Bucuresti :: Biserica Sf. Ecaterina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ecaterina
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada SFANTA ECATERINA 5
Cod poștal:040154
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Tanasache Costea
Hram:Sf. Mc. Ecaterina,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica "Sf. Ecaterina" deserveste ca paraclis al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian". Aici a existat o biserica manastire, mai veche, ridicata de Ivasco Golescu, (mare vornic intre 1574-1583) . Intr-un document scris la 17 aug. 1596 aceasta este numita ca "cel dintai ctitor scris in sfantul pomelnic". Cu toate ca manastirea a fost inceputa in timpul domniei lui Alexandru al II-lea Mircea (1574-1577) si terminata in timpul domniei fiului acestuia Mihnea Turcitul (1577-1583) prima mentiune documentara este de 5 iulie 1589. Dupa zidire a functionat ca metoc al Manastirii "Sf. Ecaterina" din Muntele Sinai. Dupa retragerea trupelor turcesti ale lui Sinan-pasa, in 1595. Pana vistierul o repara, devenind astfel al doilea ctitor al lacasului. La 1775-1782 doamna Ecaterina Ipsilanti a ridicat un han in apropierea manastirii, care mai tarziu a fost incendiat si avariat, apoi daramat la 1862 (de aici confuzia ca Manastirea ar fi fost ridicata de Ecaterina Ipsilanti) .
Biserica este arsa de ostile lui Gabriel Bathory in 1611 si este din nou reparata de urmasii ctitorilor. La 1813 se numara printre manastirile de categoria a II-a din tara, cu case mari egumenesti si multe anexe. Din catagrafia din 1836, rezulta ca biserica era din zid, cu doua turle de lemn si fusese invelita cu sindrila. Dupa cutremurul din 1838, i se crapa boltile fiind reparata. In 1849 era in stare de ruina trebuind sa fie rezidita.
Este daramata pana la temelie in 1850, fara avizul mitropoliei. O noua biserica, cea actuala, s-a reconstruit pe locul celei vechi, fiind gata in 1852 (data pisaniei) , ramanand ca biserica de mir, nu de manastire. Este pictata de Constantin Lecca si Misu Popp. Pictura tamplei a fost facuta pe panza, la muntele Sinai si aplicata pe lemn. Au mai fost facute reparatii in 1899, 1909, 1923. Asa cum o gasim astazi, este o biserica de dimensiuni relativ mari, de proportii neplacute, pe plan triconic, cu abside mari, semicirculare, cu o turla foarte mica, octogonala peste naos si un turn-clopotnita pe plan patrat, dezvoltat peste vestibulul dintre cele doua turnuri cu scarile de acces. In fata are un pridvor semicircular, cu antablament, pe 4 coloane ionice. Portalul simplu are fixata deasupra pisania cu litere chirilice si un mozaic cu icoana hramului.
Fatadele simple sunt concepute in stil neoclasic, cu pilastri in registrul inferior al caror antablament formeaza un brau in jurul bisericii. Pe fatada de vest, zona centrala, putin decrosata, se termina un con mic fronton si este tratata cu asize si nise laterale, nepictate. Turnul-clopotnita are pe cele patru laturi cate o arcada inchisa cu o fereastra mare. Interiorul este decorat pe toata inaltimea peretilor in stil baroc, cu pilastri cu capiteluri compozite, ce sustin un antablament desfasurat ca un brau la inaltimea bazei boltilor.
O pictura decorativa acopera arcele, iar timpanele si boltile sunt pictate cu icoane de sfinti. Ferestrele dreptunghiulare, de dimensiuni mari, au grilaje simple la exterior. Peste pronaos, sprijinit de doua coloane corintice, se afla cafasul animat de corul studentilor teologi, care acompaniaza slujbele, inaltand sufletele credinciosilor ce le asculta.
Printre obligatiile studentelor si studentilor la teologie se numara frecventarea paraclisului dupa un program liturgic stabilit. Preotul spiritual al Bisericii Sf. Ecaterina este parintele asist. drd. Tanasache Costea.
Știri despre biserică:

»  Hramul Bisericii Sfânta Ecaterina din Capitală. În ajunul sărbătorii a fost organizată o procesiune cu moaștele ocrotitoarei lăcașului de cult (2017-11-24)

 Închide 

Hramul Bisericii Sfânta Ecaterina din Capitală. În ajunul sărbătorii a fost organizată o procesiune cu moaștele ocrotitoarei lăcașului de cult

