Bucuresti :: Biserica Sf. Ilie Rahova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2015 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie Rahova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITESTE MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Strada CONSTANTIN SILVESTRI nr. 79
Cod poștal:040115
Telefon :Vizualizați Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.sfilierahova.ro
Adrese utile:www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Mihai Hău
Hram:Sf. Prooroc Ilie,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica, translatata din locul ei de origine in 1984, este in stil neoclasic, iar turla naosului ampla si joasa ii confera o silueta particulara ce aminteste de bazilicile grecesti.
Fereastra proscomidiei pastrata de la 1738, este bogat sculptata dupa modelul moldovenesc, cu profile gotice si imbogatit de cioplitorii munteni cu motive locale mai vechi.
In interior, in stanga, se afla mormantul ctitorilor Fotache Stirbei Dvornic si sotia sa Ralita din neamul Ghica, iar in dreapta, mormantul boierilor Urlateni. In exterior, langa intrare, a fost piatra funerara a lui Scarlat Urlateanu, cel care a supravegheat lucrarile si care acum se afla la Manastirea Antim.
Actuala biserica este ridicata de monahul Isaia Novaceanu intre anii 1837-1838, pe pamantul mostenit de Iancu Balcescu, unchiul lui Nicolae Balcescu, si vandut de acesta clucerului Bobescu.
Biserica a fost zidita pe locul bisericii Gorganel, lacas de cult ctitorit la anul 1706, de Safta Brancoveanu, fiica lui Constantin Brancoveanu si avariat in urma cutremurului din 1802. Vornicul Fotache Stirbei initiaza reconstruirea bisericii, iar dupa decesul sau, in 1828, misiunea este preluata de epitropia numita de el, Neofit – Episcopul Ramnicului si Banul George Filipescu.
Principala restaurare a bisericii are loc in 1874 sub ingrijirea epitropului Apostol Grajdanescu. Tot in aceasta perioada este executata pictura de Gh. Tattarescu. Pictorul este iscalit la picioarele patronului sau Sfantul Gheorghe, pe peretele naosului. Pictura a mai fost restaurata in 1950, apoi in 1991-1998 de catre pictorul Ionica Grigorescu. Vitraliile ferestrelor sunt realizate in 1993 de catre artistul Parvu.
In 1895 au fost ridicate constructiile care au existat in jurul bisericii, pe amplasamentul initial, care adaposteau pravalii proprii, camere de oaspeti, apartamente.
Era una din bisericile “bogate” din Bucuresti, asa cum este mentionata si in albumul aparut in 1904 “Septe biserici cu averea lor proprie” de Petre Garboviceanu.
In 1984 au fost demolate cladirile inconjuratoare , iar biserica a fost salvata de protestele enoriasilor si ale preotului paroh Mircea Goretchi, acesta fiind mutat la biserica “Otelari”.
La 19 iunie 1984, lacasul a fost translatat pe o distanta de 49 m, dupa proiectul ing. Eugeniu Iordachescu de la Institutul “Proiect” Bucuresti.
Biserica a fost renovata in 1991-1994 si resfintita la 20 iulie 1994.
Știri despre biserică:

»  Resfințirea bisericii Sfântul Ilie - Rahova (2013-11-19)

 Închide 

Resfințirea bisericii Sfântul Ilie - Rahova

[2013-11-19]
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova din București va fi resfințită joi, 21 noiembrie, cu ocazia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Slujba de resfințire va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Miercuri seară la orele 17:00 este slujbă de Priveghere în biserică și se va încheia cu Acatistul Sfântului Proroc Ilie și Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Pentru ziua de joi dimineață la ora 08:00 vom începe tot cu slujba Acatistului. Începând cu ora 08:30 vom săvârși Utrenia, iar la orele 09:00-09:15 așteptăm prezența Ierarhului. La 09:30-09:45 va fi slujba de sfințire a Apei, apoi slujba de sfințire a sfântului locaș. În jurul orei 10:00 va începe Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia va urma slujba parastasului în cadrul căreia vor fi pomeniți ctitorii bisericii urcând ca după aceea să fim la dispoziția credincioșilor ”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Paroh Mihai Hau.
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova este una din cele opt biserici translate în timpul regimului comunist, în anul 1984. Lăcașul de cult a fost restaurat în ultimii ani.
Biserica „Sfântul Ilie” - Rahova își sărbătorește hramul și la sărbătoarea Sfintei Treimi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2455, Ultimul acces: 2015-04-02 02:12:25

»  Serbare de Crăciun la Biserica „Sfântul Ilie“ – Rahova (2012-12-18)

 Închide 

Serbare de Crăciun la Biserica „Sfântul Ilie“ – Rahova

[2012-12-18]
Copiii de la Grădinița Prikindel a Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova din București au susținut tradiționala serbare de Crăciun duminică, 16 decembrie 2012, după-amiază. Serbarea s-a desfășurat în biserica parohiei de pe strada George Georgescu nr. 17-19, sector 4, București, după cum aflăm din Ziarul Lumina.
Sub îndrumarea educatoarelor și a profesoarelor de muzică, cei mici au cântat colinde românești, cântece în așteptarea lui Moș Crăciun și cântece de Crăciun în limba engleză și în limba germană. Alături de copii au cântat și părinții lor, corul psaltic al parohiei și slujitorii Bisericii "Sfântul Ilie" - Rahova. La sfârșitul serbării, Moș Crăciun a împărțit daruri copiilor. Invitată specială la serbarea de Crăciun a Grădiniței Prikindel a fost artista Florica Zaha, cântăreață de muzică populară, care a interpretat împreună cu copiii câteva colinde tradiționale românești. "În fiecare an așteptăm cu mare nerăbdare și bucurie aceste momente speciale care ne însoțesc, în această perioadă, spre sărbătorile Crăciunului. Pentru cei mici și pentru noi sunt niște zile de mare așteptare și de mare fericire, când învățăm cântece și colinde frumoase. Suntem convinși că, dezvoltând astfel de proiecte în care exprimăm bucuria copiilor și frumusețea Crăciunului, putem să arătăm oamenilor că în această perioadă a anului trebuie să fie mai iubitori, mai voioși, mai generoși. Ne bucurăm că în această seară am fost împreună, toți care credem în lucrurile bune, și un lucru bun este, iată, Grădinița Prikindel, care funcționează în cadrul Parohiei "Sfântul Ilie" - Rahova. În fiecare an organizăm aici serbarea copiilor, a părinților, în așteptarea Crăciunului", ne-a spus Daniela Costăchel, directoarea Grădiniței Prikindel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3330, Ultimul acces: 2015-04-02 02:12:25

Nr. vizualizări:4990
Data ultimei vizualizări:2015-04-02 02:12:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Frunză

Data: 2007-03-04, Aparat: Canon Canon PowerShot S2 IS

Vedere din față
Foto: Ibinici

Vedere din față
Foto: Bogdan Frunză

Intrarea
Foto: internet

Fotografie veche
Foto: internet

Catapeteasma
Foto: Bogdan Frunză

Vitraliu
Foto: Bogdan Frunză

Absidă
Foto: Bogdan Frunză

Fotografii din zona București
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!