Silvasu de Sus :: Manastirea Prislop - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2016 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Prislop
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Silvașu de Sus
Comună:Hațeg
Județ:Hunedoara
Cod poștal:335503
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primarieHateg.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Ev. Ioan, Sf. Treime
Detalii:Ctitorie atribuita de traditie Cuviosului Nicodim de la Tismana (1404-1405) (V. Dragut, 1976) sau ucenicilor lui, sprijinit material de Mircea cel Batran si de romanii din Tara Hateg.
Reconstruita din piatra de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda Basarab, in anul 1564.
Arhitectura cu structuri asemanatoare bolnitei de la manastirea Cozia, cu adaugiri dupa incendierea ei de catre generalul Bucow, in 1762.
Picturi murale interioare in fresca din anul 1759, realizate de mesterii Simion si Nicolae ot Pitesti, cu fragmente originare conservate pana astazi.
Scoala de cultura bisericeasca din a doua jumatate a secolul al XVI-lea, resedinta a Episcopilor de Silvas in secolul al XVI-lea.
Icoana aurita a Maicii Domnului, dar al Domnitei Zamfira, inmormantata aici (1580) , cu stema Tarii Romanesti pe lespedea funerara.
Clopotnița construită 1952 de parintele Arsenie Boca.
Lacas de nevointe si pustnicie in pestera de aproape a Cuviosului Ioan de la Prislop,
din Silvasul de Sus, prima jumatate a sec. al XV-lea, praznuit pe 13 septembrie.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul dintre cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. In decursul existentei sale de peste sase veacuri, manastirea a indeplinit un rol cultural semnificativ in viata ramanilor transilvaneni.
Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.
Sfantul Nicodim a venit din Tara Romanesaca, unde ctitorise Manastirile Tismana si Vodita. manastirea Prislop a fost construita in acelasi stil - triconic - ca si ele si este singura de acest fel din Transilvania.
Manastirea Prislop este cunoscuta si sub numele de "Silvas", dupa satul Slivasu de Sus, gasit pentru prima data in documente in anul 1360. La 200 de metri de actuala biserica se afla locul numit "La Manastirea Batrana", dovada existentei acolo a unei manastiri mai vechi, din lemn.
Nu se cunosc inceputurile manastirii. Deoarece era amplasata pe pamanturi care tinusera de nobilii romani din Ciula, se poate presupune ca ei au fost ctitorii laici ai locasului. Nu se poate vorbi, cu nici un fel de date pozitive, despre vreo sihastrie din secolele XIII-XIV.
Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca. Istoriografia manastirii arata ca Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana a copiat la Prislop, intre anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon" aflat azi la Muzeul de Atra.
Exista o singura marturie care este consemnata despre prezenta lui Nicodim de la Tismana, in Ungaria medievala. Ea este insemnarea de pe Evangheliarul sau: "Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913 (1404-1405) ".
Timp de aproape un secol si jumatate, nu se mai cunosc documente despre manastire, dar se considera ca ea a continuat viata duhovniceasca a credinciosilor din imprejurimi. Manastirea a fost rezidita din temelii tot din piatra si in plan triconic de Domnita Zamfira, refugiata in Transilvania dupa moartea tatalui sau, Moise Voda, domn al Tarii Romanesti, mort in anul 1530, in lupta de la Viisoara.
In urma mortii celui de al doile sot - Stanislaw Nisowsky - , Domnita Zamfira si-a petrecut restul vietii la manastirea Prislop, unde moare in luna martie a anului 1580. Piatra funerara a mormantului ei se gaseste in dreapta pronaosului bisericii. Ea contine inscriptii latine si chirilice.
Anul 1629 aduce noi marturii documentare despre Prislop. Acestea sunt legate de vizita in Rusia a trei calugari: Ieromonahul Teodosie, Ieromonahul Macarie si Ierodiaconul Ghedeon.
Dupa aceasta consemnare, vreme de un secol nu se mai scrie nimic despre manastire, dar insemnari din zidurile exterioare dovedesc continuitatea vietii duhovnicesti, ca numele diacului Patru din Ciula, al Mitropolitului Sava Brancovici, precum si anul 1670. Se mai presupune ca, in aceasta perioada, la Prislop a existat o scoala pentru pregatirea candidatilor la preotie.
Pe la inceputul secolului al XVIII-lea, Mitropolitul ortodox Atanasie Angliei din Alba Iulia a oferit o carte Prislopului, iar Maria Tereza, printr-un decret din iunie 1747, cerea sa se ia masuri impotriva calugarilor care aparau ortodoxia in partile Hategului.
La data de 23 iunie 1749, Arhimandritul Filoftei, superiorul Manastirii Sfanta Treime din Blaj, l-a trimis la Prislop pe calugarul Varlaam si Nichita ca s-o restaureze. La data de 4 iunie 1756, Episcolul Petru Pavel Aron de la Blaj (1754-1764) le da carte de recomandare calugarilor Manastirii Prislop ca sa stranga ajutoare pentru aceasta. In deceniul al saselea al secolului al XVII-lea, se reface manastirea din nou de catre egumenul Varlaam, calugarii Ioan si Pavel Salageanu.
Ca urmare a rascoalei de la Cioara, din anii 1759-1761, condusa de Ieromonahul Sofronie, pentru pastrarea ortodoxiei, Episcopul unit Petru Pavel Aron din Blaj cere, la data de 12 aprilie 1762, ca egumenul Varlaam si calugarul Inocentiu Bosi sa fie prinsi si dusi la Blaj, iar ceilalti calugari de la Prislop si Plosca sa fie alungati.
Generalul austriac Nicholaus Adolf Bukow ordona, la data de 5 iunie 1762, ca cele doua manastiri sa fie distruse prin incendiere. In anul 1775 manastirea este reintemeiata, iar ieromonahul Nichita este consemnat ultina oara la 2 aprilie 1778.
Dupa moartea egumenului Macarie, la anul 1810, manastirea a fost data in grija preotilor de mir din satele vecine. In Istoria manastirii este consemnata ca importanta vizita vicarului Stefan Moldovan din Hateg, intre anii 1852-1853, care noteaza in jurnal o descriere detaliata a manastirii. Se mai cunoaste din documente ca, in 1873, s-a asezat la manastire credinciosul Aron Sarbu, probabil cu gandul de a se calugari, dar a murit dupa trei ani.
La initiativa vicarului Nicolae Nestor de Hateg, dupa anul 1897, are loc o noua restaurare a bisericii, care se termina in anul 1899. Dupa aceasta restaurare incep sa fie interesati de soarta manastirii episcopii uniti din Lugoj.
La date de 19 mai 1901, aici a slujit episcopul Dimitrie Radu, cu un sobor de 40 de preoti, iar la 25 mai 1905, urmasul sau, Vasile Hossu, si tot in anul 1905, manastirea este vizitata de Nicolae Iorga, care lasa o succinta descriere a ei.
In anii 1908-1909 s-a facut o noua restaurare a manastirii, prin stradania Episcopului Vasile. Pictorul ardelean Octavian Smigelschi viziteaza manastirea, in luna august 1909, pentru intocmirea documentatiei privind pictarea ei. Din primavara anului 1911 a fost randuit ca egumen Ieromonahul Leon Manu, care a strans in jurul lui cativa vietuitori.
Intre zilele de 8-21 mai 1913 a fost readus de la Blaj "Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni", iar la 24-25 mai in acelasi an a fost reinfintata de episcopii Valeriu Traian Frentiu, al Lugojului, si Vasile Hossu al Gherlei.
Intre anii 1924 si 1925, arhitectul Rudolf Vagner din Hunedoara a efectuat cateva lucrari de consolidare si o restaurare ornamentala a fatadelor exterioare care a schimbat mult aspectul arhitectonic initial.