[2017-11-24]
de Andrei Pau

Biserica Sfânta Ecaterina din București își va sărbători sâmbătă ocrotitoarea. Evenimentele prilejuite de hramul lăcașului de cult au debutat în această seară cu tradiționala procesiune.
După acest moment, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfintei. Pe tot parcursul serviciului religios, cei prezenți au avut ocazia să se închine la moaștele Sfintei Ecaterina ce au fost așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat.
În ziua de sărbătoare, credincioșii vor participa la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie arhierească. La final, va fi săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii trecuți la Domnul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 407, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Biserica Sf. Ecaterina din București: Slujbă de pomenire pentru părintele prof. Adrian Gabor (2017-06-06)

 Închide 

Biserica Sf. Ecaterina din București: Slujbă de pomenire pentru părintele prof. Adrian Gabor

[2017-06-06]
de Gheorghe Anghel

Pomenire Pr. Adrian Gabor (3)
Paraclisul Facultății de Teologie din București a fost neîncăpător astăzi pentru cei care au venit să aducă un omagiu părintelui profesor Adrian Gabor, trecut la Domnul vinerea trecută. Preoți profesori, studenți, oameni de cultură, dar și alți credincioși s-au rugat pentru odihna sa în veșnicie.
Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus astăzi în Biserica Sfânta Ecaterina din București, în jurul orei 14:00.
La ora 17:00 a fost oficiată o slujbă de pomenire. Soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
În cursul zilei de astăzi trupul părintelui Adrian Gabor va fi depus la biserica în care a slujit – Sf. Nicolae Buzești. În prima parte a zilei de mâine va fi oficiată Sfânta Liturghie, apoi va urma slujba Înmormântării.
Înhumarea se va face la cimitirul Străulești 1.
Pr. Prof. Adrian Gabor s-a născut în 5 ianuarie1960. A urmat Seminarul Teologic din Buzău (1977-1982), apoi studii de licență la Institutul Teologic de grad Universitar București (1983-1987). În perioada 1987-1990 urmează cursuri de doctorat în teologie. În 1992 efectuează studii aprofundate la Facultatea de Teologie Catolică a Universității de Științe Umaniste din Strasbourg, care culminează cu obținerea titlului de doctor în 1996.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 680, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Clopotele Bisericii „Sfânta Ecaterina” din București vor răsuna după cinci ani (2016-11-26)

 Închide 

Clopotele Bisericii „Sfânta Ecaterina” din București vor răsuna după cinci ani

[2016-11-26]
de Iulian Dumitrascu

clopote-biserica-sfanta-ecaterina-din-bucuresti
Clopotele Paraclisului Universitar Sfânta Ecaterina din Capitală vor bate iar după aproape cinci ani. Acestea au fost ridicate sâmbătă, 26 noiembrie 2016, în turnul clopotniță al locașului de cult.
Pe lângă funcția practică, ele au un important rol duhovnicesc, a declarat pentru Radio Trinitas Pr. paroh Georgian Păunoiu.
Ridicarea celor trei clopote nu este doar o chestiune tehnică, ci este un adevărat gest simbolic. Lucrarea aceasta, în etapele ei de prelucrare, șlefuire, montare, arată o lucrare complexă pe care o putem vedea reflectată și în viețuirea noastră duhovnicească. Socotesc că aceste clopote vor chema la rugăciune și va fi nevoie de un răspuns. Fiecare dintre noi, atât preoții slujitori, cât și studenții de la Facultatea de Teologie, precum și credincioșii care vin deseori aici la Biserica Sfintei Ecaterina, va răspunde.
Foto: Ziarul Lumina
***
Biserica Sfânta Ecaterina din București a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu și Albu Ivașcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soția domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcția și pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcașul este o construcție neoclasică, stil care îi conferă măreție și solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca și Mișu Popp, reprezentanți de marcă ai picturii bisericești din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din București în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1154, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Procesiune cu moaștele Sf. Ecaterina. Paraclisul Facultății de Teologie din București își sărbătorește hramul (2016-11-24)

 Închide 

Procesiune cu moaștele Sf. Ecaterina. Paraclisul Facultății de Teologie din București își sărbătorește hramul

[2016-11-24]
de Gheorghe Anghel

Procesiune cu moaștele Sfintei Ecaterina
Biserica Sfânta Ecaterina din București își cinstește mâine, 25 noiembrie 2016, ocrotitoarea.
Sărbătoarea hramului a început încă din această seară, 24 noiembrie 2016. Un fragment din moaștele sfintei mucenițe, aflat în lăcașul de cult din anul 2009, a fost purtat în procesiune în jurul bisericii, apoi a fost așezat spre închinare credincioșilor în baldachinul special amenajat în fața lăcașului de cult.
După procesiune a urmat Slujba Vecerniei unită cu Litia.
Mâine dimineață, credincioșii pot participa la Utrenia sărbătorii, urmată de Sfânta Liturghie oficiată de un ierarh al Bisericii noastre. După slujbă va avea loc sfințirea noilor clopote ale lăcașului de cult.
Procesiune cu moaștele Sfintei Ecaterina
***
Biserica Sfânta Ecaterina din București a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu și Albu Ivașcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soția domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcția și pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcașul este o construcție neoclasică, stil care îi conferă măreție și solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca și Mișu Popp, reprezentanți de marcă ai picturii bisericești din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din București în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.
În anul 2009, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost inițiat un amplu proces de conservare-restaurare interioară și exterioară a bisericii ocrotite de Sfânta Mare Mc. Ecaterina și de Sfinții Trei Ierarhi, iar în data de 19 decembrie 2015, odată cu încheierea lucrărilor, lăcașul de cult a fost resfințit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de Patriarhul României a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1250, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Biserica Sf. Ecaterina din Capitală își sărbătorește vineri ocrotitoarea. Astăzi va avea loc o procesiune cu moaștele sfintei (2016-11-24)

 Închide 

Biserica Sf. Ecaterina din Capitală își sărbătorește vineri ocrotitoarea. Astăzi va avea loc o procesiune cu moaștele sfintei

[2016-11-24]
de Iulian Dumitrascu

biserica-sfanta-ecaterina-bucuresti
Biserica Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar din București își sărbătorește vineri, 25 noiembrie, ocrotitoarea. Cu acest prilej, vor fi sfințite și cele trei noi clopote.
Acestea vor fi sfințite imediat după Sfânta Liturghie, a declarat pentru Trinitas Tv Pr. paroh Georgian Păunoiu.
Credincioșii care vor participa la eveniment se vor putea închina la un fragment din moaștele Sfintei Mucenițe așezate la această biserică din anul 2009.
În această seară racla ce adăpostește sfintele moaște va fi purtată în procesiune, de la orele 17:00, în jurul lăcașului de cult.
În continuare, va fi oficiată Slujba Vecerniei cu Litie.
Mâine dimineață, credincioșii pot participa la Utrenia sărbătorii, urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de un ierarh al Bisericii noastre.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1264, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Patriarhul României a resfințit Biserica „Sfânta Ecaterina” din București (2015-12-19)

 Închide 

Patriarhul României a resfințit Biserica „Sfânta Ecaterina” din București

[2015-12-19]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a resfințit sâmbătă, 19 decembrie 2015, biserica Sfânta Ecaterina - Paraclis Universitar, din București.
Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București a fost resfințit
În anul 2009, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost inițiat un amplu proces de conservare-restaurare interioară și exterioară a bisericii ocrotite de Sfânta Mare Mc. Ecaterina și de Sfinții Trei Ierarhi, iar astăzi, 19 decembrie 2015, odată cu încheierea lucrărilor, lăcașul de cult a îmbrăcat haine de sărbătoare fiind târnosit de către Preafericirea Sa. Alături de Patriarhul României a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Jertfa sfinților martiri este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei
La finalul slujbei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că prin slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe se aduce o cinstire deosebită sfinților martiri. Patriarhul României a explicat de ce sunt așezate în piciorul sfintei mese moaște ale martirilor.
„Dintre toate categoriile de sfinți, toate cetele de sfinți, cei mai jertfelnici au fost sfinții mucenici. Pe masa Sfântului Altar, în fața crucii care se află între masa Sfântului Altar și tronul cel de sus care reprezintă pe Hristos Domnul șezând pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acolo se aduce și sfânta jertfă cea fără de sânge, Sfânta Euharistie și atunci moaștele sfinților cei mai jertfelnici stau pe jertfelnic și în jertfelnic, adică în masa Sfântului Altar. Deci, jertfa lor este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei. Această apropiere maximă între jertfa lui Hristos sau între Hristos Cel jertfit, sau răstignit pe Cruce, și înviat din morț, și sfinții martiri se arată în slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit Radio TRINITAS.
Sfinții martiri au biruit ura cu iertare
Preafericirea Sa a mai subliniat faptul că iubirea sfinților mucenici a fost mai tare ca moartea.
„În general omul în fața morții are teamă; instinctul de conservare, de supraviețuire îl face să tremure, să fie copleșit de frică, dar curajul sfinților martiri a căror iubire față de Hristos a fost mai tare decât moartea s-a arătat prin însuși faptul că iubirea jertfelnică a lui Hristos, harul lui Hristos era prezent în ei și îi întărea. Deși ei au fost omorâți slujbele noastre nu îi numesc sfinți care au fost învinși, ci îi numește «buni biruitori mucenici». De ce buni și nu doar biruitori? Pentru că nu au biruit prin viclenie, ci prin jertfă curată, prin credință dreaptă și răbdare desăvârșită până la moarte. Ce au biruit ei? Au biruit duhul lumesc și duhurile diavolești. Sfinții martiri nu au răspuns la ură cu ură, la violență cu violență și nici la răutate cu răutate, ci au biruit ura cu iertare, cu răbdare”, a spus Preafericirea Sa.
Daruri și distincții
La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat, în semn de apreciere, mai multe distincții și diplome de vrednicie persoanelor implicate în edificarea lucrărilor de conservare-restaurare desfășurate la biserica Sfânta Ecaterina. Părintele paroh Georgian Păunoiu, precum și părintele slujitor Olivian Constantin au primit rangul de iconom stavrofor; Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici a fost acordat părintelui Viorel Robert Barbu, Director al Centrului Cultural Social Justin Patriarhul, iar Diploma de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Doamnei Maria Voinea, prorector Universitatea București. Totodată, Patriarhul României a dăruit domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte o icoană reprezentând pe Fecioara Maria, iar domnului Adrian Lemeni o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit mai multe obiecte de cult pentru lăcașul de cult resfințit astăzi, iar părintele paroh Georgian Păunoiu a dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentând pe Sfânta Ecaterina.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Universității din București, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, studenți ai Facultății de Teologie Justinian Patriarhul, precum și sute de credincioși.
După slujba de sfințire, Preasfințitul Episcop Vicar Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie.
***
Biserica Sfânta Ecaterina din București a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu și Albu Ivașcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soția domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcția și pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcașul este o construcție neoclasică, stil care îi conferă măreție și solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca și Mișu Popp, reprezentanți de marcă ai picturii bisericești din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din București în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1527, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Biserica „Sfânta Ecaterina” se pregătește de resfințire (2015-12-17)

