Budesti :: Biserica de Lemn Susani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Susani
Budești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Budești
Comună:Budești
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 493
Cod poștal:437070
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulsighet.ro, www.episcopiammsm.ro, www.comuna-budesti.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Nanestean Ioan
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construita in anul 1760.
Iconostasul este mai vechi, fiind construit în 1628, după cum rezultă dintr-o inscripție în slavonă aflată pe ușile împărătești. În colțul de nord-est al naosului există însă o altă inscripție care spune: , , Din mila lui Dumnezeu și din darul Sfântului Duh s-au milostivit Dumnezeu de s-au făcut și s-au îndemnat din îndemnul lui Popa Ionaș de s-au zugrăvit biserica de zugravul Alexandru Ponehalschi și s-au zidit această sfântă biserică spre lauda lui Dumnezeu și spre isprăvirea sufletelor creștinești. Anul 1760 noiembrie în 10 zile. ’’
În privința arhitecturii se remarcă faptul că pronaosul a fost alungit în sec. XIX și de aceea forma bisericii apare puțin diferită de modelul , , clasic” întrucât proporția dintre lungimea și înălțimea construcției este diferită. Acoperișul are poala dublă fiind unic atât pe navă cât și pe absidă.
Trecând la decorația interioară se constată că pictura murală de pe bolta naosului și bolta absidei este distrusă; tâmpla însă, a cărei decorație amintește pictura bisericilor din Catalonia din sec. XIII-XIV, prezintă scene de o mare frumusețe: Isus pe cruce, Fecioara Maria, cei doisprezece apostoli. În naos, pe peretele nordic sunt scene din Vechiul Testament printre care se remarcă Adam care sapă pământul și Eva care toarce, scenă realizată extrem de expresiv.
Pe peretele de sud al naosului sunt prezentate scene din viața și patimile lui Isus, al cărui chip deosebit de frumos cu ochi mari, de o tristețe senină iese în evidență. De reținut , , Cina cea de Tain㔠din această biserică în care personajele sunt grupate în jurul unei mese în formă de potcoav㠖 tradiție elenistă. Pictura originală poartă inscripții explicative în slavonă bisericească dar decorul restaurat are inscripții românești scrise în caractere chirilice.
Pe fondul alb, figurile sunt pictate în roșu, albastru, galben și verde, ca în miniaturi. Ele accentuează conținutul și încântă ochiul. Printre icoanele aflate în această biserică se remarcă una de formă rectangulară în centrul căreia este Isus Cristos care stoarce un strugure legat de un vrej, cu frunze și struguri crescut din trupul său împuns de lance. Mustul curge într-un potir ținut de un înger într-o mână în timp ce în cealaltă mână el ține un rotuluș desfășurat pe care scrie în românește cu litere chirilice: , , Răscumpăratu-ne-i pre noi din blestemul legei cu scump sângele teu”.
Pictura ușilor împărătești poartă amprenta legăturilor cu arta moldovenească. Cele două canaturi ale ușilor îi înfățișează pe cei patru evangheliști, așezați la masa de lucru. Iconarul s-a inspirat probabil după un model luat din manuscrisele moldovenești din veacurile XV-XVI, deoarece pe banda despărțitoare a scenelor apare un vechi motiv bizantin, vrejul cu semipalmete. Fără a fi una dintre lucrările de mare valoare artistică ale picturii medievale maramureșene, ușile împărătești de la Budești (Susani) prezintă un interes deosebit prin faptul că au o inscripție din anul 1628.
Alte informații:Monument UNSECO.
Cod Monument:MM-II-m-A-04531
Nr. vizualizări:7774
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 07:00:54
Data ultimei actualizări:2015-04-10 06:44:23
Data încărcării pe sit:2005-12-03 18:32:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-12-30
Contor: 163

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș