Silvasu de Sus :: Manastirea Prislop - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Prislop
Silvașu de Sus
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Silvașu de Sus
Comună:Hațeg
Județ:Hunedoara
Cod poștal:335503
Persoană de contact :sareța monahia Pavelida Munteanu
Telefon :0372... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro
www.primarieHateg.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Ev. Ioan, Sf. Treime
Detalii:Ctitorie atribuita de traditie Cuviosului Nicodim de la Tismana (1404-1405) (V. Dragut, 1976) sau ucenicilor lui, sprijinit material de Mircea cel Batran si de romanii din Tara Hateg.
Reconstruita din piatra de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda Basarab, in anul 1564.
Arhitectura cu structuri asemanatoare bolnitei de la manastirea Cozia, cu adaugiri dupa incendierea ei de catre generalul Bucow, in 1762.
Picturi murale interioare in fresca din anul 1759, realizate de mesterii Simion si Nicolae ot Pitesti, cu fragmente originare conservate pana astazi.
Scoala de cultura bisericeasca din a doua jumatate a secolul al XVI-lea, resedinta a Episcopilor de Silvas in secolul al XVI-lea.
Icoana aurita a Maicii Domnului, dar al Domnitei Zamfira, inmormantata aici (1580) , cu stema Tarii Romanesti pe lespedea funerara.
Clopotnița construită 1952 de parintele Arsenie Boca.
Lacas de nevointe si pustnicie in pestera de aproape a Cuviosului Ioan de la Prislop,
din Silvasul de Sus, prima jumatate a sec. al XV-lea, praznuit pe 13 septembrie.
De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul dintre cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. In decursul existentei sale de peste sase veacuri, manastirea a indeplinit un rol cultural semnificativ in viata ramanilor transilvaneni.
Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.
Sfantul Nicodim a venit din Tara Romanesaca, unde ctitorise Manastirile Tismana si Vodita. manastirea Prislop a fost construita in acelasi stil - triconic - ca si ele si este singura de acest fel din Transilvania.
Manastirea Prislop este cunoscuta si sub numele de "Silvas", dupa satul Slivasu de Sus, gasit pentru prima data in documente in anul 1360. La 200 de metri de actuala biserica se afla locul numit "La Manastirea Batrana", dovada existentei acolo a unei manastiri mai vechi, din lemn.
Nu se cunosc inceputurile manastirii. Deoarece era amplasata pe pamanturi care tinusera de nobilii romani din Ciula, se poate presupune ca ei au fost ctitorii laici ai locasului. Nu se poate vorbi, cu nici un fel de date pozitive, despre vreo sihastrie din secolele XIII-XIV.
Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca. Istoriografia manastirii arata ca Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana a copiat la Prislop, intre anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon" aflat azi la Muzeul de Atra.
Exista o singura marturie care este consemnata despre prezenta lui Nicodim de la Tismana, in Ungaria medievala. Ea este insemnarea de pe Evangheliarul sau: "Aceasta Sfanta Evanghelie a scris-o popa Nicodim in Tara Ungureasca in 6913 (1404-1405) ".
Timp de aproape un secol si jumatate, nu se mai cunosc documente despre manastire, dar se considera ca ea a continuat viata duhovniceasca a credinciosilor din imprejurimi. Manastirea a fost rezidita din temelii tot din piatra si in plan triconic de Domnita Zamfira, refugiata in Transilvania dupa moartea tatalui sau, Moise Voda, domn al Tarii Romanesti, mort in anul 1530, in lupta de la Viisoara.
In urma mortii celui de al doile sot - Stanislaw Nisowsky - , Domnita Zamfira si-a petrecut restul vietii la manastirea Prislop, unde moare in luna martie a anului 1580. Piatra funerara a mormantului ei se gaseste in dreapta pronaosului bisericii. Ea contine inscriptii latine si chirilice.
Anul 1629 aduce noi marturii documentare despre Prislop. Acestea sunt legate de vizita in Rusia a trei calugari: Ieromonahul Teodosie, Ieromonahul Macarie si Ierodiaconul Ghedeon.
Dupa aceasta consemnare, vreme de un secol nu se mai scrie nimic despre manastire, dar insemnari din zidurile exterioare dovedesc continuitatea vietii duhovnicesti, ca numele diacului Patru din Ciula, al Mitropolitului Sava Brancovici, precum si anul 1670. Se mai presupune ca, in aceasta perioada, la Prislop a existat o scoala pentru pregatirea candidatilor la preotie.
Pe la inceputul secolului al XVIII-lea, Mitropolitul ortodox Atanasie Angliei din Alba Iulia a oferit o carte Prislopului, iar Maria Tereza, printr-un decret din iunie 1747, cerea sa se ia masuri impotriva calugarilor care aparau ortodoxia in partile Hategului.
La data de 23 iunie 1749, Arhimandritul Filoftei, superiorul Manastirii Sfanta Treime din Blaj, l-a trimis la Prislop pe calugarul Varlaam si Nichita ca s-o restaureze. La data de 4 iunie 1756, Episcolul Petru Pavel Aron de la Blaj (1754-1764) le da carte de recomandare calugarilor Manastirii Prislop ca sa stranga ajutoare pentru aceasta. In deceniul al saselea al secolului al XVII-lea, se reface manastirea din nou de catre egumenul Varlaam, calugarii Ioan si Pavel Salageanu.
Ca urmare a rascoalei de la Cioara, din anii 1759-1761, condusa de Ieromonahul Sofronie, pentru pastrarea ortodoxiei, Episcopul unit Petru Pavel Aron din Blaj cere, la data de 12 aprilie 1762, ca egumenul Varlaam si calugarul Inocentiu Bosi sa fie prinsi si dusi la Blaj, iar ceilalti calugari de la Prislop si Plosca sa fie alungati.
Generalul austriac Nicholaus Adolf Bukow ordona, la data de 5 iunie 1762, ca cele doua manastiri sa fie distruse prin incendiere. In anul 1775 manastirea este reintemeiata, iar ieromonahul Nichita este consemnat ultina oara la 2 aprilie 1778.
