Bucuresti :: Biserica Sf. Ecaterina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2016 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ecaterina
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Strada SFANTA ECATERINA 5
Cod poștal:040154
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Tanasache Costea
Hram:Sf. Mc. Ecaterina,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica "Sf. Ecaterina" deserveste ca paraclis al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian". Aici a existat o biserica manastire, mai veche, ridicata de Ivasco Golescu, (mare vornic intre 1574-1583) . Intr-un document scris la 17 aug. 1596 aceasta este numita ca "cel dintai ctitor scris in sfantul pomelnic". Cu toate ca manastirea a fost inceputa in timpul domniei lui Alexandru al II-lea Mircea (1574-1577) si terminata in timpul domniei fiului acestuia Mihnea Turcitul (1577-1583) prima mentiune documentara este de 5 iulie 1589. Dupa zidire a functionat ca metoc al Manastirii "Sf. Ecaterina" din Muntele Sinai. Dupa retragerea trupelor turcesti ale lui Sinan-pasa, in 1595. Pana vistierul o repara, devenind astfel al doilea ctitor al lacasului. La 1775-1782 doamna Ecaterina Ipsilanti a ridicat un han in apropierea manastirii, care mai tarziu a fost incendiat si avariat, apoi daramat la 1862 (de aici confuzia ca Manastirea ar fi fost ridicata de Ecaterina Ipsilanti) .
Biserica este arsa de ostile lui Gabriel Bathory in 1611 si este din nou reparata de urmasii ctitorilor. La 1813 se numara printre manastirile de categoria a II-a din tara, cu case mari egumenesti si multe anexe. Din catagrafia din 1836, rezulta ca biserica era din zid, cu doua turle de lemn si fusese invelita cu sindrila. Dupa cutremurul din 1838, i se crapa boltile fiind reparata. In 1849 era in stare de ruina trebuind sa fie rezidita.
Este daramata pana la temelie in 1850, fara avizul mitropoliei. O noua biserica, cea actuala, s-a reconstruit pe locul celei vechi, fiind gata in 1852 (data pisaniei) , ramanand ca biserica de mir, nu de manastire. Este pictata de Constantin Lecca si Misu Popp. Pictura tamplei a fost facuta pe panza, la muntele Sinai si aplicata pe lemn. Au mai fost facute reparatii in 1899, 1909, 1923. Asa cum o gasim astazi, este o biserica de dimensiuni relativ mari, de proportii neplacute, pe plan triconic, cu abside mari, semicirculare, cu o turla foarte mica, octogonala peste naos si un turn-clopotnita pe plan patrat, dezvoltat peste vestibulul dintre cele doua turnuri cu scarile de acces. In fata are un pridvor semicircular, cu antablament, pe 4 coloane ionice. Portalul simplu are fixata deasupra pisania cu litere chirilice si un mozaic cu icoana hramului.
Fatadele simple sunt concepute in stil neoclasic, cu pilastri in registrul inferior al caror antablament formeaza un brau in jurul bisericii. Pe fatada de vest, zona centrala, putin decrosata, se termina un con mic fronton si este tratata cu asize si nise laterale, nepictate. Turnul-clopotnita are pe cele patru laturi cate o arcada inchisa cu o fereastra mare. Interiorul este decorat pe toata inaltimea peretilor in stil baroc, cu pilastri cu capiteluri compozite, ce sustin un antablament desfasurat ca un brau la inaltimea bazei boltilor.
O pictura decorativa acopera arcele, iar timpanele si boltile sunt pictate cu icoane de sfinti. Ferestrele dreptunghiulare, de dimensiuni mari, au grilaje simple la exterior. Peste pronaos, sprijinit de doua coloane corintice, se afla cafasul animat de corul studentilor teologi, care acompaniaza slujbele, inaltand sufletele credinciosilor ce le asculta.
Printre obligatiile studentelor si studentilor la teologie se numara frecventarea paraclisului dupa un program liturgic stabilit. Preotul spiritual al Bisericii Sf. Ecaterina este parintele asist. drd. Tanasache Costea.
Știri despre biserică:

»  Biserica „Sfânta Ecaterina” se pregătește de resfințire (2015-12-17)

 Închide 

Biserica „Sfânta Ecaterina” se pregătește de resfințire

[2015-12-17]
Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, se pregătește de resfințire, slujbă ce va fi oficiată sâmbătă, 19 decembrie 2015. După ce a trecut prin ample lucrări de restaurare și consolidare, joi, 17 decembrie 2015, a avut loc un moment foarte important și anume cel al punerii crucii pe turla principală, informează TRINITAS TV.
Biserica Sfânta Ecaterina, de pe strada cu același nume, din capitală, este paraclisul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București, iar din septembrie 2012, are și statut de parohie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 376, Ultimul acces: 2016-05-25 09:01:39

»  Hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din București (2015-11-25)

