Iasi :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2016 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 26
Cod poștal:700064
Telefon :Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @yahoo.com @yahoo.it
Adresa web Biserica:www.amdis.ro
Adrese utile:www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Dorcu Iosif, Cântaciu Toni-Mihăiță, Tancău Iulian, Farcaș Cristinel, Diac Cristian
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Orașul Iași, reședință episcopală, are o catedrală cu patronul "Adormirea Maicii Domnului". Sfințită și dată în folosință pentru cult la 15 august 1789, biserica din Iași, care va deveni catedrală, a fost renovată de mai multe ori și mărită în 1869.
Cunoscuta si cu numele de “Biserica franciscanilor”, aceasta biserica s-a construit din lemn la 1753, pe locul alteia mai vechi, primind hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
Dupa incendiul din 1766, cand locasul a fost mistuit de flacari, s-a recladit din caramida (1782-1789) . De asemenea, s-au facut reparatii dupa cutremurul din anul 1803. Focul din 19 iulie 1827, care distrugea o buna parte a orasului, va provoca importante daune si bisericii catolice. Prin staruinta prefectului Misiunii catolice in Moldova, inocentiu Pamfili, locasul este restaurant si inzestrat cu clopotul cel mare, la 1829.
In anul 1861, parohul Ioan Eugeniu Zapolski, cu ajutorul credinciosilor, restaureaza si extinde biserica. Episcopul Iosif Salandari, mort in 1873 si inmormantat in biserica, ridicaaltare de marmura si adduce icoanele numite via cruces. Totodata cheama un pictor Italian renumit, Giuseppe Carta, din Palermo, pentru pictarea peretilor si a boltilor.
In veacul nostru s-au facut, de asemenea, alte lucrari de resturare si infrumusetare a vechii biserici, redevenita dupa 1990 catedrala diecezana. In imediata ei apropiere s-a ridicat in acesti ani o noua biserica, de forma circulara, mult mai incapatoare.
Alaturi de catedrala episcopala functioneaza in municipiul iasi alte doua biserici catolice, construite recent: biserica Sf. Tereza (Aleea Oltea Doamna nr 1) , sfintita in 1995 si biserica Sf Anton (str Tabacului nr 2) , sfintita in 1996. Se remarca, din stilul noilor biserici, influentele arhitecturii moderne.
Cod Monument:IS-II-m-A-04074
Știri despre biserică:

»  Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, în Anul Milostivirii (2016-05-23)

 Închide 

Prima Împărtășanie în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, în Anul Milostivirii

[2016-05-23]
22.05.2016, Iași (Catholica) - Duminică, 22 mai 2016, în solemnitatea Preasfânta Treime, 57 de copii din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Gherghel Vincent, în numele părinților a cerut implorarea lui Dumnezeu asupra copiilor: „În acest An Jubiliar al Milostivirii Divine, în fața întregii comunități adunate, vă rugăm, părinte paroh Benone Lucaci, să oferiți copiilor noștri prima Sfântă Împărtășanie în cadrul acestei Sfintei Liturghii. Vă rugăm să implorați de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, darul credinței, al speranței și al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate față de învățătura Evangheliei. Noi, părinții acestor copii, promitem că vom continua educația umană și spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al Bisericii locale.”
Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 și a fost celebrată de pr. paroh Benone Lucaci, fiind însoțit la altar de pr. Pavel Beșleagă și diaconul Felician Iancu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistați de pr. Pavel, seminaristul Andrei Gherghel și prof. Lăcrămioara Boroș. Copiii au avut posibilitatea să îl cunoască mai bine pe Isus Cristos și să învețe adevărurile ce stau la baza credinței noastre. Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în Sfânta Împărtășanie, sâmbătă, 21 mai, ei au făcut și prima Spovadă din viața lor.
Îmbrăcați de sărbătoare, cu emoție și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, frați, prieteni și invitați, au ocupat locurile rezervate lor în fața altarului. În cadrul Sfintei Liturghii, candidații la prima Sfântă Împărtășanie au citit lecturile, au recitat intențiile la rugăciunea credincioșilor și au adus daruri la altar. Corul de copii al parohiei dirijat de Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălțat mintea și inima tuturor celor prezenți către Dumnezeu.
La predică, pr. Pavel le-a vorbit copiilor despre importanța acestei zile și i-a îndemnat să urmeze exemplul Sfintei Tereza, care a avut o iubire mare față de Isus Euharisticul. Spunea: „Fără Euharistie nu aș putea trăi nici măcar o zi, fără Euharistie nu aș putea duce iubirea la cei săraci!” Citatele și exemplele părintelui au determinat pe copii la o trăire tot mai profundă a credinței lor. În măsura în care copii iubesc Biserica, în aceeași măsură îl iubesc pe Dumnezeu Întreit! Îndemnul părintelui Pavel este acela de a ne apropia cât mai mult de Biserică, de Sacramentul Spovezii și de cel al Euharistiei. De azi copiii de la prima Sfântă Împărtășanie au devenit asemenea apostolilor: mesagerii Cuvântului divin! Pe acest drum al vieții, pe acest drum al creșterii, copiii au fost invitați să guste din bunătatea iubirii lui Cristos și să trăiască în această atmosfera a sacrului! Pentru a înțelege lucrurile lumești trebuie să le cunoaștem, pentru a le înțelege pe cele crești trebuie să le iubești, spunea părintele la predică! Modelul Sfintei Treimi este pentru toți copiii parohiei noastre! Model de comuniune, model de relație bună, model de unitate, model de milă și dragoste împărtășită!
Părintele paroh, la ritualul Împărtășaniei, l-a dăruit pe Isus prezent în ostia consacrata copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată și cu mâinile împreunate. La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh Benone a mulțumit lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și i-a încurajat pe părinți în misiunea lor de a fi exemple vii de credință pentru proprii copii. De asemenea s-a adresat și copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru a-l primi cât mai des pe prietenul lor și al tuturor, Isus Cristos. Ca semn de recunoștință, copiii au oferit câte un buchet de trandafiri preoților celebranți. Isus Euharisticul, care și-a făcut lăcaș azi în inima candida a acestor copii, să îi păstreze fideli în credință și să binecuvânteze toate familiile! Felicitări acestor minunați copii și tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive! (Eduard Dascălu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1, Ultimul acces: 2016-05-25 10:06:32