Dupa moartea egumenului Macarie, la anul 1810, manastirea a fost data in grija preotilor de mir din satele vecine. In Istoria manastirii este consemnata ca importanta vizita vicarului Stefan Moldovan din Hateg, intre anii 1852-1853, care noteaza in jurnal o descriere detaliata a manastirii. Se mai cunoaste din documente ca, in 1873, s-a asezat la manastire credinciosul Aron Sarbu, probabil cu gandul de a se calugari, dar a murit dupa trei ani.
La initiativa vicarului Nicolae Nestor de Hateg, dupa anul 1897, are loc o noua restaurare a bisericii, care se termina in anul 1899. Dupa aceasta restaurare incep sa fie interesati de soarta manastirii episcopii uniti din Lugoj.
La date de 19 mai 1901, aici a slujit episcopul Dimitrie Radu, cu un sobor de 40 de preoti, iar la 25 mai 1905, urmasul sau, Vasile Hossu, si tot in anul 1905, manastirea este vizitata de Nicolae Iorga, care lasa o succinta descriere a ei.
In anii 1908-1909 s-a facut o noua restaurare a manastirii, prin stradania Episcopului Vasile. Pictorul ardelean Octavian Smigelschi viziteaza manastirea, in luna august 1909, pentru intocmirea documentatiei privind pictarea ei. Din primavara anului 1911 a fost randuit ca egumen Ieromonahul Leon Manu, care a strans in jurul lui cativa vietuitori.
Intre zilele de 8-21 mai 1913 a fost readus de la Blaj "Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni", iar la 24-25 mai in acelasi an a fost reinfintata de episcopii Valeriu Traian Frentiu, al Lugojului, si Vasile Hossu al Gherlei.
Intre anii 1924 si 1925, arhitectul Rudolf Vagner din Hunedoara a efectuat cateva lucrari de consolidare si o restaurare ornamentala a fatadelor exterioare care a schimbat mult aspectul arhitectonic initial.
La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, (1920-1955) , il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile.
Ieromonahul Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multat lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel deal treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.
In urna decretului nr. 410/1959, si Manastirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea manastirilor, a fost desfintata, fara a avea in vedere importanta ei spirituala in viata romanilor "de dincolo de Carpati". De fapt, era perioada instalarii ateismului, care tocmai aceasta urmarea, desfintarea spiritualitatii romanesti.
Abia in anul 1976 a fost din nou reinfintata, tot ca manastire cu destinatie pentru maici. Dupa anul 1990 s-au facut lucrari de reconsolidare si restaurare atat a bisericii, cat si a cladirilor pentru staretie, chulii si camine aflate la rasarir de biserica.
In anul 1991, in incinta manastirii a fost infiintat Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani. Unele maici si eleve isi desavarsesc talentul artistic continuand vechiul mestesug ramanesc al pictarii de icoane pe sticla. Scolile seculare de iconari de la Nicula, Arpas sau Laz li se alatura acum cea de data mai recenta, de la Prislop.
Alte informații:Aici a fost calugar tip de 41 (1948-1989) de ani parintele Arsenie Boca. El este inmormântat în cimitirul mănăstirii.
De numele manastirii se leaga existenta Sfantului Ioan de la Prislop, care s-a retras de la manastire la 500 de metri pe raul Slivat, unde si-a construit o chilie din piatra, cunoscuta si azi sub numele de "Casa Sfantului". Se presupune ca a trait aici in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a secolului al XVI-lea.
Sapandu-si pestera intr-o stanca sub munte, asemenea altor sihastri, s-a nevoit acolo singur pana la moarte cu grele si nestiute osteneli. Cuviosul Ioan Sihastrul, bineplacand lui Dumnezeu si umplandu-se de darul Duhului Sfant, s-a savarsit in acea pestera in ultimele decenii ale secolului XVII, proslavindu-se dupa moarte ca facator de minunu. El insa, a murit foarte devreme din cauza unui vanator care, vazandu-l in gura pesterii si confundandu-l cu un animal salbatic , l-a impuscat.
Acest monah marcant a fost canonizat in iunie 1992 de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Despre Ioan Sihastrul vorbeste atat traditia locala cat si calugarul Efrem, autor al "Plangerii Manastirii Silvasului", scrisa dupa anul 1762, prin urmatoarele versuri:
"Si atunci, un tanar oarecare din sat
Numele lui Ioan, Sfantului Nicodim a urmat,
Din lume si rudenii cu totul au iesit
De aici la mine au venit.
Intr-o stanca chilie si-au facut
In care slujind, lui Dumnezeu a placut
Si pe el dupa sfarsit Dumnezeu l-a proslavit;
Pestera si acum se gaseste
Si "Chilia Sfantului" se numeste.
Iar dupa oarecare intamplare,
Cu a lui Dumnezeu inainte aparare,
Rudele sfantului cele din sat
Moastele cu totul le-au ridicat
Si in Tara Romaneasca le-au adus
La oarecare manastire le-au pus.
Insa la neamul lui pururea se pomeneste
Fiindca si o particica din moastele lui se gaseste. "
Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop nu trebuie confundat cu egumenul Ioan, care a carmuit manastirea in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, iar in anul 1585 a fost ales Mitropolit al Transilvaniei cu scaunul la Alba Iulia. El a fost Mitropolit al Transilvaniei timp de 20 de ani (1585-1605) .
Si amintim aici ca de la Prislop mai multi calugari au fost ridicati in scaune vladicesti, ultimul fiind Teofil, episcop de Vad la anul 1615, care a pastorit pana in anii 1622-1623, dupa care nu se mai stie numic de el.
Manastire de calugarite, 28 de vietuitoare
14 km NV de Hateg si 19 km S de Hunedoara.
Cod Monument:HD-m-A-03447
Informații conexe:FACEBOOK.COM: O pagină de FaceBook despre Mănăstirea Prislop (Articol)
ARSENIEBOCA.RO: Părintele Arsenie Boca Sfântul Ardealului (Articol)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit hramul istoric închinat Sfântului Apostol Ioan (2018-05-08)

