Bucuresti :: Biserica Sf. Ilie Rahova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie Rahova
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada CONSTANTIN SILVESTRI nr. 79
Cod poștal:040115
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.sfilierahova.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Mihai Hău
Hram:Sf. Prooroc Ilie,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica, translatata din locul ei de origine in 1984, este in stil neoclasic, iar turla naosului ampla si joasa ii confera o silueta particulara ce aminteste de bazilicile grecesti.
Fereastra proscomidiei pastrata de la 1738, este bogat sculptata dupa modelul moldovenesc, cu profile gotice si imbogatit de cioplitorii munteni cu motive locale mai vechi.
In interior, in stanga, se afla mormantul ctitorilor Fotache Stirbei Dvornic si sotia sa Ralita din neamul Ghica, iar in dreapta, mormantul boierilor Urlateni. In exterior, langa intrare, a fost piatra funerara a lui Scarlat Urlateanu, cel care a supravegheat lucrarile si care acum se afla la Manastirea Antim.
Actuala biserica este ridicata de monahul Isaia Novaceanu intre anii 1837-1838, pe pamantul mostenit de Iancu Balcescu, unchiul lui Nicolae Balcescu, si vandut de acesta clucerului Bobescu.
Biserica a fost zidita pe locul bisericii Gorganel, lacas de cult ctitorit la anul 1706, de Safta Brancoveanu, fiica lui Constantin Brancoveanu si avariat in urma cutremurului din 1802. Vornicul Fotache Stirbei initiaza reconstruirea bisericii, iar dupa decesul sau, in 1828, misiunea este preluata de epitropia numita de el, Neofit – Episcopul Ramnicului si Banul George Filipescu.
Principala restaurare a bisericii are loc in 1874 sub ingrijirea epitropului Apostol Grajdanescu. Tot in aceasta perioada este executata pictura de Gh. Tattarescu. Pictorul este iscalit la picioarele patronului sau Sfantul Gheorghe, pe peretele naosului. Pictura a mai fost restaurata in 1950, apoi in 1991-1998 de catre pictorul Ionica Grigorescu. Vitraliile ferestrelor sunt realizate in 1993 de catre artistul Parvu.
In 1895 au fost ridicate constructiile care au existat in jurul bisericii, pe amplasamentul initial, care adaposteau pravalii proprii, camere de oaspeti, apartamente.
Era una din bisericile “bogate” din Bucuresti, asa cum este mentionata si in albumul aparut in 1904 “Septe biserici cu averea lor proprie” de Petre Garboviceanu.
In 1984 au fost demolate cladirile inconjuratoare , iar biserica a fost salvata de protestele enoriasilor si ale preotului paroh Mircea Goretchi, acesta fiind mutat la biserica “Otelari”.
La 19 iunie 1984, lacasul a fost translatat pe o distanta de 49 m, dupa proiectul ing. Eugeniu Iordachescu de la Institutul “Proiect” Bucuresti.
Biserica a fost renovata in 1991-1994 si resfintita la 20 iulie 1994.
Știri despre biserică:

»  PS Varlaam Ploieșteanul: „Sf. Proroc Ilie rămâne o pildă de misiune pentru fiecare dintre cei care ne considerăm fiii Sfintei Biserici” (2016-07-20)

 Închide 

PS Varlaam Ploieșteanul: „Sf. Proroc Ilie rămâne o pildă de misiune pentru fiecare dintre cei care ne considerăm fiii Sfintei Biserici”

[2016-07-20]
de Iulian Dumitrascu

ZLM_8554
Credincioșii ortodocși l-au sărbătorit astăzi, 20 iulie 2016, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Sfântul Ilie – Rahova din Capitală. Din soborul de slujitori a făcut parte și Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal.
Preasfinția Sa a spus, în cuvântul rostit, că Prorocul Ilie a fost în vreme de idolatrie un mărturisitor al credinței.
Pilda vieții Sfântului Ilie trebuie să rămână pentru fiecare dintre noi o pildă de fidelitate, credincioșie, devotament și râvnă pentru Domnul Dumnezeu Savaot. De asemenea, rămâne și o pildă de misiune pentru fiecare dintre cei care ne considerăm fiii Sfintei Biserici așa cum ne învață Sfântul Apostol Pavel în textul biblic pe care l-am citit astăzi. Asemenea Sfântului Ilie, trebuie pe cei care rătăcit de la adevăr și de la dreapta credință din familia noastră, din jurul nostru, dintre vecinii noștri să-i ajutăm să se întoarcă. Făcând lucrul acesta ne vom izbăvi sufletul din moarte și vom acoperi mulțime de păcate, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop a sfințit placa comemorativă, realizată în memoria slujitorilor trecuți la Domnul ai Bisericii Sfântul Ilie – Rahova.
Sfântul Proroc Ilie este mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. El a rămas în istoria Bisericii ca un exemplu de credință și curaj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2606, Ultimul acces: 2018-04-24 01:06:18

»  Parohia "Sfântul Ilie - Rahova" a îmbrăcat haine de sărbătoare (2015-07-20)

 Închide 

Parohia "Sfântul Ilie - Rahova" a îmbrăcat haine de sărbătoare

[2015-07-20]
Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 20 iulie 2015, pe Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul. Sute de credincioși au paricipat în această zi la hramul bisericii bucureștene „Sfântul Ilie-Rahova”, care și-a sărbătorit ocrotitorul. Ei au luat parte la sfintele slujbe și s-au rugat Sfântului Proroc Ilie.
Slujbă arhierească
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte și părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele paroh Mihai Hau, preoți și diaconi.
Prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu lumea
În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, ierarhul a evidențiat, printre altele, că viața Sfântului Ilie ne arată importanța legăturii oamenilor cu Dumnezeu.
„Înălțarea lui (Sfântului Proroc Ilie) la cer și așteptata venire înaintea celei de-a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos ne arată nouă tuturor că noi suntem făcuți pentru cer și nu pentru țărână chiar dacă adesea legătura noastră cu pământul este mai evidentă decât cea cu înălțimile cerului, dar cu toate acestea noi trebuie să căutăm mai mult înălțimea cerului decât țărâna de care suntem atât de mult legați. Viața Sfântului Ilie ne arată că pentru oamenii sfinți este mai importantă legătura cu Dumnezeu decât legătura cu cei importanți din lumea aceasta, sau aparent importanți. Ei au avut curaj și au înfruntat chiar și pe mai marii vremurilor de atunci știind că prietenia cu Dumnezeu este mai importantă decât prietenia cu lumea”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, potrivit Radio TRINITAS.
Minunea înmulțirii făinii și untdelemnului din casa văduvei din Sarepta Sidonului
Preasfinția Sa a vorbit și despre minunea pe care Sfântul Ilie a făcut-o în casa văduvei din Sarepta Sidonului, înmulțind pâinea și untdelemnul din casă. De asemenea, Preasfinția Sa a explicat simbolismul acestora.
„Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuind șederea prorocului în casa văduvei din Sarepta Sidonului ne spune că apa din casa văduvei anticipează Taina Botezului, puținul untdelemn pe care această femeie îl avea – Taina Mirungerii, făina - Taina Euharistiei, iar cele câteva vreascuri pe care femeia le mai avea pentru a aprinde foc și a găti ultima bucată de pâine anticipează și ele Taina Crucii”, a spus Preasfinția Sa.
Rugăciune înălțată Sfântului proroc Ilie
„Îi înălțăm și noi astăzi smerită rugăciune rugându-ne pentru fericiții și pururi pomeniții ctitori ai acestui sfânt locaș și aducând părintelui dumneavoastră paroh și tuturor celor care sunt prezenți binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înălțăm rugăciune smerită înaintea prorocului care a avut credință, iubire și dragoste sfântă pentru Mântuitorul Hristos, pentru Dumnezeu cel adevărat, pentru persoanele Preasfintei Treimi rugându-l ca el să ocrotească această Biserică și pe cei care îl cinstesc cu evlavie”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un preot și un diacon.
La finalul a fost săvârșit săvârșit un parastas pentru ctitori și preoții slujitori trecuți la Domnul. Ca în fiecare an, la slujba de hram au participat numeroși credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4064, Ultimul acces: 2018-04-24 01:06:18

