, absolut nimic. Faceți-vă vreme de ei! Investiția pe care o veți face în sufletele lor este cea de care vă veți bucura o viață întreagă”, a subliniat ierarhul.
La hramul mănăstirii ieșene „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, au participat miercuri sute de credincioși. Împreună cu Episcopul Hușilor au slujit părinți din mai multe așezări monahale moldave și din parohii.
Citește și Amenințările lumii contemporane la adresa familiei
În predica rostită după citirea textului evanghelic, Preasfinția Sa a evidențiat virtuțile celor trei ierarhi serbați și a îndemnat la urmarea exemplului de viață sfântă oferit de aceștia:
„De la Sfântul Vasile cel Mare învățăm despre înțelepciunea în asceză, prin foarte multă răbdare în ispite, prin petrecere în liniște, înfrânare la vorbe”
„De la Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul învățăm ce înseamnă lupta pentru limpezimea, acuratețea, integritatea credinței, pe care nu o putem trăi decât numai prin liniștea și curăția minții”
„Iar de la Sfântul Ioan Gură de Aur învățăm dragostea față de Cuvântul Scripturii, Cuvântul lui Dumnezeu”.
La final, PS Ignatie s-a rugat lui Dumnezeu „să ne învrednicească de toate aceste trei virtuți pe fiecare dintre noi”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3227, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași în sărbătoare (2014-01-30)

 Închide 

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași în sărbătoare

[2014-01-30]
Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași, unul dintre cele mai vechi și mai frumoase lăcașuri de cult ale spațiului ortodox, își cinstește astăzi ocrotitorii spirituali, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
La această zi de sărbătoare, alături de obștea mănăstirii se vor aduna stareți, starețe, monahi și monahii, preoți și credincioși din Arhiepiscopia Iașilor, dar și din alte zone ale Moldovei. „Așa cum este obiceiul, programul hramului a început de ieri, la slujba Privegherii fiind alături de noi și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, și va continua astăzi cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie. Ca în fiecare an, suntem bucuroși să petrecem această sărbătoare alături de marea familie a credincioșilor, monahi, preoți și mireni, care ne-au fost aproape, care ne-au sprijinit sau ne-au călcat pragul pentru a căuta sprijin și pe care îi așteptăm cu mare drag și astăzi, alături de obștea mănăstirii noastre“, a spus părintele arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“ și exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
Martor al unor importante evenimente religioase, istorice și culturale
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași este nu doar una dintre cele mai vechi și mai frumoase biserici ale spațiului ortodox, dar și un lăcaș care, de-a lungul celor aproape patru secole de existență, a fost martor al unor importante evenimente religioase, istorice și culturale ce au depășit, nu de puține ori, granițele spațiului românesc.
Ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637 și 1639, biserica mănăstirii a fost închinată, așa cum arată pisania în limba slavonă care se mai păstrează și astăzi, „Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur“ și sfințită de vrednicul de pomenire mitropolit Varlaam al Moldovei la data de 6 mai 1639. Doi ani mai târziu, pe 13 iunie 1641, aici au fost așezate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aflate în prezent în Catedrala mitropolitană din Iași, iar în nișa ce a adăpostit odinioară sfintele moaște se află acum racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, primite în dar de voievodul Vasile Lupu la 1650.