 Închide 

Biserica „Sfânta Ecaterina” se pregătește de resfințire

[2015-12-17]
Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, se pregătește de resfințire, slujbă ce va fi oficiată sâmbătă, 19 decembrie 2015. După ce a trecut prin ample lucrări de restaurare și consolidare, joi, 17 decembrie 2015, a avut loc un moment foarte important și anume cel al punerii crucii pe turla principală, informează TRINITAS TV.
Biserica Sfânta Ecaterina, de pe strada cu același nume, din capitală, este paraclisul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București, iar din septembrie 2012, are și statut de parohie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1924, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din București (2015-11-25)

 Închide 

Hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din București

[2015-11-25]
Numeroși credincioși bucureșteni au participat, miercuri, 25 noiembrie 2015, la hramul Bisericii „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” - paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Ei au avut ocazia să se închine moaștelor Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina care au fost scoase și așezate sub un baldachin în apropierea locașului de cult.
Sfânta Liturghie în ziua hramului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și părinții profesor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
La Sfânta Liturghie a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care în cuvântul de învățătură rostit a subliniat câteva aspecte din istoria locașului de cult:„Biserica «Sfânta Mare Muceniță Ecaterina» este o biserică impunătoare, construită în stil baroc-provincial, dar care are o personalitate aparte în București, deoarece ea are o semnificație în istorie, mai ales începând cu anul 1949 când într-o fostă școală normală a intrat Facultatea de Teologie, iar biserica aceasta a devenit implicit paraclis pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Însă, această biserică este una nouă în raport cu o biserică de lemn din secolul al XVI-lea care ținea de Mănăstirea Radu Vodă și care a fost închinată, apoi, Mănăstirii «Sfânta Ecaterina» din Sinai”.
Preafericirea Sa a mai arătat că locașul de cult a trecut, în ultimii ani, prin ample lucrări de consolidare și restaurare: „Sperăm ca în viitorul apropiat să fie mai atractivă biserica, mai frumoasă și mai demnă de vocația ei. Așa cum o biserică mai veche are nevoie de înnoire, de curățirea picturii, de consolidare, tot așa și persoana umană are nevoie de înnoire duhovnicească, de curățire de păcate, de înnoire, de sfințire și de reîmprospătare a harului primit la Sfântul Botez”.
Patriarhul României a mai anunțat că în 19 decembrie 2015 Paraclisul Facultății de Teologie va fi resfințit.
În semn de binecuvântare pentru lucrările realizate la acest sfânt locaș de cult, Preafericitul Părinte Daniel a dăruit părintelui Georgian Păunoiu, parohul Bisericii „Sfânta Ecaterina” mai multe cărți liturgice, tipărite la editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor iconițe cu chipul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1801, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București (2013-04-09)