»  Administrarea Mirului în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași (2016-05-16)

 Închide 

Administrarea Mirului în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași

[2016-05-16]
16.05.2016, Iași (Catholica) - PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au administrat Sacramentul Sfântului Mir celor 84 de tineri din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, duminică, 15 mai 2016, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00. Candidații pentru Mir au fost pregătiți de pr. Pavel Beșleagă, ajutat fiind de încă trei cateheți. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, pr. dr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, 12 preoți, doi diaconi, precum și numeroși credincioși.
PS Aurel Percă a ales, în cadrul predicii, șapte candidați la Mir cărora le-a adresat diferite întrebări. În felul acesta i-a făcut conștienți pe toți cei prezenți de importanța și de rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viața Bisericii. A mai subliniat faptul că momentul Rusaliilor reprezintă și momentul în care Biserica a luat viață. Lecturile din ziua de Rusalii au fost un prilej bun pentru ca Excelența Sa să amintească despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre roadele lor. Duhul vine și întărește creștinul în greutățile vieții ajutând ca mărturia de credință să fie autentică. Creștinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea unei flori: dacă floarea are lumina, apă, căldură și îngrijirea necesară, atunci este frumoasă, atrage oamenii, miroase frumos. Dacă nu are aceste condiții floarea se ofilește, devine respingătoare.
Liturgia Sacramentului Mirului a avut loc după predica Episcopului. Astfel, a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. Prin reînnoirea promisiunilor făcute la Botez nu se evidențiază numai faptul că Mirul se află în succesiune cu Botezul, ci și faptul că îl angajează pe cel ce trebuie miruit să ia cunoștință de demnitatea sa de creștin. A urmat momentul central: „Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt”, rostită de Episcop: „Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al puterii, Duhul cunoștinței și al pietății și umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.”
După celebrarea ritului esențial al Sacramentului, ungerea cu Sfântul Mir, a urmat Rugăciunea credincioșilor, ale cărei intenții au fost rostite de către șapte copiii nou miruiți. La ofertoriu s-au adus un ciboriu cu ostii, pâine, vin, o lumânare, Sfânta Scriptură, o amintire făcută special cu ocazia primirii Sacramentului Mirului, un tablou cu Duhul Sfânt și un buchet de flori. La sfârșitul Liturghiei, cei de curând miruiți au mulțumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit dar și Episcopilor Petru Gherghel și PS Aurel Percă, preoților Benone Lucaci, paroh, și Pavel Beșleagă, vicar, părinților, nașilor, corului, cateheților și tuturor celor care au participat la această sărbătoare.
Înainte de binecuvântarea finală PS Petru i-a încurajat pe cei de curând miruiți, dar i-a felicitat și pe cei care s-au ocupat de pregătirea candidaților, părinților, nașilor, corului, voluntarilor, precum și tuturor celor care au contribuit la reușita sărbătorii. (Andrei Gherghel pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 48, Ultimul acces: 2016-05-25 10:06:32


Nr. vizualizări:12664
Data ultimei vizualizări:2016-05-25 10:06:33
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:66

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2010-08-24, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altarul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altarul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Orga
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Balcon
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Scaunul ierarhului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Amvonul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Amvonul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Confesional
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altar lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altar lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-24, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altar lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Altar lateral - detaliu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Statuetă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Statuetă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Statuetă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-04-11, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X

Frescă
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Fotografii din zona Iași
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!