În 1642, Mănăstirea „Trei Ierarhi“ găzduia Sinodul care a adoptat celebra Mărturisire de credință ortodoxă a mitropolitului Petru Movilă, iar în 1645, în biserica mănăstirii era uns patriarhul Paisie al Ierusalimului.
În același timp, colegiul lui Vasile Lupu, temelia viitoarei Academii Vasiliene, și tiparnița instalată aici (1840 - prima tiparniță din Moldova), în care se imprim㠄Cazania româneasc㓠a mitropolitului Varlaam, masivul său tratat despre cele Șapte Taine ale Bisericii, Răspunsul la Catehismul calvinesc, precum și Pravila lui Vasile Lupu, prima antologie de legi a Moldovei, sunt dimensiuni care adaugă Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi“, pe lângă numele de „mănăstire a patriarhilor“, pe acela de „mănăstire a dascălilor“.
De menționat că, odată cu zidirea bisericii, a fost construită și trapeza mănăstirii, cunoscută astăzi sub numele de „Sala Gotică“. În această sală a fost ospătat țarul Rusiei, Petru cel Mare, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Iași în anul 1711, și tot de aici a fost dat, în anul 1821, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti, semnalul de eliberare a Greciei de sub jugul otoman.
Lăcașul a renăscut sub domnia regelui Carol I
Jefuit și ars, de-a lungul secolelor, de năvălitori, zguduit de mari cutremure (1711, 1781, 1795, 1802), sfântul lăcaș lăudat odinioară pentru frumusețea de nedescris va aștepta ridicarea din umilință până după Războiul de Independență (1877). Ample lucrări de restaurare se vor efectua între anii 1882 și 1898, resfințirea bisericii având loc în 1904, sub domnia regelui Carol I.
După ce, în timpul regimului comunist, mănăstirea a funcționat ca muzeu, așezământul a fost redeschis în anul 1990, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar patru ani mai târziu a fost reactivată ca mănăstire pentru călugări, cu viață de obște și slujbe zilnice.
Un amplu proces de restaurare
La scurt timp după reactivare, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“ a intrat, pentru a doua oară în istoria sa, într-un amplu proces de reabilitare și restaurare, ce avea să îndepărteze urmele nepăsării și ale trecerii anilor, punând din nou în valoare inconfundabila arhitectură a ctitoriei lui Vasile Lupu. „La începutul anilor â90, în urma expertizelor efectuate, s-a constatat că pereții prezentau fisuri serioase, iar turlele bisericii riscau efectiv să se dărâme. Această stare de degradare a fost accentuată și de infiltrațiile de apă, care afectau stabilitatea edificiului, astfel că procesul de reabilitare a început cu ample lucrări de drenaj a pânzei freatice din zonă. S-a trecut apoi la armarea pereților în întregime, urmărindu-se a se păstra neatinsă fațada exterioară și, pe cât posibil, pictura interioară, unde s-au făcut găuri de dimensiuni foarte mici și s-a injectat beton. Au fost lucrări laborioase, de o mare complexitate, încheiate prin curățirea sculpturii exterioare a pereților și hidrofugarea broderiei de piatră, procedură menită să o protejeze de intemperii. În prezent, sunt în derulare lucrările la pictura interioară, pe care am reușit să le protejăm și cu ajutorul unei instalații moderne de climatizare, și sperăm ca, până la următoarea sărbătoare a hramului, să putem reda în cele mai bune condiții, nu doar Iașiului, ci culturii și spiritualității românești acest sfânt lăcaș, în care frumusețea artistică se împlinește cu bucuria netrecătoare a rugăciunii“, a spus arhim. Nichifor Horia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10515, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  Tundere în monahism la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași (2012-06-23)