 Închide 

Tradiție și cultură la Biserica Sfânta Ecaterina din București

[2013-04-09]
Din dorința de a-i apropia pe copii de Biserică și de a-i ajuta să-și facă cei mai buni prieteni aici, la inițiativa unei familii din parohie, preoții slujitori de la Biserica „Sfânta Ecaterina“ din București au demarat o activitate prin care aceștia să descopere instrumentele muzicale tradiționale românești, informează Ziarul Lumina.
Doi membri ai grupului de muzică tradițională româneasc㠄Trei Parale“, Florin și Beatrice Iordan, au fost invitați sâmbătă, 6 aprilie, să prezinte copiilor, în cadrul atelierului „Șezătoare cu fluiere și povești“, instrumente vechi de cântat, cântând și încântându-i pe copii. Piesele interpretate de invitați la diferite fluiere, cavale, cobze, țiteră, drâmbă, dairea, cimpoi și multe alte instrumente au făcut deliciul spectatorilor, atât al celor mici, cât și al părinților acestora.
Copiii prezenți în număr mare la acest atelier-spectacol au învățat de la cei doi artiști angajați ai Muzeului Țăranului Român din București cum să mânuiască instrumentele mai simple.
„Atelierul funcționează de patru ani de zile, provocarea fiind aruncată de Teatrul Național de Operetă. Acolo am prezentat pentru prima dată atelierul în cadrul festivalului «Viața e frumoasă». De atunci, periodic, am fost invitați să-l ținem și în alte locuri, la alte festivaluri. E pentru prima oară când suntem chemați de o parohie și am perceput publicul, în special pe cei mici, ca foarte interesat de ce a văzut. La rândul nostru, am fost uimiți că nu au greșit în identificarea instrumentelor“, a declarat Florin Iordan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3732, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu (2010-11-18)

 Închide 

Slujbă de parastas la Biserica „Sfânta Ecaterina” pentru Părintele Constantin Galeriu

[2010-11-18]
Anul acesta s-au împlinit 7 ani de când părintele Constantin Galeriu, cunoscut teolog, profesor și duhovnic a trecut la cele veșnice. Ucenici, părinți profesori, dar și foști și actuali studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București au participat astăzi, 18 noiembrie, în Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al instituției de învățământ, la slujba parastasului, oficiată de un sobor de preoți, informează TRINITAS TV.
Părintele Constantin Galeriu s-a născut pe 21 noiembrie, în anul 1918. A studiat la Seminarul Teologic din Roman, apoi la Facultatea de Teologie din București, obținând titlul de „Doctor în Teologie” cu lucrarea, publicată ulterior, „Jertfă și Răscumpărare”. Spirit erudit și înzestrat cu un excepțional dar omiletic, Părintele Galeriu a îndrumat prin cărțile publicate, predicile și conferințele susținute generații întregi de tineri care, până astăzi, îi recunosc valoarea de formator spiritual.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4415, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06

»  O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București (2010-11-17)

 Închide 

O nouă Ediție a Serilor Catehetice la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București

[2010-11-17]
Elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la Școala Centrală din București au participat astăzi, 17 noiembrie, la o nouă ediție a „Serilor Catehetice”, organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodox㠄Justinian Patriarhul” din Capitală. La această ediție s-a avut în vedere învățătura despre îngeri.
„Am avut copii de la Școala Centrală și tema despre îngeri au ales-o ei, având în vederea că discuția am purtat-o cu doamna profesoară de Religie în preajma sărbătorii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, a spus părintele Adrian Niță, Inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul.
Pentru Postul Crăciunului sunt pregătite teme speciale, care vor fi dezbătute în cadrul Serilor Catehetice.
„Serile Catehetice” sunt organizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4405, Ultimul acces: 2018-06-23 09:23:06


Nr. vizualizări:4680
Data ultimei vizualizări:2018-06-23 09:23:06
Data actualizare:2014-02-24 23:06:17
Data încărcării:2005-04-23 18:26:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:26

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Contor: 125

Vedere din față
Foto: Alesia17

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 14

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 10

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Contor: 70

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2007-03-04
Aparat: Canon Canon PowerShot S2 IS
Contor: 58

Vedere din față
Foto: Ibinici

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 12

Vedere laterală
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 8

Turnul
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 3

Cruce turn
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 3

Turnul
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 7

Vedere din fata
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 9

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 9

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 8

Pisanie
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2017-09-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 2

Pisanie
Foto: Banciu Constantin

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 9

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2016-03-19
Aparat: Panasonic DMC-TZ36
Contor: 5

Mozaic
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2