Bucuresti :: Biserica Sf. Ecaterina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2015 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ecaterina
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITESTE MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Strada SFANTA ECATERINA 5
Cod poștal:040154
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Tanasache Costea
Hram:Sf. Mc. Ecaterina,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica "Sf. Ecaterina" deserveste ca paraclis al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian". Aici a existat o biserica manastire, mai veche, ridicata de Ivasco Golescu, (mare vornic intre 1574-1583) . Intr-un document scris la 17 aug. 1596 aceasta este numita ca "cel dintai ctitor scris in sfantul pomelnic". Cu toate ca manastirea a fost inceputa in timpul domniei lui Alexandru al II-lea Mircea (1574-1577) si terminata in timpul domniei fiului acestuia Mihnea Turcitul (1577-1583) prima mentiune documentara este de 5 iulie 1589. Dupa zidire a functionat ca metoc al Manastirii "Sf. Ecaterina" din Muntele Sinai. Dupa retragerea trupelor turcesti ale lui Sinan-pasa, in 1595. Pana vistierul o repara, devenind astfel al doilea ctitor al lacasului. La 1775-1782 doamna Ecaterina Ipsilanti a ridicat un han in apropierea manastirii, care mai tarziu a fost incendiat si avariat, apoi daramat la 1862 (de aici confuzia ca Manastirea ar fi fost ridicata de Ecaterina Ipsilanti) .
Biserica este arsa de ostile lui Gabriel Bathory in 1611 si este din nou reparata de urmasii ctitorilor. La 1813 se numara printre manastirile de categoria a II-a din tara, cu case mari egumenesti si multe anexe. Din catagrafia din 1836, rezulta ca biserica era din zid, cu doua turle de lemn si fusese invelita cu sindrila. Dupa cutremurul din 1838, i se crapa boltile fiind reparata. In 1849 era in stare de ruina trebuind sa fie rezidita.
Este daramata pana la temelie in 1850, fara avizul mitropoliei. O noua biserica, cea actuala, s-a reconstruit pe locul celei vechi, fiind gata in 1852 (data pisaniei) , ramanand ca biserica de mir, nu de manastire. Este pictata de Constantin Lecca si Misu Popp. Pictura tamplei a fost facuta pe panza, la muntele Sinai si aplicata pe lemn. Au mai fost facute reparatii in 1899, 1909, 1923. Asa cum o gasim astazi, este o biserica de dimensiuni relativ mari, de proportii neplacute, pe plan triconic, cu abside mari, semicirculare, cu o turla foarte mica, octogonala peste naos si un turn-clopotnita pe plan patrat, dezvoltat peste vestibulul dintre cele doua turnuri cu scarile de acces. In fata are un pridvor semicircular, cu antablament, pe 4 coloane ionice. Portalul simplu are fixata deasupra pisania cu litere chirilice si un mozaic cu icoana hramului.
Fatadele simple sunt concepute in stil neoclasic, cu pilastri in registrul inferior al caror antablament formeaza un brau in jurul bisericii. Pe fatada de vest, zona centrala, putin decrosata, se termina un con mic fronton si este tratata cu asize si nise laterale, nepictate. Turnul-clopotnita are pe cele patru laturi cate o arcada inchisa cu o fereastra mare. Interiorul este decorat pe toata inaltimea peretilor in stil baroc, cu pilastri cu capiteluri compozite, ce sustin un antablament desfasurat ca un brau la inaltimea bazei boltilor.
O pictura decorativa acopera arcele, iar timpanele si boltile sunt pictate cu icoane de sfinti. Ferestrele dreptunghiulare, de dimensiuni mari, au grilaje simple la exterior. Peste pronaos, sprijinit de doua coloane corintice, se afla cafasul animat de corul studentilor teologi, care acompaniaza slujbele, inaltand sufletele credinciosilor ce le asculta.
Printre obligatiile studentelor si studentilor la teologie se numara frecventarea paraclisului dupa un program liturgic stabilit. Preotul spiritual al Bisericii Sf. Ecaterina este parintele asist. drd. Tanasache Costea.
Știri despre biserică:

»  Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București (2013-04-09)

 Închide 

Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București

[2013-04-09]
Din dorința de a-i apropia pe copii de Biserică și de a-i ajuta să-și facă cei mai buni prieteni aici, la inițiativa unei familii din parohie, preoții slujitori de la Biserica „Sfânta Ecaterina“ din București au demarat o activitate prin care aceștia să descopere instrumentele muzicale tradiționale românești, informează Ziarul Lumina.
Doi membri ai grupului de muzică tradițională româneasc㠄Trei Parale“, Florin și Beatrice Iordan, au fost invitați sâmbătă, 6 aprilie, să prezinte copiilor, în cadrul atelierului „Șezătoare cu fluiere și povești“, instrumente vechi de cântat, cântând și încântându-i pe copii. Piesele interpretate de invitați la diferite fluiere, cavale, cobze, țiteră, drâmbă, dairea, cimpoi și multe alte instrumente au făcut deliciul spectatorilor, atât al celor mici, cât și al părinților acestora.
Copiii prezenți în număr mare la acest atelier-spectacol au învățat de la cei doi artiști angajați ai Muzeului Țăranului Român din București cum să mânuiască instrumentele mai simple.
„Atelierul funcționează de patru ani de zile, provocarea fiind aruncată de Teatrul Național de Operetă. Acolo am prezentat pentru prima dată atelierul în cadrul festivalului «Viața e frumoasă». De atunci, periodic, am fost invitați să-l ținem și în alte locuri, la alte festivaluri. E pentru prima oară când suntem chemați de o parohie și am perceput publicul, în special pe cei mici, ca foarte interesat de ce a văzut. La rândul nostru, am fost uimiți că nu au greșit în identificarea instrumentelor“, a declarat Florin Iordan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1288, Ultimul acces: 2015-03-03 15:22:42

»  Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu (2010-11-18)

 Închide 

Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu

[2010-11-18]
Anul acesta s-au împlinit 7 ani de când părintele Constantin Galeriu, cunoscut teolog, profesor și duhovnic a trecut la cele veșnice. Ucenici, părinți profesori, dar și foști și actuali studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București au participat astăzi, 18 noiembrie, în Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al instituției de învățământ, la slujba parastasului, oficiată de un sobor de preoți, informează TRINITAS TV.
Părintele Constantin Galeriu s-a născut pe 21 noiembrie, în anul 1918. A studiat la Seminarul Teologic din Roman, apoi la Facultatea de Teologie din București, obținând titlul de „Doctor în Teologie” cu lucrarea, publicată ulterior, „Jertfă și Răscumpărare”. Spirit erudit și înzestrat cu un excepțional dar omiletic, Părintele Galeriu a îndrumat prin cărțile publicate, predicile și conferințele susținute generații întregi de tineri care, până astăzi, îi recunosc valoarea de formator spiritual.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1929, Ultimul acces: 2015-03-03 15:22:42

»  O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București (2010-11-17)

 Închide 

O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București

[2010-11-17]
Elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la Școala Centrală din București au participat astăzi, 17 noiembrie, la o nouă ediție a „Serilor Catehetice”, organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox㠄Justinian Patriarhul” din Capitală. La această ediție s-a avut în vedere învățătura despre îngeri.
„Am avut copii de la Școala Centrală și tema despre îngeri au ales-o ei, având în vederea că discuția am purtat-o cu doamna profesoară de Religie în preajma sărbătorii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a spus părintele Adrian Niță, Inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul.
Pentru Postul Crăciunului sunt pregătite teme speciale, care vor fi dezbătute în cadrul Serilor Catehetice.
„Serile Catehetice” sunt organizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1931, Ultimul acces: 2015-03-03 15:22:42

Nr. vizualizări:2273
Data ultimei vizualizări:2015-03-03 15:22:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Vedere din față
Foto: Alesia17

Data: 2007-03-04, Aparat: Canon Canon PowerShot S2 IS

Vedere din față
Foto: Ibinici

Vedere din față
Foto: internet

Fotografii din zona București
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!