»  Resfințirea bisericii Sfântul Ilie - Rahova (2013-11-19)

 Închide 

Resfințirea bisericii Sfântul Ilie - Rahova

[2013-11-19]
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova din București va fi resfințită joi, 21 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Slujba de resfințire va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Miercuri seară la orele 17:00 este slujbă de Priveghere în biserică și se va încheia cu Acatistul Sfântului Proroc Ilie și Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Pentru ziua de joi dimineață la ora 08:00 vom începe tot cu slujba Acatistului. Începând cu ora 08:30 vom săvârși Utrenia, iar la orele 09:00-09:15 așteptăm prezența Ierarhului. La 09:30-09:45 va fi slujba de sfințire a Apei, apoi slujba de sfințire a sfântului locaș. În jurul orei 10:00 va începe Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia va urma slujba parastasului în cadrul căreia vor fi pomeniți ctitorii bisericii urcând ca după aceea să fim la dispoziția credincioșilor ”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Paroh Mihai Hau.
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova este una din cele opt biserici translate în timpul regimului comunist, în anul 1984. Lăcașul de cult a fost restaurat în ultimii ani.
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova își sărbătorește hramul și la sărbătoarea Sfintei Treimi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6755, Ultimul acces: 2018-04-24 01:06:18

»  Serbare de Crăciun la Biserica „Sfântul Ilie“ – Rahova (2012-12-18)

 Închide 

Serbare de Crăciun la Biserica „Sfântul Ilie“ – Rahova

[2012-12-18]
Copiii de la Grădinița Prikindel a Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova din București au susținut tradiționala serbare de Crăciun duminică, 16 decembrie 2012, după-amiază. Serbarea s-a desfășurat în biserica parohiei de pe strada George Georgescu nr. 17-19, sector 4, București, după cum aflăm din Ziarul Lumina.
Sub îndrumarea educatoarelor și a profesoarelor de muzică, cei mici au cântat colinde românești, cântece în așteptarea lui Moș Crăciun și cântece de Crăciun în limba engleză și în limba germană. Alături de copii au cântat și părinții lor, corul psaltic al parohiei și slujitorii Bisericii "Sfântul Ilie" - Rahova. La sfârșitul serbării, Moș Crăciun a împărțit daruri copiilor. Invitată specială la serbarea de Crăciun a Grădiniței Prikindel a fost artista Florica Zaha, cântăreață de muzică populară, care a interpretat împreună cu copiii câteva colinde tradiționale românești. "În fiecare an așteptăm cu mare nerăbdare și bucurie aceste momente speciale care ne însoțesc, în această perioadă, spre sărbătorile Crăciunului. Pentru cei mici și pentru noi sunt niște zile de mare așteptare și de mare fericire, când învățăm cântece și colinde frumoase. Suntem convinși că, dezvoltând astfel de proiecte în care exprimăm bucuria copiilor și frumusețea Crăciunului, putem să arătăm oamenilor că în această perioadă a anului trebuie să fie mai iubitori, mai voioși, mai generoși. Ne bucurăm că în această seară am fost împreună, toți care credem în lucrurile bune, și un lucru bun este, iată, Grădinița Prikindel, care funcționează în cadrul Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova. În fiecare an organizăm aici serbarea copiilor, a părinților, în așteptarea Crăciunului", ne-a spus Daniela Costăchel, directoarea Grădiniței Prikindel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7736, Ultimul acces: 2018-04-24 01:06:18


Nr. vizualizări:9253
Data ultimei vizualizări:2018-04-24 01:06:18
Data actualizare:2014-02-25 03:39:38
Data încărcării:2006-01-04 17:48:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:59

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 259

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 60

Vedere de ansamblu
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 46

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-03-04
Aparat: Canon Canon PowerShot S2 IS
Contor: 149

Vedere din față
Foto: Ibinici

Contor: 148

Vedere din față
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 44

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 156

Fotografie veche
Foto: internet

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 33

Turn
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 238

Intrarea
Foto: internet

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 24

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 22

Usă intrare.
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 22

Fereastră absidă
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 22

Fereastră
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 32

Mozaic - Sf. Treime
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 28

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4