Comlosu Mare :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Comloșu Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Comloșu Mare
Comună:Comloșu Mare
Județ:Timiș
Cod poștal:307120
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-banatului.ro
www.comlosuMare.ro
www.cjTimis.ro
www.prefecturaTimis.ro
Preot:Aurel Tomescu, Nicolae Bagiu
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Detalii:Construită în jur de 1794-1796, refăcută în prima jumătate a secolului al XIX-lea, refăcută din nou ăn 1891, pictată în 1925.
Cod Monument:TM-II-m-A-06206
Știri despre biserică:

»  Prezență arhierească la biserica din comuna Comloșu Mare, jud.Timiș (2016-08-15)

 Închide 

Prezență arhierească la biserica din comuna Comloșu Mare, jud.Timiș

[2016-08-15]
de Andrei Pau

DSC_2491
Biserica din comuna Comloșu Mare, județul Timiș, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a împlinit duminică 14 august 2016, 220 de ani de la târnosirea locașului de cult. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți, notează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.
În cadrul slujbei, mai mulți copii îmbrăcați în costume populare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii Ortodoxe din Comloșu Mare, condus de teologul Gheorghe Covaciu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre înmulțiriea pâinilor. Totodată, ierarhul a subliniat contextul în care s-a petrecut minunea.
Hristos, aflat în partea de nord a Țării Sfinte, primește o veste tristă referitoare la decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul. Întristat, Hristos părăsește acel loc, deplasându-se cu corabia spre cealaltă parte a Mării Galileii, în Betsaida, în satul Sfinților Apostoli Petru, Andrei și Filip. Trecând Iordanul, Hristos a vorbit unei mari mulțimi de oameni o zi întreagă despre Împărăția lui Dumnezeu. Dar, înserându-se, Hristos a zis apostolilor Săi să ofere mâncare mulțimii. Căutând de mâncare, ei nu au găsit decât cinci pâini și doi pești. Atunci Hristos a înmulțit pâinea, încât, la final, s-au strâns 12 coșuri pline de firimituri. Binecuvântat fie Dumnezeu, pentru că la fiecare Liturghie, prin mâna preotului, primim și noi nu câte o fărâmitură de pâine, ci Însuși Trupul lui Hristos! Mare a fost taina înmulțirii pâinilor, dar mai mare este taina la care este chemat preotul să o săvârșească! Dacă acolo, la înmulțirea pâinilor, din pâine s-a făcut pâine, la Liturghie, din pâine se face Trupul lui Hristos, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, preoții slujitori și mulțimea de credincioși s-au deplasat spre cimitirul localității unde Mitropolitul Banatului a binecuvântat capela mortuară a parohiei, monument istoric. Totodată, Înaltpreasfinția Sa s-a rugat pentru odihna celor trecuți la cele veșnice.
***
Lucrările de construcție a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Comloșu Mare au început în anul 1794, fiind finalizate doi ani mai târziu. La 6 iunie 1796, biserica este târnosită. În anul 1891, interiorul bisericii este pictat de către pictorul bănățean, Filip Matei, din Bocșa – Montană, Județul Caraș-Severin.
În localitatea Comloșu Mare apare cea mai longevivă gazetă sătească românească, intitulat㠄Suflet nou”. Din inițiativa unor dascăli și a mai multor intelectuali din comună (preot dr. Ștefan Cioroianu, Alexandru Movilă, prim-pretor al plasei Comloșul Mare, preot Gheorghe Cotoșman, George Ciolac, primarul comunei, avocatul dr, Andrei Bălan și Ion Ureche), la 15 august 1934, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a apărut primul număr al revistei. Publicația este difuzată în 223 de localități din lume, dintre care în 34 de județe din România și în 26 de țări din Europa, dar și în cele două Americi, în Australia, Africa de Sud și în Japonia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 267, Ultimul acces: 2018-05-24 22:24:31


Nr. vizualizări:1479
Data ultimei vizualizări:2018-05-24 22:24:31
Data actualizare:2018-01-16 13:30:19
Data încărcării:2006-05-22 16:43:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:9

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Contor: 48

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 48

Printre copaci
Foto: CIMeC

Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 12

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 16

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 14

Turnul
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 10

Turnul
Foto: Nelu_Pozaru