La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, (1920-1955) , il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multat lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.
In urna decretului nr. 410/1959, si Manastirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea manastirilor, a fost desfintata, fara a avea in vedere importanta ei spirituala in viata romanilor "de dincolo de Carpati". De fapt, era perioada instalarii ateismului, care tocmai aceasta urmarea, desfintarea spiritualitatii romanesti.
Abia in anul 1976 a fost din nou reinfintata, tot ca manastire cu destinatie pentru maici. Dupa anul 1990 s-au facut lucrari de reconsolidare si restaurare atat a bisericii, cat si a cladirilor pentru staretie, chulii si camine aflate la rasarir de biserica.
In anul 1991, in incinta manastirii a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani. Unele maici si eleve isi desavarsesc talentul artistic continuand vechiul mestesug ramanesc al pictarii de icoane pe sticla. Scolile seculare de iconari de la Nicula, Arpas sau Laz li se alatura acum cea de data mai recenta, de la Prislop.
Alte informații:Aici a fost calugar tip de 41 (1948-1989) de ani parintele Arsenie Boca. El este inmormântat în cimitirul mănăstirii.
De numele manastirii se leaga existenta Sfantului Ioan de la Prislop, care s-a retras de la manastire la 500 de metri pe raul Slivat, unde si-a construit o chilie din piatra, cunoscuta si azi sub numele de "Casa Sfantului". Se presupune ca a trait aici in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a secolului al XVI-lea.
Sapandu-si pestera intr-o stanca sub munte, asemenea altor sihastri, s-a nevoit acolo singur pana la moarte cu grele si nestiute osteneli. Cuviosul Ioan Sihastrul, bineplacand lui Dumnezeu si umplandu-se de darul Duhului Sfant, s-a savarsit in acea pestera in ultimele decenii ale secolului XVII, proslavindu-se dupa moarte ca facator de minunu. El insa, a murit foarte devreme din cauza unui vanator care, vazandu-l in gura pesterii si confundandu-l cu un animal salbatic , l-a impuscat.
Acest monah marcant a fost canonizat in iunie 1992 de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Despre Ioan Sihastrul vorbeste atat traditia locala cat si calugarul Efrem, autor al "Plangerii Manastirii Silvasului", scrisa dupa anul 1762, prin urmatoarele versuri:
"Si atunci, un tanar oarecare din sat
Numele lui Ioan, Sfantului Nicodim a urmat,
Din lume si rudenii cu totul au iesit
De aici la mine au venit.
Intr-o stanca chilie si-au facut
In care slujind, lui Dumnezeu a placut
Si pe el dupa sfarsit Dumnezeu l-a proslavit;
Pestera si acum se gaseste
Si "Chilia Sfantului" se numeste.
Iar dupa oarecare intamplare,
Cu a lui Dumnezeu inainte aparare,
Rudele sfantului cele din sat
Moastele cu totul le-au ridicat
Si in Tara Romaneasca le-au adus
La oarecare manastire le-au pus.
Insa la neamul lui pururea se pomeneste
Fiindca si o particica din moastele lui se gaseste. "
Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop nu trebuie confundat cu egumenul Ioan, care a carmuit manastirea in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, iar in anul 1585 a fost ales Mitropolit al Transilvaniei cu scaunul la Alba Iulia. El a fost Mitropolit al Transilvaniei timp de 20 de ani (1585-1605) .
Si amintim aici ca de la Prislop mai multi calugari au fost ridicati in scaune vladicesti, ultimul fiind Teofil, episcop de Vad la anul 1615, care a pastorit pana in anii 1622-1623, dupa care nu se mai stie numic de el.
Manastire de calugarite, 28 de vietuitoare
14 km NV de Hateg si 19 km S de Hunedoara.
Cod Monument:HD-m-A-03447
Informații conexe:Pagina de FaceBook
Știri despre biserică:

»  Sâmbătă se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca: Comandament al autorităților locale din Hunedoara (Mediafax.ro) (2015-11-26)

 Închide 

Sâmbătă se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca: Comandament al autorităților locale din Hunedoara (Mediafax.ro)

[2015-11-26]
Prefectul de Hunedoara a convocat un comandament al autorităților locale pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului și respectarea normelor de sănătate publică în zona Mănăstirii Prislop, în condițiile în care, sâmbătă, se împlinesc 26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Dan Terteci, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că prefectul Sorin Adrian Vasilescu a convocat un comandament pentru a mobiliza factorii de decizie, în special Poliție Rutieră, Jandarmeria și Pompierii în zona Mănăstirii Prislop.
”Prefectul județului Hunedoara a convocat un comandament, împreună cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, în cadrul căruia au fost mobilizați factorii de decizie - în special Poliția Rutieră, Inspectoratul de Jandarmi și ISU - pentru a lua măsurile în vederea fluidizării traficului, astfel încât pelerinii să ajungă în siguranță la mănăstire, dar și să se poată permite accesul echipajelor de intervenție, în caz de necesitate”, a declarat Terteci.
De asemenea, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cei ai Direcției de Sănătate Publică vor face controale la comercianții din apropierea Mănăstirii Prislop.
”Nu este vorba de măsuri excepționale, dar având în vedere că ne așteptăm la un număr mare de pelerini, iar drumul până la mănăstire este foarte îngust, e nevoie de organizare”, a spus Dan Terteci.
Autoritățile județului Hunedoara se așteaptă la în acest sfârșit de săptămână la Mănăstirea Prislop să vină un număr foarte mare de pelerini, având în vedere weekend-ul prelungit, dar și faptul că se împlinesc 26 de ani de la decesul părintelui Arsenie Boca.
De asemenea, autoritățile județene au început lucrările la drumul spre Mănăstirea Prislop pentru lărgirea la două benzi de circulație, în prezent fiind o singură bandă. De asemenea, se vor amenaja și parcări în zonă.
Anul trecut, peste 40.000 de credincioși s-au rugat timp de două zile la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara, la 25 de ani de la moartea acestuia.
Arsenie Boca s-a născut în în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate și apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 și nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
Autor: Andreea Tobias, Liliana Iedu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1237, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Cum au „militarizat“ măicuțele mănăstirea părintelui Arsenie Boca: „Nu aveți voie să atingeți crucea cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte“ (Adevarul.ro) (2015-09-14)

 Închide 

Cum au „militarizat“ măicuțele mănăstirea părintelui Arsenie Boca: „Nu aveți voie să atingeți crucea cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte“ (Adevarul.ro)

