Ceplenita :: Biserica Sfintii Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sfinții Voievozi
Ceplenița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ceplenița
Comună:Ceplenița
Județ:Iași
Cod poștal:707070
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:ceplenita.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulHarlau.mmb.ro, www.MMB.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Adrian Cosmincu
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica Sfinții Voievozi din Ceplenița a fost construită din zidărie în anul 1802 de către logofătul Iordache Cantacuzino-Pașcanu, având scopul de a servi ca biserică de curte boierească. Deoarece fusese năruită de cutremure, ea a fost renovată în perioada 1836-1847 de către Mihalache Cantacuzino, nepotul ctitorului. Tot el a ctitorit și bisericile din satele învecinate: Buhalnița, Scobinți, Bădeni (care se aflau pe același domeniu cantacuzinesc) , toate acestea fiind împrejmuite cu ziduri de piatră.
Inițial, Biserica din Ceplenița era împrejmuită de un zid de piatră netencuită, care îngloba în partea dinspre conac un turn clopotniță. Astăzi, din acest zid nu s-a mai păstrat decât baza (0. 70 - 1. 50 metri) , care este folosită ca suport pentru pilonii de zidărie al unui gard.
Biserica are un plan treflat, terminându-se la partea superioară cu o cornișă neoclasică. Prezența unor abside laterale ale naosului mai joase decât cornișa și decât absida semicirculară a altarului s-ar datora faptului că planul inițial ar fi putut fi cel dreptunghiular (în formă de navă) , iar absidele laterale ar fi putut fi adăugate ulterior [3]. Acoperișul este unitar, în patru ape, de formă aplatizată și în prezent este din tablă.
În urma renovărilor efectuate de Mihalache Cantacuzino, a fost adăugat un mic pridvor de zidărie în fața intrării din partea de sud-vest, mai scund decât elevația bisericii. De asemenea, catapeteasma datează din anul 1847. Tot nepotului ctitorului îi sunt atribuite și ferestrele mari terminate în semicerc și ancadramentele împodobite cu înflorituri.
În prezent este biserică parohială. În jurul bisericii se află un mic cimitir.
Alte informații:În apropiere se află ruinele Conacului Cantacuzino-Pașcanu.
Cod Monument:IS-II-m-B-04119.01
Nr. vizualizări:7941
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 00:45:45
Data ultimei actualizări:2018-04-05 11:43:32
Data încărcării pe sit:2006-05-17 11:47:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-04-05
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 160

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy