Bucuresti :: Biserica Razoare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Răzoare
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Drumul Sării nr. 119, cartier Cotroceni
Cod poștal:060153
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Sibianu Enache, Persinaru Emilian, Bulibașa Eugen, Ștefan Valentin
Hram:Sf. Vasile cel Mare, Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Cel dintâi preot al acestei biserici, părintele Vasile Bărbieru, originar din Ardeal, a închiriat inițial o locuință în Strada Sebastian nr. 48, în care a amenajat o capelă. În 1927, din banii proprii a cumpărat o casă situată la intersecția dintre Strada Sebastian, serg. Nuțu Ioan (fosta Lupeasca Nouă) și Drumul Sării. Aici, la parter, a instalat o nouă Capelă în care s-au oficiat serviciile religioase, timp de 11 ani, până în 1938. Din primul an al venirii sale, preotul Vasile Bărbieru a alcătuit un Comitet pentru zidirea unei noi biserici. Prin străduința acestora, la 5 iunie 1928, Ministerul de Război a cedat un teren în suprafață de 3576 mp pentru construirea viitoarei biserici. De asemenea, au fost trimise fonduri de la Casa Regală, diferite instituții, unități militare și credincioși din toată țara.
Arh. Maria Irineu a realizat planurile de construcție și astfel pe 29 mai 1930 s-a pus piatra de fundație a așezământului. Slujba religioasă a fost săvârșită de protoiereul Stoica Ionescu, în sobor cu preoții de la parohiile învecinate. Târnosirea bisericii s-a făcut la 26 noiembrie 1939 de către Arhiereul Vicar Emilian Antal Târgovișteanul, dăruindu-se ca hram Sfântul Vasile și Cuvioasa Paraschiva.
Între anii 1949-51 a fost realizată pictura bisericii în frescă, la stăruința preotului Toma Stănculescu și cu donațiile enoriașilor, de către pictorii Iosif Vass și Gheorghe Teodorescu-Romanați. Finisajele și pictura au fost finalizate în zilele Patriarhului Iustinian Marina.
În urma cutremurului din 1977 Sfântul Așezământ a fost avariat și astfel a fost nevoie ca cele trei turle să fie consolidate. De asemenea, între 1991-1992 , prin osteneala părintelui paroh Ioan Neamu, s-a restaurat pictura de către pictorul Ronzeli.
Sub supravegherea părintelui paroh Enache Sibianu, în 2000 a fost ridicat un aghiasmatar, în 2003 a fost amenajată o cantină socială, în 2004 s-a înlocuit vechiul gard cu unul de fier și soclu de beton, în 2006 a fost construit oficiul parohial, în 2007 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru și au fost executate lucrări la exterior, iar în 2008 a fost amenajată o capelă mortuară.
Alte informații:Donații către Biserica Sf. Vasile se pot realiza prin intermediul contului bancar RO79RNCB007705025312001.
Știri despre biserică:

»  Cateheze pentru copii și adulți: Liturghie și școală la Biserica Răzoare (2011-02-18)

 Închide 

Cateheze pentru copii și adulți: Liturghie și școală la Biserica Răzoare

[2011-02-18]
Biserica cu hramurile 'Sfântul Vasile cel Mare' și 'Sfânta Cuvioasă Parascheva' de pe Dealul Cotrocenilor este locul în care comunitatea nu beneficiază doar de un intens program de rugăciune, biserica fiind deschisă aproape tot timpul, ci și de un intens program catehetic. Acesta se desfășoară atât cu copiii, cât și cu tinerii și adulții.
Ocrotitorul acestui sfânt lăcaș de închinăciune, Sfântul Vasile cel Mare, nu mijlocește doar rugăciunile credincioșilor din parohie, ci și educația lor. 'Marele dascăl al lumii', cum este numit Sfântul Vasile în tradiția ortodoxă, binecuvântează și activitatea educațională desfășurată în parohie, astfel încât toți membrii comunității să beneficieze de o aleasă educație teologică prin catehezele ce se țin în biserică.
Potrivit părintelui paroh Valentin Ștefan, programul catehetic nu a fost orientat doar asupra copiilor, ci asupra tuturor categoriilor de vârstă, cu un accent deosebit pe tineri, aceste două categorii de persoane fiind viitorul comunității.
'Inspirându-ne din programul 'Alege școala' și 'Hristos împărtășit copiilor', care sunt orientate mai mult spre copii, spre vârstele tinere care nu beneficiază de o educație religioasă în sânul familiei, unii dintre ei având familiile plecate în străinătate, noi am derulat un program catehetic pentru tinerii de toate vârstele. I-am invitat în primul rând pe tineri, și apoi și pe cei care participă la slujbe la catehezele care se țin seara', a declarat părintele paroh Valentin Ștefan pentru 'Ziarul Lumina'.
Astfel, miercurea, când este săvârșit Sfântul Maslu, copiii participă la cateheză înainte de slujbă, iar apoi sunt făcute cateheze pentru adulți.
Daruri pentru participanți
Catehezele sunt ținute de fiecare dintre cei patru slujitori ai bisericii, iar secretul atragerii copiilor și a tinerilor către programul educațional constă în primul rând în interesul pe care aceștia îl au față de educația creștină. Totodată, participanții sunt și recompensați cu mici daruri, în special cărți, pentru a putea aprofunda, pe de o parte, învățătura creștină, dar și pentru a-i motiva să se pregătească și mai mult.
'Acest program de cateheză se bazează în primul rând pe Sfânta Scriptură. Pe cunoașterea ei. Și dacă noi recomandăm citirea din Sfânta Scriptură, este evident că ei trebuie să aibă această carte din care să poată citi. În primul rând, Noul Testament sau Biblia integrală, cărți pe care noi le dăruim, ca o motivație pentru ei, dar și alte cărți, cumpărate cu sprijinul unor binefăcători sau din fondul special pentru aceasta', a adăugat părintele paroh. 'Este nevoie de cateheză și să îi atragem pe tineri pentru că ei în primul rând sunt viitorul Bisericii. Trebuie să ne gândim ca perspectivă misionară că ei sunt cei care mâine vor popula Biserica. Sunt fiii Bisericii noastre și trebuie să îi educăm, să îi ținem aproape, altfel sunt atrași de cultele neoprotestante sau de secte și își pierd credința strămoșească. Este datoria noastră de preoți, că nouă ni s-a încredințat o turmă pe care trebuie să o păstorim și să nu pierdem pe nici unul, cum spune Mântuitorul', mai zice părintele Valentin Ștefan.
Filantropie și acțiuni social-culturale
Activitatea parohiei nu se rezumă doar la activitățile educaționale. Tot aici sunt desfășurate și numeroase programe social-filantropice și culturale.
'Până recent, parohia noastră a fost mai extinsă, însă a fost divizată. Jumătatea cealaltă a parohiei deținea și o cantină socială pe care noi am edificat-o și care asigura hrană zilnică la aproximativ 50 de persoane timp de cinci ani. Nemaiavând această cantină, programul filantropic de acum se desfășoară în alt mod, în primul rând ajutând pe cei nevoiași cu ajutoare financiare. Pe cei din parohia noastră, dar și pe unii din alte parohii', a adăugat părintele paroh.
Ample programe filantropice sunt desfășurate în primul rând de hramurile bisericii, dar și de sărbătorile mari cum sunt Crăciunul sau Paștile. De asemenea, numeroși credincioși din parohie vor să doneze diferite obiecte casnice sau de alte natură, iar preoții bisericii de aici recomandă cui să doneze obiectele respective. Sunt oferite burse de studiu unor persoane din parohie pentru a putea continua studiile.
Totuși, spune părintele paroh, se simt efectele crizei economice, astfel că și actele de caritate sunt mai reduse față de cum erau înainte.
Istoria bisericii
Biserica cu hramurile 'Sfântul Vasile cel Mare' și 'Sfânta Parascheva' este prima biserică ridicată în această zonă pe un teren al Armatei în anul 1930, primind de atunci ambele hramuri. Pictura bisericii a demarat după război, în 1949, fiind finalizată în 1951, de doi renumiți pictori ai vremii respective, Gheorghe Teodorescu Romanați și Ioan Vascu.
După 1990 a cunoscut o relansare deosebită în ceea ce privește activitatea administrativă și construirea de noi edificii. Atunci era doar biserica respectivă și un corp al casei parohiale, foarte degradate, astfel că părintele paroh Ioan Enache Sibianu și credincioșii au realizat un agheasmatar, primul din București cu o capacitate de 5.000 de litri, cu un rezervor de inox din care iau agheasmă aproape toți locuitorii zonei. Apoi a fost realizat un oficiu parohial, cu arhivă, muzeu și cancelarie parohială, după care a fost construit un loc pentru aprins lumânări, astfel încât să nu se afume pictura.
Între 1994 și 2010, Biserica a fost restaurată de două ori. Exteriorul a fost tencuit, s-a pus învelitoare din tablă de cupru, s-a construit o capelă mortuară, binecuvântată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a venit aici în 2008.
Un dar de suflet al Bisericii este un veșmânt al Sfintei Parascheva dăruit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Pe viitor, părintele paroh intenționează să construiască un pangar exterior și apoi construirea unui centru cultural.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17588, Ultimul acces: 2018-10-21 02:12:12


Nr. vizualizări:18267
Data ultimei vizualizări:2018-10-21 02:12:12
Data actualizare:2018-09-19 10:18:08
Data încărcării:2005-04-23 15:11:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 48

Pisanie
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 34

Sf. Ap. Petru
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 20

Sf. Ap. Pavel
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-17
Contor: 44

Troiță
Foto: Voluntar

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 19

Troiță
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-17
Contor: 59

Casa parohială
Foto: Voluntar

Data: 2011-05-17
Contor: 55

Lumânărar
Foto: Voluntar

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 25

Lumanărar
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-05-17
Contor: 71

Paraclis
Foto: Voluntar

Data: 2011-05-17
Contor: 56

Gard
Foto: Voluntar

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 18

Intrare
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 42

Capela mortuară
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 30

Aghiasmatar
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 28

Aghiasmatar
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 24

Aghiasmatar
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2013-10-20
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 77

Iconostas
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5