[2015-09-14]
Ziua Sfântului Ioan de la Prislop a adus circa 10.000 de pelerini la mănăstirea din Țara Hațegului, unde a viețuit călugărul și unde se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca. Măicuțele au luat măsuri pentru a-i disciplina pe credincioși.
Duminică, aproape 10.000 de pelerini au ajuns la Mănăstirea Prislop, unde se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca. A fost zi de sărbătoare pentru așezarea monahală din Țara Hațegului și pentru credincioșii care au vizitat-o. Pe 13 septembrie aici a fost sărbătorit Sfântul Ioan de la Prislop, călugărul care a viețuit într-o grotă din apropierea bisericii medievale și a murit împușcat în timp ce săpa fereastra grotei sale din peșteră.
Ioan de la Prislop este comemorat în fiecare an, cu o zi mai devreme de hramul mănăstirii, astfel că în această perioadă este de așteptat ca numărul pelerinilor să crească simțitor. Oamenii vin la Prislop cu gândul la părintele Arsenie Boca, mult mai cunoscut decât monahul Ioan, care a trăit aici în urmă cu patru secole.
Pentru disciplinarea mulțimilor, măicuțele de la Prislop au luat măsuri stricte. Plăcuțele care cuprind indicații despre ce au voie și ce le este interzis să facă pelerinilor au fost așezate la fiecare pas, în curtea mănăstirii, dar și în afara acesteia.
La intrarea în lăcașul de cult, vizitatorii sunt întâmpinați cu următorul mesaj, marcat pe un panou, în fața porții:„Dacă aveți evlavie față de părintele nostru Arsenie, vă rugăm păstrați liniștea, curățenia și ținuta decentă în mănsătire”. Alte indicatoare de pe poartă atenționează că femeilor le este interzis să intre în mănăstire îmbrăcate cu pantaloni și blugi sau cu fuste mai scurte de genunchi, iar bărbaților în pantaloni scurți.
„Fotografiatul, fumatul și filmatul sunt interzise”, este scris pe un alt panou, în timp ce pelerinii care intenționează să arunce bani în pârâul care traversează mănăstirea sunt sfătuiți să țină cont de următorul mesaj: „Nu aruncați banii pe pârâu. Darurile se primesc la biserică”. Alte câteva zeci de tăblițe cu avertizări însoțesc drumul oamenilor de la intrarea în mănăstire până la mormântul părintelui Arsenie Boca, iar indicatoarele se înmulțesc pe măsură ce credincioșii se apropie de locul de veci. Pe ultima sută de metri spre cimitir, poteca este flancată, pe ambele părți, de gardurile de fier ale Jandarmeriei Române. Este nevoie de aceste măsuri de ordine din cauza numărului mare al pelerinilor și a înghesuielii create la mormânt.
„Am ajuns la mănăstire azi-noapte, pe la ora două, iar după ce am așteptat să putem intra de dimineață, am mai stat aproape trei ore la coadă, până să ajung la mormântul sfântului. În fața mea, unei femei i s-a făcut rău. Au venit medicii de la Ambulanță și au luat-o. Am avut un atac de panică, văzând această scenă și gândindu-mă că mi se putea întâmpla și mie”, a relatat Mioara, o credincioasă venită duminică din județul Bacău la mănăstire.
Reculegere alături de agenții de pază
Mormântul părintelui Arsenie Boca este păzit cu strășnicie de măicuțe, agenții de pază și jandarmi. Măsurile de siguranță au sporit în ultimele luni, după ce un pelerin a fost prins în timp ce încerca să dezgroape, cu o lopată, trupul călugărului. În prezent, locul de veci este protejat de un foișor, iar în timpul zilei, călugărițele secondate de agenții de pază au impus măsuri militărești. După așteptarea îndelungată la coadă la mormânt, pelerinii au dreptul doar la câteva secunde în care să se închine și să sărute troița din lemn a monahului Arsenie Boca.
„Nu aveți voie să atingeți cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte crucea. Florile se dau prin fața ei, se apropie doar de ea fără a o atinge. Florile să nu fie lăsate în ambalaj de celofan. Nu puneți mâna pe gard”, le explica o călugăriță în vârstă câtorva credincioși. „Vă puteți continua rugăciunea și după ce vă îndepărtați de mormânt”, i se recomandă altui pelerin, care a zăbovit, duminică, „mai mult decât era necesar”, în fața crucii de lemn a părintelui Arsenie. O tânără venită cu o fustă prea scurtă la mănăstire este apostrofată pentru indecență și întoarsă din drumul spre mormânt. La un moment dat, locul celor două măicuțe care flanchează crucea monahului este luat de doi agenți de pază, care oferă aceleași recomandări, spulberând astfel, cu vorbele lor, secundele de reculegere îngăduite pelerinilor.
Strictețea impusă pelerinilor care intră în mănăstire contrastează cu haosul creat în împrejurimile ei, în fiecare zi de sărbătoare. Ultimii kilometri ai drumului spre Prislop au devenit aproape impracticabili.
Duminică, de la primele ore ale dimineții, în repetate rânduri, sute de mașini au rămas blocate pe șoseaua îngustă și plină de gropi. Mizeria și gunoaiele domină peisajul colorat în talciocul din apropierea așezării monahale și pe dealurile și în pădurea care o înconjoară.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2021, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Pelerinaj pentru credincioșii din Țara Făgetului (2015-07-16)

 Închide 

Pelerinaj pentru credincioșii din Țara Făgetului

[2015-07-16]
În această săptămână, cre­dincioșii din parohiile Gladna Română și Mâtnicu Mic, Protopopiatul Făget, județul Timiș împreună cu preoții slujitori, au organizat cu binecuvântarea Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, un pelerinaj la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara. Inițiativa acestora vine în urma dorinței deosebite a enoriașilor de a realiza o călătorie duhovnicească pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
Aceștia au pornit cu gânduri de înălțare duhovnicească spre Țara Hațegului, năzuind la clipa împlinirii idealului lor spiritual. Primul popas a fost realizat la Sarmizegetusa Regia, capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Bucuria pelerinilor a fost încununată abia în fața porților impunătoare ale Mănăstirii Prislopului, ce dăinuie de secole în fața atâtor prigoniri. Fiecare credincios a trecut pe la mormântul marelui duhovnic Arsenie Boca, apoi pe la peștera Sfântului Ioan de la Pris­lop. Au fost momente de me­ditație și de reculegere în care fiecare credincios și-a pus în gând și în suflet nădejdea în a primi ajutor și binecuvântare de la Dumnezeu pentru ei și pentru toți cei ai casei care nu au putut ajunge încă aici. Pelerinajul a continuat cu vizitarea Catedralei Episcopale din Caransebeș cu hramurile ”Învierea Domnului” și ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, unde pelerinii au primit informații cu privire la istoricul acesteia și al episcopiei vizitate. Accentul a căzut asupra serbării în acest an a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului (1865-2015). A urmat un scurt tur al orașului, care a vizat cunoașterea câtorva date istorice ce privesc renumita cetate a Banatului de munte.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2962, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Hramul Mănăstirii Prislop (2014-05-09)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Prislop

[2014-05-09]
Biserica Ortodoxă l-a pomenit la 8 mai 2014 pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Cu această ocazie, Mănăstirea hunedoreană Prislop și-a sărbătorit hramul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară din curtea mănăstirii.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim astăzi, aici, împreună și să îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze viața noastră, să ne dea putere să ne împlinim misiunea, fiecare acolo unde suntem chemați să fim”, a mărturisit Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
La sfârșit a avut loc o slujbă de pomenire a Părintelui Arsenie Boca în cimitirul mănăstirii, după cum aflăm de la Pr. Sergiu Nicolae Succurro.
De aproape șapte secole, Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. În decursul existentei sale de peste șase veacuri, mănăstirea a îndeplinit un rol cultural semnificativ în viața românilor transilvăneni.
Mănăstirea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept reorganizatorul și îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. La această mănăstire și-au dus viața Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop și Părintele Arsenie Boca numit și ,,Sfântul Ardealului”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8951, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Manifestări religioase la Mănăstirea Prislop (2013-11-28)

 Închide 

Manifestări religioase la Mănăstirea Prislop

[2013-11-28]
Peste 15.000 de credincioși au participat astăzi, 28 noiembrie 2013, la manifestările religioase desfășurate la mănăstirea hunedoreană Prislop, cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Primii pelerini au ajuns la mănăstire încă de aseară, iar pe timpul nopții, locul s-a umplut de autocare, microbuze și autoturisme venite din toate colțurile țării.
De dimineață, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu alți trei ierarhi ai Bisericii noastre.
„La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a făcut o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, de asemenea un trisaghion de pomenire s-a făcut și la mormântul părintelui unde au fost rostite mai multe cuvântări care au scos în evidență personalitatea Părintelui Arsenie Boca precum și sfințenia praznicului Nașterii Domnului de care ne apropiem și pregătirea pe care noi creștinii trebuie să o facem pentru a ne putea curății sufletul și trupul pentru a-L primi în ieslea sufletelor noastre pe Mântuitorul Iisus Hristos”, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.
Supranumit de credincioși „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca s-a născut, pe 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vața de Sus. A fost tuns în monahism, în 1940, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar în anul 1948 a fost mutat ca stareț la Prislop. În anii 1948 și 1951 a fost arestat și condamnat la muncă silnică pentru presupuse legături cu legionarii, fapte pe care le-a negat întotdeauna. A trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10819, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Părintele Arsenie Boca pomenit la Mănăstirea Prislop (2012-11-29)

 Închide 

Părintele Arsenie Boca pomenit la Mănăstirea Prislop

[2012-11-29]
Miercuri, 28 noiembrie 2012, s-au împlinit 23 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Boca, motiv care a făcut ca în aceste zile mănăstirea Prislop să devină loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară.
Așa cum se întâmplă în fiecare an și anul acesta un număr însemnat de credincioși au venit la Prislop pentru a înălța o rugăciune la mormântul Părintelui Arsenie Boca, cel care este supranumit “sfântul Ardealului” și care datorită activității sale misionare pe tărâm duhovnicesc în veacul trecut, a reușit să rămână în conștiința românilor ca un reprezentant de seamă al monahismului contemporan.
Momentul pomenirii sale din acest an a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un ales sobor de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului alături de care s-au aflat Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preafințitul Paisie, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Cuvântul de învățătură, după cum ne informează episcopiadevei.ro, a fost adresat celor prezenți de către Preafințitul Paisie, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a evidențiat importanța trăirii unei vieții creștine în cadrul familiei, iar apoi Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a evidențiat rolul pedagogic al învățăturii Părintelui Arsenie Boca, “Părintele Arsenie Boca nu a învățat ceva nou, nu a inovat ceva ci a prezentat în duhul cel mai autentic învățătura Filocalică”.
Presfințitul Părinte Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei a mulțumit oaspeților și credincioșilor pentru dragostea cu care prăznuiesc mutarea la cele veșnice a Părintelui Arsenie și a subliniat că propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu de ridicare a unui nou locaș de cult în cadrul Mănăstirii Prislop este un gând și o dorință mai veche a Episcopiei Devei și Hunedoarei.
A urmat slujba parastasului întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 15368, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Hram la Mănăstirea Prislop (2011-05-07)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Prislop

[2011-05-07]
În Duminica a II-a după Paști, Mănăstirea Prislop își serbează hramul, așezământul monahal avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care anul acesta va fi prăznuit în Duminica Mironosițelor.
Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de trei arhierei, alături de Preasfințitul Părinte Gurie, chiriarhul locului, troița de ierarhi fiind întregită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Daniil, Episcopul ortodox român al Episcopiei Daciei Felix, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat.
Slujba va fi oficiată pe un podium special amenajat pentru acest eveniment, care va fi amplasat în vecinătatea bisericii mănăstirești, iar așa cum se întâmplă de fiecare dată și anul acesta se așteaptă prezența unui număr însemnat de credincioși veniți din toată țara pentru a participa la această sărbătoare a Eparhiei Devei și Hunedoarei

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18498, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10

»  Hram la Mănăstirea Prislop (2011-05-06)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Prislop

[2011-05-06]
În Duminica a II-a după Paști, Mănăstirea Prislop își serbează hramul, așezământul monahal avându-l ca ocrotitor pe Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, care anul acesta va fi prăznuit în Duminica Mironosițelor.
Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de trei arhierei, alături de Preasfințitul Părinte Gurie, chiriarhul locului, troița de ierarhi fiind întregită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Daniil, Episcopul Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, după cum ne-a mărturisit Protos. Nestor Dinculeană, Secretar Eparhial.
Slujba va fi oficiată pe un podium special amenajat pentru acest eveniment, care va fi amplasat în vecinătatea bisericii mănăstirești și așa cum se întâmplă de fiecare dată și anul acesta se așteaptă prezența unui număr însemnat de credincioși veniți din toată țara pentru a participa la această sărbătoare a Eparhiei Devei și Hunedoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18484, Ultimul acces: 2016-05-31 14:19:10


Nr. vizualizări:20517
Data ultimei vizualizări:2016-05-31 14:19:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:74

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-08-19

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Vedere de ansamblu
Foto: ro.wikipedia.org

Fotografie veche
Foto: internet

Data: 2009-03-25, Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00) +€€€€

Biserica
Foto: Emil Șerban

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2009-06-06, Aparat: Panasonic DMC-LS60

Vedere de la intrare
Foto: Luminița Moruz

Vedere de ansamblu
Foto: Pavel Sorin

Data: 2009-07-03, Aparat: FUJIFILM FinePix F40fd

Vedere din lateral
Foto: Călin Corpaciu

Data: 2005-07-18, Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE CX7300 DIGITAL CAMERA

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Patruti

Vedere din lateral
Foto: search_me71

Vedere din lateral
Foto: search_me71

Data: 2008-08-08, Aparat: FUJIFILM FinePix S5700 S700

Vedere din spate
Foto: Bubu Pescar

Data: 2012-12-29, Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3000

Vedere din spate
Foto: Ela Vaida

Vedere din spate
Foto: search_me71

Biserica
Foto: Bogdan Apostoaia


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Fotografii din zona Silvașu de Sus
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!