 Închide 

Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit hramul istoric închinat Sfântului Apostol Ioan

[2018-05-08]
de Gheorghe Anghel

Ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana și-a sărbătorit marți hramul istoric închinat Apostolului și Evanghelistului Ioan.
Liturghia a fost oficiată de un sobor de ierarhi condus de Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei. Alături de Preasfinția Sa au slujit:
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei,
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului
Preasfințitul Părinte Daniil, fost administrator al Episcopiei Dacia Felix.
Credincioși participând la slujba de hram. Foto credit: EDH
Apostolul Ioan ni-L descoperă ca Dumnezeu al Iubirii și Lumină a lumii
Omilia a fost rostită de Preasfințitul Părinte Daniil care a vorbit despre „Apostolul iubirii, Sfântul Evanghelist Ioan Teologul”, cel care prin Evanghelia sa „ne inițiază cel mai adânc în tainele Duhului și ale Împărăției lui Dumnezeu”.
Stând lângă pieptul lui Iisus Hristos la Cina cea de Taină și la picioarele Crucii Sale, Ioan ni-L descoperă cu putere pe Dumnezeu adevărat, ca Dumnezeu al Iubirii și Lumină a lumii.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezența la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare pentru așezământul monahal hunedorean.
La final, soborul slujitor a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca, îngropat în cimitirul mănăstirii.
Parastas pentru părintele Arsenie Boca. Foto credit: EDH
Pr. Arsenie Boca
Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologic㠄Andreian㔠din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. În data de 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
Comisie teologică pentru cercetarea vieții și activității Pr. Arsenie Boca
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție.
În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat.
S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.
A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.
Mănăstirea Prislop – anul 1960. Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Românești
Mănăstirea Prislop
Așezământul monahal a fost ctitorit de Sfântul Nicodim, reorganizatorul și îndrumatorul monahismului românesc din a doua jumatate a veacului al XIV-lea.
El a copiat la Prislop Tetraevangheliarul slavon pe pergament împodobit cu frontispicii și miniaturi, care se păstrează la Muzeul de Artă și Istorie Națională din București.
Lăcașul de cult al mănăstirii Prislop a fost rectitorit în 1564 de domnița Zamfira, fiica domnitorului Moise Vodă al Țării Românești.
De numele mănăstirii se leagă și personalitatea Sfântului Ioan de la Prislop. Dorind să-și închine întreaga viață lui Dumnezeu, a părăsit casa părintească și s-a închinoviat în obștea călugărilor de la ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana (†1406).
După mai mulți ani și după ce s-a deprins cu virtuțile ascultării și smereniei, cu binecuvântarea duhovnicului său s-a retras pe malul abrupt al pârâului Slivuț, nu departe de mănăstire, unde și-a săpat singur o chilie în piatră, cunoscută până azi sub numele de „Chilia” sau „Casa Sfântului”.
În ziua de 19 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat pe Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, având zi de prăznuire data de 13 septembrie a fiecărui an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 195, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:34

»  Părintele Arsenie Boca a fost comemorat la Mănăstirea Prislop. La eveniment au participat mii de persoane (2017-11-28)

 Închide 

Părintele Arsenie Boca a fost comemorat la Mănăstirea Prislop. La eveniment au participat mii de persoane

[2017-11-28]
de Andrei Pau

Astăzi s-au împlinit 28 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. Cu acest prilej, mii de credincioși au fost prezenți la Mănăstirea Prislop unde au participat la Sfânta Liturghie și la Parastasul săvârșit la mormântul părintelui.
Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei
Preasfințitul Părinte Daniil
Părintele Arsenie este recunoscut ca unul dintre marii duhovnici români ai secolului trecut. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul Ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologic㠄Andreian㔠din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și un stagiu de documentare la Muntele Athos.
A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. La 3 mai 1940 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta, sub numele de Arsenie, a cărei obște a îndrumat-o până în toamna anului 1948, când a fost transferat de Mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop, redevenită atunci ortodoxă.
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951 și închis la: Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari, nouă luni la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat la 17 martie 1952 s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii.
În anul 1955 era anchetat la Timișoara, suferind alte șase luni de detenție. În anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar părintele Arsenie exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități.
În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. S-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, începând pictarea bisericii de aici. Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.
A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1236, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:34