 Închide 

Tundere în monahism la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași

[2012-06-23]
IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Ieri, 22 iunie 2012, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea 'Sfinții Trei Ierarhi' din Iași, în cadrul căreia a săvârșit și rânduiala tunderii în monahism a unuia dintre viețuitorii acestei mănăstiri. Din soborul de slujitori au făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi', arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Hulpoi, directorul Doxologia Media.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a săvârșit și rânduiala tunderii în monahism a unuia dintre viețuitorii acestei mănăstiri, care a primit numele de Partenie, avându-l ca naș de călugărie pe părintele stareț Nichifor Horia, potrivit Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Credincioșii prezenți la slujbă au primit lumânări, ca un simbol al luminării căii celui care a ales ca toată viața să o încredințeze lui Dumnezeu. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a arătat responsabilitatea celui care îmbrățișează viața monahală. 'În sfânta și venerabila Mănăstire 'Sfinții Trei Ierarhi' din Iași am săvârșit astăzi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în interiorul căreia a avut loc tunderea în monahism și dedicarea în exclusivitate lui Dumnezeu a monahului Partenie. Dumnezeu să-l ajute pe cuvioșia sa să împlinească cele ce le-a făgăduit, împlinire în conformitate cu care el va fi judecat la judecata cea nemitarnică a Mântuitorului și Domnului nostru Iisus Hristos', a subliniat IPS Teofan.
La final, toți credincioșii care au participat la slujbă au trecut pe la părintele Partenie și l-au rugat ca, de acum înainte, să-i pomenească în rugăciunile pe care le va înălța către Bunul Dumnezeu.
'Slujba călugăriei este centrată pe făgăduința de taină dată de cel care a ales viața monahală, de cel care a cunoscut prin șederea în mănăstire o perioadă în care și-a probat vocația monahală și puterea de a urma rigorile unei vieți călugărești. În această făgăduință, viitorul monah nu este singur, ci precum se rostește într-o rugăciune de la slujba călugăriei, este prezent Însuși Mântuitorul Hristos, alături de Maica Domnului și de sfinții îngeri, care primesc făgăduința candidatului. Solemnitatea, adâncimea și împărtășirea mângâierii lui Dumnezeu în slujba călugăriei se observă și prin faptul pentru că această slujbă este o încununare și o culme a pocăinței, manifestată prin cele trei voturi: ascultarea, săracia de bunăvoie și fecioria', a arătat arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și stareț al Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi'.
O nouă stareță pentru Mănăstirea Peștera din județul Neamț
Luni, 18 iunie 2012, a avut loc, la Mănăstirea Peștera din județul Neamț, instalarea noii starețe Teodora Amariei, în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, a arhim. Luca Diaconu, exarh al zonei Neamț, și a pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.
'Slujba instalării unui nou stareț sau a unei noi starețe de mănăstire este una deosebită, întrucât noii numiți sunt chemați în primul rând să preia sfintele rugăciuni pe care să le ducă mai departe și să le înmulțească în lăcașul mănăstiresc. Noua stareță a Mănăstirii Peștera, maica Teodora Amariei, are o experiență monahală de mai bine de 25 de ani la Mănăstirea Agapia, unde a avut ascultarea de ghid al muzeului mănăstirii și unde le-a împărtășit multor credincioși prețuirea și dragostea față de obiectele și de podoabele mănăstirești, activitate care cu siguranță îi va folosi și în noua ascultare, cea de stareță', a subliniat arhim. Nichifor Horia.
Aflată la aproximativ 7 km de orașul Piatra Neamț, Mănăstirea Peștera din comuna Gârcina a fost înființată în anul 1993, mai întâi ca schit, apoi ridicată în anul 2002 la rang de mănăstire. Slujba de sfințire a Bisericii cu hramul 'Intrarea în Biserică a Maicii Domnului' a fost oficiată în data de 13 septembrie 1997 de către PF Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14784, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi în ctitoria lui Vasile Lupu din Iași (2011-01-31)

 Închide 

Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi în ctitoria lui Vasile Lupu din Iași

[2011-01-31]
Biserica Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi' din Iași și-a serbat ieri, 30 ianuarie, hramul, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sâmbătă seara a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte și arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. La final pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Toma Cozma din Iași, a rostit un cuvânt de învățătură. Răspunsurile la strană au fost date de Corul 'Anghelos' al Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi', dirijat de Cezar Cocuz, și de Corul 'Byzantion' din Iași, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Ieri-dimineață programul liturgic a continuat cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți și diaconi de la mai multe mănăstiri și parohii din Arhiepiscopia Iașilor. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoșani.
„Sărbătorirea hramului prin Sfânta Liturghie este mulțumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru că ne-a descoperit sensul călătoriei noastre în această viață spre împărăția veșnică. Sfinții Trei Ierarhi mijlocesc permanent pentru noi, dar mai ales în această zi, când ne aplecăm să îi cinstim în mod deosebit', a relatat arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Biserica Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi', ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de reconsolidare și restaurare care se apropie de finalizare.
„Spre deosebire de alte biserici, acest sfânt lăcaș este o bijuterie din piatră, broderie care îngreunează restaurarea. Pereții, fiind erodați, s-au făcut găuri transversale de-a lungul fiecăruia pentru a se realiza armături și injectări de beton. Lucrările de consolidare sunt în prezent finalizate. Acum, după finalizarea acestor lucrări de structură, foarte importante și urgent necesare, s-a trecut la curățirea sculpturii în piatră, turnurile trecând deja de această etapă. Biserica este acoperită încă de schele pentru că urmează o etapă de hidrofugare. Anul acesta curățirea pietrei va fi terminată definitiv. Este necesară însă și o restaurare a picturii interioare. Resfințirea Bisericii 'Sfinții Trei Ierarhi' va avea loc deci după restaurarea picturii interioare. Avem în plan eficientizarea instalației de climatizare, care va pune în siguranță sfântul lăcaș pe un termen îndelungat”, a explicat arhim. Nichifor Horia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17223, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  Hramul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași (2011-01-29)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași

[2011-01-29]
Biserica Ortodoxă Română îi cinstește mâine, 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt în sărbătoare.
Mănăstirea 'Sfinții Trei Ierarhi', ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea și monument de arhitectură inegalabil, își cinstește mâine ocrotitorii. Slujba Privegherii va fi oficiată astăzi de la ora 17:00 și se va termina în jurul orei 22:00. Mâine dimineață Sfânta Liturghie va fi precedată de slujba Ceasurilor și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi, informează 'Ziarul Lumina'. Reamintim că în Biserica Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi există o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare care a fost donată Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi' de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași.
Municipiul Botoșani are o biserică închinată celor trei mari ierarhi ai Ortodoxiei. Parohia 'Sfinții Trei Ierarhi' din Botoșani s-a înființat după anul 1990. În Protopopiatul Piatra Neamț este mâine hram la Cârligi, în comuna Ștefan cel Mare. Parohia Borlești 2 din Protopopiatul Roznov își serbează hramul, precum și parohia Lunca, comuna Poiana Largului, Protopopiatul Ceahlău.
Hram va fi mâine și la Biserica 'Sfinții Trei Ierarhi' din Suceava, construită între anii 2001-2003 cu sprijinul credincioșilor din parohie. Sfântul lăcaș a fost sfințit pe 17 iunie 2007 de către IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Astăzi de la ora 17:00 Înalt Preasfințitul Părinte Pimen va săvârși slujba Vecerniei. 'La final, IPS Pimen va binecuvânta noile lucrări care au fost realizate la biserica noastră: izolarea sfântului lăcaș, casa praznicală și lumânărarul. Preoții și credincioșii vor participa apoi la o agapă creștină', a declarat pr. paroh Dragoș Buta, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Mâine dimineață se vor oficia slujba Utreniei, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie.
Biserica 'Sfinții Trei Ierarhi' aflată în zona de nord a orașului Bacău își cinstește mâine patronii spirituali. Sfântul lăcaș constituie un punct de interes spiritual și arhitectural prin modul în care a fost concepută. Construcția acestei biserici a început în anul 2000, sub coordonarea preotului paroh Vasile Sârcu, și s-a finalizat în anul 2006 cu sprijinul credincioșilor din parohie. 'O biserică din lemn, cu elemente moderne în interior, fără a omite partea artistică tradițională, care îi conferă sacralitate', după cum susține preotul paroh Vasile Sîrcu. Beneficiind de ajutorul unor meșteri aduși tocmai de la Vatra Moldoviței, preotul Sîrcu a reușit să ofere Bacăului o imagine inedită pentru un lăcaș de cult de oraș, în condițiile în care materialele folosite astăzi sunt betonul sau cărămida. Îmbogățită și cu o pictură deosebită, Biserica 'Sfinții Trei Ierarhi' reprezintă un punct de referință privind maniera în care se poate îmbina tradiționalul cu modernul, astfel încât ambele să coexiste fără a se încurca ori confunda una cu cealaltă', a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Sărbătoare va fi mâine și în parohia 'Sfinții Trei Ierarhi' - Buhuși, Protopopiatul Buhuși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17308, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33

»  Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași (2010-12-05)

 Închide 

Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași

[2010-12-05]
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfințitul Teofan, a oficiat astăzi, 5 decembrie, Sfânta Liturghie la Mânăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, informează Radio TRINITAS.
Părintele Mitropolit a adresat și un cuvânt de învățătură, în care a punctat semnificațiile textelor liturgice rânduite a se citi astăzi în Biserica Ortodoxă și i-a îndemnat pe credincioși să mediteze asupra propriilor slăbiciuni.
„Este vreme potrivită, este o ocazie binecuvântată să medităm la toate slăbiciunile noastre, la toată gârbovia noastră care au definit trecerea noastră prin acest an”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17452, Ultimul acces: 2020-04-04 14:06:33


Nr. vizualizări:18322
Data ultimei vizualizări:2020-04-04 14:06:34
Data actualizare:2016-07-26 12:15:13
Data încărcării:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 60, Vitalie Danciu: 9, Dan Deva: 3, Basilica.ro: 2, Flavius Pătruți: 2, Alexandru C. Antoniu: 1, Kurt Hielscher: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 97

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-12-07
Contor: 32

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro

Data: 2011-02-06
Contor: 48

La Hram
Foto: Basilica.ro

Data: 2007-09-27
Contor: 420

Vedere generală
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-27
Contor: 74

Vedere de SUS
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 17

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 17

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-27
Contor: 68

Vedere iarna
Foto: Vitalie Danciu

Data: 2014-07-14
Contor: 25

Vedere din spate
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 17

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-05-06
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 15

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-11-25
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-03-18
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5