 Închide 

Hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din București

[2015-11-25]
Numeroși credincioși bucureșteni au participat, miercuri, 25 noiembrie 2015, la hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” - paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Ei au avut ocazia să se închine moaștelor Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina care au fost scoase și așezate sub un baldachin în apropierea locașului de cult.
Sfânta Liturghie în ziua hramului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și părinții profesor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
La Sfânta Liturghie a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care în cuvântul de învățătură rostit a subliniat câteva aspecte din istoria locașului de cult:„Biserica «Sfânta Mare Muceniță Ecaterina» este o biserică impunătoare, construită în stil baroc-provincial, dar care are o personalitate aparte în București, deoarece ea are o semnificație în istorie, mai ales începând cu anul 1949 când într-o fostă școală normală a intrat Facultatea de Teologie, iar biserica aceasta a devenit implicit paraclis pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Însă, această biserică este una nouă în raport cu o biserică de lemn din secolul al XVI-lea care ținea de Mănăstirea Radu Vodă și care a fost închinată, apoi, Mănăstirii «Sfânta Ecaterina» din Sinai”.
Preafericirea Sa a mai arătat că locașul de cult a trecut, în ultimii ani, prin ample lucrări de consolidare și restaurare: „Sperăm ca în viitorul apropiat să fie mai atractivă biserica, mai frumoasă și mai demnă de vocația ei. Așa cum o biserică mai veche are nevoie de înnoire, de curățirea picturii, de consolidare, tot așa și persoana umană are nevoie de înnoire duhovnicească, de curățire de păcate, de înnoire, de sfințire și de reîmprospătare a harului primit la Sfântul Botez”.
Patriarhul României a mai anunțat că în 19 decembrie 2015 Paraclisul Facultății de Teologie va fi resfințit.
În semn de binecuvântare pentru lucrările realizate la acest sfânt locaș de cult, Preafericitul Părinte Daniel a dăruit părintelui Georgian Păunoiu, parohul Bisericii „Sfânta Ecaterina” mai multe cărți liturgice, tipărite la editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor iconițe cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 337, Ultimul acces: 2016-05-25 09:01:39

»  Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București (2013-04-09)

 Închide 

Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București

[2013-04-09]
Din dorința de a-i apropia pe copii de Biserică și de a-i ajuta să-și facă cei mai buni prieteni aici, la inițiativa unei familii din parohie, preoții slujitori de la Biserica „Sfânta Ecaterina“ din București au demarat o activitate prin care aceștia să descopere instrumentele muzicale tradiționale românești, informează Ziarul Lumina.
Doi membri ai grupului de muzică tradițională româneasc㠄Trei Parale“, Florin și Beatrice Iordan, au fost invitați sâmbătă, 6 aprilie, să prezinte copiilor, în cadrul atelierului „Șezătoare cu fluiere și povești“, instrumente vechi de cântat, cântând și încântându-i pe copii. Piesele interpretate de invitați la diferite fluiere, cavale, cobze, țiteră, drâmbă, dairea, cimpoi și multe alte instrumente au făcut deliciul spectatorilor, atât al celor mici, cât și al părinților acestora.
Copiii prezenți în număr mare la acest atelier-spectacol au învățat de la cei doi artiști angajați ai Muzeului Țăranului Român din București cum să mânuiască instrumentele mai simple.
„Atelierul funcționează de patru ani de zile, provocarea fiind aruncată de Teatrul Național de Operetă. Acolo am prezentat pentru prima dată atelierul în cadrul festivalului «Viața e frumoasă». De atunci, periodic, am fost invitați să-l ținem și în alte locuri, la alte festivaluri. E pentru prima oară când suntem chemați de o parohie și am perceput publicul, în special pe cei mici, ca foarte interesat de ce a văzut. La rândul nostru, am fost uimiți că nu au greșit în identificarea instrumentelor“, a declarat Florin Iordan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2262, Ultimul acces: 2016-05-25 09:01:39

»  Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu (2010-11-18)

 Închide 

Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu

[2010-11-18]
Anul acesta s-au împlinit 7 ani de când părintele Constantin Galeriu, cunoscut teolog, profesor și duhovnic a trecut la cele veșnice. Ucenici, părinți profesori, dar și foști și actuali studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București au participat astăzi, 18 noiembrie, în Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al instituției de învățământ, la slujba parastasului, oficiată de un sobor de preoți, informează TRINITAS TV.
Părintele Constantin Galeriu s-a născut pe 21 noiembrie, în anul 1918. A studiat la Seminarul Teologic din Roman, apoi la Facultatea de Teologie din București, obținând titlul de „Doctor în Teologie” cu lucrarea, publicată ulterior, „Jertfă și Răscumpărare”. Spirit erudit și înzestrat cu un excepțional dar omiletic, Părintele Galeriu a îndrumat prin cărțile publicate, predicile și conferințele susținute generații întregi de tineri care, până astăzi, îi recunosc valoarea de formator spiritual.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2927, Ultimul acces: 2016-05-25 09:01:39

»  O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București (2010-11-17)

 Închide 

O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București

[2010-11-17]
Elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la Școala Centrală din București au participat astăzi, 17 noiembrie, la o nouă ediție a „Serilor Catehetice”, organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox㠄Justinian Patriarhul” din Capitală. La această ediție s-a avut în vedere învățătura despre îngeri.
„Am avut copii de la Școala Centrală și tema despre îngeri au ales-o ei, având în vederea că discuția am purtat-o cu doamna profesoară de Religie în preajma sărbătorii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a spus părintele Adrian Niță, Inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul.
Pentru Postul Crăciunului sunt pregătite teme speciale, care vor fi dezbătute în cadrul Serilor Catehetice.
„Serile Catehetice” sunt organizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2920, Ultimul acces: 2016-05-25 09:01:39


Nr. vizualizări:3231
Data ultimei vizualizări:2016-05-25 09:01:39
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:20

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1

Vedere din față
Foto: Alesia17

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2007-03-04, Aparat: Canon Canon PowerShot S2 IS

Vedere din față
Foto: Ibinici

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Turnul
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Cruce turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Turnul
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Pisanie
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19, Aparat: Panasonic DMC-TZ36

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Fotografii din zona București
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!