»  Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române (2017-09-14)

 Închide 

Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

[2017-09-14]
de Andrei Pau

Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit joi, 14 septembrie 2017, cel de-al doilea hram, Înălțarea Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române:
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei;
Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix.
În cuvântul rostit, PS Daniil a evidențiat faptul că prin răstignirea pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos a fost biruită moartea prin Înviere, notează site-ul oficial al Eparhiei.
La rândul său, PS Andrei a vorbit credincioșilor prezenți despre simbolismul Sfintei Cruci și despre rolul Sfinților Împărați Constantin și Elena în căutarea și găsirea cinstitului lemn.
La final, PS Gurie a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru bucuria de a fi din nou împreună în ziua de praznic. După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a oficiat slujba Parastasului la mormântul părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul lăcașului de cult monahal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1169, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Festivitate dedicată finalului de an școlar la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Prislop (2017-06-17)

 Închide 

Festivitate dedicată finalului de an școlar la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Prislop

[2017-06-17]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Gurie a participat la festivitatea dedicată finalului de an școlar de la Seminarul Teologic Sfânta Ecaterina al Mănăstirii Prislop. Evenimentul a avut loc în data de 16 iunie 2017.
Festivitatea a debutat cu un program artistic în cadrul căruia s-au recitat poezii și s-au cântat pricesne și cântece patriotice. Episcopul Devei și Hunedoarei a rostit un cuvânt de învățătură despre pogorârea Sfântului Duh.
De asemenea, ierarhul a felicitat elevele Seminarului Teologic pentru rezultatele deosebite obținute pe parcursul acestui an școlar, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, părintele Gabriel Basa, inspector școlar pe disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a prezentat elevele care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele naționale la disciplinele religioase, dăruindu-le premii.
Totodată, maica Petronia, Director al Seminarului Teologic, a înmânat premiile pentru rezultatele deosebite la învățătură.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1781, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  În ziua sărbătorii Sfântului Ioan Evanghelistul Mănăstirea Prislop și-a serbat hramul istoric (2017-05-11)

 Închide 

În ziua sărbătorii Sfântului Ioan Evanghelistul Mănăstirea Prislop și-a serbat hramul istoric

[2017-05-11]
de Sorin Ionițe

În ziua sărbătorii Sfântului Ioan Evanghelistul, Mănăstirea Prislop și-a serbat hramul istoric, informează site-ul oficial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sfânta Liturghie din 8 mai 2017 a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi conduși de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Din sobor au făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix.
În cuvântul rostit, IPS Laurențiu a evidențiat înțelesul duhovnicesc al textului evanghelic rânduit. Ierarhul a vorbit și despre viața și activitatea Sfântului Ioan Evanghelistul, cel care l-a urmat cu iubire și smerenie pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
La final, Chiriarhul Devei și Hunedoarei a mulțumit ierarhilor prezenți la sărbătoarea hramului istoric al Mănăstirii Prislop.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1857, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Mănăstirea Prislop: Întrunirea comisiei de canonizare a părintelui Arsenie Boca (2016-11-02)

 Închide 

Mănăstirea Prislop: Întrunirea comisiei de canonizare a părintelui Arsenie Boca

[2016-11-02]
de Andrei Pau

img-20161031-wa0002-1
Luni, 31 octombrie 2016, la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca, ne-a precizat Adrian Nicolae Petcu, membru în comisia de canonizare.
Lucrările comisiei s-au concretizat într-o sistematizare teologico-științifică a scrierilor Părintelui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum și a diverselor publicații apărute de-a lungul timpului cu privire la viața și activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta și Prislop.
Ședința a început prin rostirea rugăciunii Împărate Ceresc. În continuare, membrii Comisiei au întocmit referatele primite în ședința de lucru ce avut loc în data de 16 aprilie 2016.
Primul referat a fost prezentat de părintele profesor Mircea Păcurariu, intitulat Părintele Arsenie Boca de la mănăstirile Sâmbăta de Sus și Prislop. În referat se prezintă date biografice, pe baza documentelor aflate în arhiva Institutului Teologic din Sibiu, respectiv copilăria, perioada studiilor, perioada atonită, perioada de la Mănăstirea Sâmbăta, prigoana autorităților comuniste, perioada de la Mănăstirea Prislop. Perioada de prigoană, respectiv prima și a doua arestare a părintelui sunt prezentate pe baza declarațiilor părintelui în faza de cercetare. Părintele a efectuat 525 zile de închisoare. A fost prezentată apoi perioada de la Drăgănescu, iar, în cele din urmă, sfârșitul părintelui Arsenie de la Sinaia din 28 noiembrie 1989.
În cadrul ședinței, Mitropolitul Ardealului a declarat că cele mai relevante date despre părintele Arsenie sunt cele autobiografice, mărturiile proprii care se regăsesc în declarțiile Părintelui în fața organelor securității.
A urmat apoi prezentarea recenziei celor opt materiale (șapte cărți și filmul documentar Părintele Arsenie Boca-omul lui Dumnezeu, în regia lui Nicolae Mărgineanu) primite înspre analiză. În cadrul ședinței, s-a realizat o prezentare critică și succintă a acestor opt materiale.
De asemenea, în cadrul ședinței a fost propusă alcătuirea unei cronologii a activității părintelui Arsenie, precum și stabilirea exactă a surselor autentice referitoare la viața și activitatea părintelui Arsenie.
Pentru o mai bună documentare au fost efectuate cercetări și în arhiva Arhiepiscopiei Aradului, analizând dosarul de corespondență dintre Episcopia Aradului și Mănăstirea Prislop. Cercetările din arhiva Arhiepiscopiei Aradului vor continua, urmând a fi sistematizate și prezentate într-un referat întocmit ulterior de Adrian Nicolae Petcu. Totodată a fost propusă o documentare în arhiva Arhiepiscopiei Sibiului, Arhiepiscopiei Râmnicului, și în arhiva Mănăstirii Sâmbăta. În urma cercetărilor s-ar urmări activitatea pastoral-misionară și de apărare a dreptei credințe a părintelui Arsenie Boca.
Referitor la scoaterea părintelui Arsenie din mănăstire, a fost menționat faptul că Părintele Arsenie a fost silit a părăsi mănăstirea pe baza unor tabele întocmite de autoritățile comuniste centrale, la începutul anului 1959 și nu în urma Decretului nr. 410, care a fost emis ulterior.
La rândul său, părintele profesor Vasile Vlad a prezentat referatul întocmit, în cuprinsul căruia a analizat memoriul Andreei Neacșu, lector la Universitatea de Arhitectură din București, adresat Preafericitului Părinte Patriarh în care face anumite mențiuni critice la adresa părintelui Arsenie, asemănându-l cu Inochentie de Balta, aducând argumentând ca neîntemeiate și tendențioase acuzele la adresa părintelui.
S-a realizat apoi, în cuprinsul referatului, o analiză comparativă între părintele Arsenie și Rudolf Steiener.
În cea de-a treia parte a referatului, a fost analizată lucrarea Cărarea Împărăției, autorul argumentând ortodoxia învățăturii părintelui Arsenie care reiese cu putere din această lucrare, urmând a întocmi un referat sinteză cuprinzând argumentele care pot fi folosite în vederea propunerii de canonizare, care vor fi incluse în studiul document
Părintele profesor Simion Todoran a prezentat referatul întocmit, în cuprinsul căruia a analizat șapte scrieri despre Părintele Arsenie. Accentul referatului a fost pus pe minunile atribuite părintelui Arsenie.
Preasfințitul Părinte Daniil a prezentat referatul în care analizează trei scrieri, respectiv volumul album Biserica de la Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei românești, Părintele Arsenie Omul îmbrăcat în haină de in și Îngerul cu cădelnița de aur, Arhanghelul de la Prislop.
Membrii Comisiei au categorisit literatura legată de Părintele Arsenie astfel:
Lucrări autentice ale Părintelui Arsenie: Cărarea Împărăției, Cuvinte Vii, manuscrisele autentice publicate în cartea Omul îmbrăcat în haină de in și Îngerul cu cădelnița de aur, albumul Biserica de la Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei românești.
Mărturii și documente despre viața și activitatea părintelui Arsenie din dosarele securității, regăsite în cărțile tipărite la Editura Agnos, respectiv Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității, vol. I (Sâmbăta de Sus, 1943-1949), Sibiu, Editura Agnos, 2013, 298 p. cu anexe foto; vol. II (Prislop, 1950-1959), Sibiu, Editura Agnos, 2014, 703 p, cu foto, editori Florian Bichir, Romeo Petrașciuc și Raluca Todorel.
Cărți de evlavie la adresa Părintelui Arsenie.
Referatele elaborate au fost centralizate la secretariatul Comisiei. Adrian Nicolae Petcu a fost delegat de către comisie să redacteze un referat de specialitate care să evidențieze personalitatea duhovnicească a părintelui așa după cum se poate desprinde din documentele fostei securități.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2717, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Ședință a Comisiei de CANONIZARE a lui Arsenie Boca (Evz.ro) (2016-11-01)

 Închide 

Ședință a Comisiei de CANONIZARE a lui Arsenie Boca (Evz.ro)

[2016-11-01]
La Prislop au avut loc luni, sub conducerea mitropolitului Laurențiu al Ardealului, lucrările comisiei teologice mitropolitane de canonizare a lui Arsenie Boca.
Comisia a fost împuternicită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să cerceteze viața, opera și activitatea misionară și duhovnicească a părintelui Arsenie Boca, pe care românii au început deja să-l numească Sfântul Ardealului.
Lucrările comisiei s-au concretizat într-o sistematizare teologico-științifică a scrierilor Părintelui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum și a diverselor publicații apărute de-a lungul timpului cu privire la viața și activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta și Prislop, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Toate aceste elemente vor fi adunate într-un dosar care va fi înaintat Sfântului Sinod al BOR cu propunerea de canonizare a lui Arsenie Boca.
"În acest proces de canonizare e nevoie de răbdare și de timp. Poate dura ani", declara acum un an purtătorul de cuvând al Patriarhiei, precizând că aceasta nu a primit nicio petiție pentru canonizarea lui Arsenie Boca, dar că există o petiție online în acest sens.
Autor: Radu Pădure

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 2687, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit cel de-al doilea hram (2016-09-15)

 Închide 

Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

[2016-09-15]
de Iulian Dumitrascu

dsc2097
Numeroși credincioși au participat la sărbătorirea celui de-al doilea hram al Mănăstirii Prislop, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie 2016, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, de Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După citirea textului biblic, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul le-a vorbit credincioșilor despre purtarea și asumarea crucii, omul care realizează această chemare a sa devenind model de viețuire și de lucrare a mântuirii sufletului. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-și asume cu tărie duhovnicească Crucea lui Hristos, pentru a birui această lume și a deveni locuitori ai Împărăției Cerurilor.
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei le-a spus pelerinilor prezenți la slujba hramului despre darurile lui Dumnezeu care se revarsă din belșug asupra celor care devin purtători ai Crucii lui Hristos și lucrători ai harului lui Dumnezeu prin părtășie la viața Bisericii. De asemenea, și prin imitarea sfinților, cei care prin viața lor îmbunătățită au devenit casnici ai lui Dumnezeu și rugători pentru noi, cei care îi chemăm în ajutor.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie a mulțumit tuturor ierarhilor prezenți la slujba hramului Mănăstirii Prislop, întregului cler slujitor și maicilor din obștea mănăstirii pentru osteneala depusă în organizarea și pregătirea hramului. Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să fie următori întru totul poruncilor lui Dumnezeu, iar pelerinajul lor la mănăstire să le fie ca un moment de întregire duhovnicească în năzuința spre mântuirea sufletelor lor.
După Sfânta Liturghie, Preasfințiții Părinți, alături de soborul de preoți și diaconi, au săvârșit slujba parastasului la mormântul Preacuviosului Părinte Arsenie Boca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2986, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Persoane nevăzătoare în pelerinaj la Mănăstirea Prislop (2016-08-11)

 Închide 

Persoane nevăzătoare în pelerinaj la Mănăstirea Prislop

[2016-08-11]
de Andrei Pau

xxxxx-672x372
Asociația Nevăzătorilor Arad a organizat în perioada Postul Adormirii Maicii Domnului, la inițiativa lui Florin Atimuț, președintele asociației, un pelerinaj la Mănăstirea Prislop pentru persoanele nevăzătoare, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
La pelerinaj au participat și însoțitori ai nevăzătorilor, dar și corul de copii Sfințișorii al Parohiei Ortodoxe Aradul Nou, condus de părintele Gabriel Cosmin Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
Cei 110 pelerini s-au închinat în biserica Mănăstirii Prislop, ce datează din secolul al XVI-lea, au vizitat mormântul părintelui Arsenie Boca, peștera Sfântului Ioan de la Prislop și Castelul Hunedoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3013, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Sâmbătă se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca: Comandament al autorităților locale din Hunedoara (Mediafax.ro) (2015-11-26)

 Închide 

Sâmbătă se împlinesc 26 de ani de la moartea lui Arsenie Boca: Comandament al autorităților locale din Hunedoara (Mediafax.ro)

[2015-11-26]
Prefectul de Hunedoara a convocat un comandament al autorităților locale pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului și respectarea normelor de sănătate publică în zona Mănăstirii Prislop, în condițiile în care, sâmbătă, se împlinesc 26 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Dan Terteci, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că prefectul Sorin Adrian Vasilescu a convocat un comandament pentru a mobiliza factorii de decizie, în special Poliție Rutieră, Jandarmeria și Pompierii în zona Mănăstirii Prislop.
”Prefectul județului Hunedoara a convocat un comandament, împreună cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, în cadrul căruia au fost mobilizați factorii de decizie - în special Poliția Rutieră, Inspectoratul de Jandarmi și ISU - pentru a lua măsurile în vederea fluidizării traficului, astfel încât pelerinii să ajungă în siguranță la mănăstire, dar și să se poată permite accesul echipajelor de intervenție, în caz de necesitate”, a declarat Terteci.
De asemenea, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cei ai Direcției de Sănătate Publică vor face controale la comercianții din apropierea Mănăstirii Prislop.
”Nu este vorba de măsuri excepționale, dar având în vedere că ne așteptăm la un număr mare de pelerini, iar drumul până la mănăstire este foarte îngust, e nevoie de organizare”, a spus Dan Terteci.
Autoritățile județului Hunedoara se așteaptă la în acest sfârșit de săptămână la Mănăstirea Prislop să vină un număr foarte mare de pelerini, având în vedere weekend-ul prelungit, dar și faptul că se împlinesc 26 de ani de la decesul părintelui Arsenie Boca.
De asemenea, autoritățile județene au început lucrările la drumul spre Mănăstirea Prislop pentru lărgirea la două benzi de circulație, în prezent fiind o singură bandă. De asemenea, se vor amenaja și parcări în zonă.
Anul trecut, peste 40.000 de credincioși s-au rugat timp de două zile la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara, la 25 de ani de la moartea acestuia.
Arsenie Boca s-a născut în în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate și apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 și nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
Autor: Andreea Tobias, Liliana Iedu

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 4614, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Cum au „militarizat“ măicuțele mănăstirea părintelui Arsenie Boca: „Nu aveți voie să atingeți crucea cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte“ (Adevarul.ro) (2015-09-14)

 Închide 

Cum au „militarizat“ măicuțele mănăstirea părintelui Arsenie Boca: „Nu aveți voie să atingeți crucea cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte“ (Adevarul.ro)

[2015-09-14]
Ziua Sfântului Ioan de la Prislop a adus circa 10.000 de pelerini la mănăstirea din Țara Hațegului, unde a viețuit călugărul și unde se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca. Măicuțele au luat măsuri pentru a-i disciplina pe credincioși.
Duminică, aproape 10.000 de pelerini au ajuns la Mănăstirea Prislop, unde se află locul de veci al părintelui Arsenie Boca. A fost zi de sărbătoare pentru așezarea monahală din Țara Hațegului și pentru credincioșii care au vizitat-o. Pe 13 septembrie aici a fost sărbătorit Sfântul Ioan de la Prislop, călugărul care a viețuit într-o grotă din apropierea bisericii medievale și a murit împușcat în timp ce săpa fereastra grotei sale din peșteră.
Ioan de la Prislop este comemorat în fiecare an, cu o zi mai devreme de hramul mănăstirii, astfel că în această perioadă este de așteptat ca numărul pelerinilor să crească simțitor. Oamenii vin la Prislop cu gândul la părintele Arsenie Boca, mult mai cunoscut decât monahul Ioan, care a trăit aici în urmă cu patru secole.
Pentru disciplinarea mulțimilor, măicuțele de la Prislop au luat măsuri stricte. Plăcuțele care cuprind indicații despre ce au voie și ce le este interzis să facă pelerinilor au fost așezate la fiecare pas, în curtea mănăstirii, dar și în afara acesteia.
La intrarea în lăcașul de cult, vizitatorii sunt întâmpinați cu următorul mesaj, marcat pe un panou, în fața porții:„Dacă aveți evlavie față de părintele nostru Arsenie, vă rugăm păstrați liniștea, curățenia și ținuta decentă în mănsătire”. Alte indicatoare de pe poartă atenționează că femeilor le este interzis să intre în mănăstire îmbrăcate cu pantaloni și blugi sau cu fuste mai scurte de genunchi, iar bărbaților în pantaloni scurți.
„Fotografiatul, fumatul și filmatul sunt interzise”, este scris pe un alt panou, în timp ce pelerinii care intenționează să arunce bani în pârâul care traversează mănăstirea sunt sfătuiți să țină cont de următorul mesaj: „Nu aruncați banii pe pârâu. Darurile se primesc la biserică”. Alte câteva zeci de tăblițe cu avertizări însoțesc drumul oamenilor de la intrarea în mănăstire până la mormântul părintelui Arsenie Boca, iar indicatoarele se înmulțesc pe măsură ce credincioșii se apropie de locul de veci. Pe ultima sută de metri spre cimitir, poteca este flancată, pe ambele părți, de gardurile de fier ale Jandarmeriei Române. Este nevoie de aceste măsuri de ordine din cauza numărului mare al pelerinilor și a înghesuielii create la mormânt.
„Am ajuns la mănăstire azi-noapte, pe la ora două, iar după ce am așteptat să putem intra de dimineață, am mai stat aproape trei ore la coadă, până să ajung la mormântul sfântului. În fața mea, unei femei i s-a făcut rău. Au venit medicii de la Ambulanță și au luat-o. Am avut un atac de panică, văzând această scenă și gândindu-mă că mi se putea întâmpla și mie”, a relatat Mioara, o credincioasă venită duminică din județul Bacău la mănăstire.
Reculegere alături de agenții de pază
Mormântul părintelui Arsenie Boca este păzit cu strășnicie de măicuțe, agenții de pază și jandarmi. Măsurile de siguranță au sporit în ultimele luni, după ce un pelerin a fost prins în timp ce încerca să dezgroape, cu o lopată, trupul călugărului. În prezent, locul de veci este protejat de un foișor, iar în timpul zilei, călugărițele secondate de agenții de pază au impus măsuri militărești. După așteptarea îndelungată la coadă la mormânt, pelerinii au dreptul doar la câteva secunde în care să se închine și să sărute troița din lemn a monahului Arsenie Boca.
„Nu aveți voie să atingeți cu mâinile, cu florile sau cu alte obiecte crucea. Florile se dau prin fața ei, se apropie doar de ea fără a o atinge. Florile să nu fie lăsate în ambalaj de celofan. Nu puneți mâna pe gard”, le explica o călugăriță în vârstă câtorva credincioși. „Vă puteți continua rugăciunea și după ce vă îndepărtați de mormânt”, i se recomandă altui pelerin, care a zăbovit, duminică, „mai mult decât era necesar”, în fața crucii de lemn a părintelui Arsenie. O tânără venită cu o fustă prea scurtă la mănăstire este apostrofată pentru indecență și întoarsă din drumul spre mormânt. La un moment dat, locul celor două măicuțe care flanchează crucea monahului este luat de doi agenți de pază, care oferă aceleași recomandări, spulberând astfel, cu vorbele lor, secundele de reculegere îngăduite pelerinilor.
Strictețea impusă pelerinilor care intră în mănăstire contrastează cu haosul creat în împrejurimile ei, în fiecare zi de sărbătoare. Ultimii kilometri ai drumului spre Prislop au devenit aproape impracticabili.
Duminică, de la primele ore ale dimineții, în repetate rânduri, sute de mașini au rămas blocate pe șoseaua îngustă și plină de gropi. Mizeria și gunoaiele domină peisajul colorat în talciocul din apropierea așezării monahale și pe dealurile și în pădurea care o înconjoară.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 5458, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Pelerinaj pentru credincioșii din Țara Făgetului (2015-07-16)

 Închide 

Pelerinaj pentru credincioșii din Țara Făgetului

[2015-07-16]
În această săptămână, cre­dincioșii din parohiile Gladna Română și Mâtnicu Mic, Protopopiatul Făget, județul Timiș împreună cu preoții slujitori, au organizat cu binecuvântarea Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, un pelerinaj la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara. Inițiativa acestora vine în urma dorinței deosebite a enoriașilor de a realiza o călătorie duhovnicească pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
Aceștia au pornit cu gânduri de înălțare duhovnicească spre Țara Hațegului, năzuind la clipa împlinirii idealului lor spiritual. Primul popas a fost realizat la Sarmizegetusa Regia, capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Bucuria pelerinilor a fost încununată abia în fața porților impunătoare ale Mănăstirii Prislopului, ce dăinuie de secole în fața atâtor prigoniri. Fiecare credincios a trecut pe la mormântul marelui duhovnic Arsenie Boca, apoi pe la peștera Sfântului Ioan de la Pris­lop. Au fost momente de me­ditație și de reculegere în care fiecare credincios și-a pus în gând și în suflet nădejdea în a primi ajutor și binecuvântare de la Dumnezeu pentru ei și pentru toți cei ai casei care nu au putut ajunge încă aici. Pelerinajul a continuat cu vizitarea Catedralei Episcopale din Caransebeș cu hramurile ”Învierea Domnului” și ”Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, unde pelerinii au primit informații cu privire la istoricul acesteia și al episcopiei vizitate. Accentul a căzut asupra serbării în acest an a 150 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului (1865-2015). A urmat un scurt tur al orașului, care a vizat cunoașterea câtorva date istorice ce privesc renumita cetate a Banatului de munte.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6355, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Hramul Mănăstirii Prislop (2014-05-09)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Prislop

[2014-05-09]
Biserica Ortodoxă l-a pomenit la 8 mai 2014 pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Cu această ocazie, Mănăstirea hunedoreană Prislop și-a sărbătorit hramul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară din curtea mănăstirii.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim astăzi, aici, împreună și să îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze viața noastră, să ne dea putere să ne împlinim misiunea, fiecare acolo unde suntem chemați să fim”, a mărturisit Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
La sfârșit a avut loc o slujbă de pomenire a Părintelui Arsenie Boca în cimitirul mănăstirii, după cum aflăm de la Pr. Sergiu Nicolae Succurro.
De aproape șapte secole, Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. În decursul existentei sale de peste șase veacuri, mănăstirea a îndeplinit un rol cultural semnificativ în viața românilor transilvăneni.
Mănăstirea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept reorganizatorul și îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. La această mănăstire și-au dus viața Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop și Părintele Arsenie Boca numit și ,,Sfântul Ardealului”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12313, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Manifestări religioase la Mănăstirea Prislop (2013-11-28)

 Închide 

Manifestări religioase la Mănăstirea Prislop

[2013-11-28]
Peste 15.000 de credincioși au participat astăzi, 28 noiembrie 2013, la manifestările religioase desfășurate la mănăstirea hunedoreană Prislop, cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Primii pelerini au ajuns la mănăstire încă de aseară, iar pe timpul nopții, locul s-a umplut de autocare, microbuze și autoturisme venite din toate colțurile țării.
De dimineață, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu alți trei ierarhi ai Bisericii noastre.
„La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a făcut o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, de asemenea un trisaghion de pomenire s-a făcut și la mormântul părintelui unde au fost rostite mai multe cuvântări care au scos în evidență personalitatea Părintelui Arsenie Boca precum și sfințenia praznicului Nașterii Domnului de care ne apropiem și pregătirea pe care noi creștinii trebuie să o facem pentru a ne putea curății sufletul și trupul pentru a-L primi în ieslea sufletelor noastre pe Mântuitorul Iisus Hristos”, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.
Supranumit de credincioși „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca s-a născut, pe 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vața de Sus. A fost tuns în monahism, în 1940, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar în anul 1948 a fost mutat ca stareț la Prislop. În anii 1948 și 1951 a fost arestat și condamnat la muncă silnică pentru presupuse legături cu legionarii, fapte pe care le-a negat întotdeauna. A trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14192, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Părintele Arsenie Boca pomenit la Mănăstirea Prislop (2012-11-29)

 Închide 

Părintele Arsenie Boca pomenit la Mănăstirea Prislop

[2012-11-29]
Miercuri, 28 noiembrie 2012, s-au împlinit 23 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Boca, motiv care a făcut ca în aceste zile mănăstirea Prislop să devină loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară.
Așa cum se întâmplă în fiecare an și anul acesta un număr însemnat de credincioși au venit la Prislop pentru a înălța o rugăciune la mormântul Părintelui Arsenie Boca, cel care este supranumit “sfântul Ardealului” și care datorită activității sale misionare pe tărâm duhovnicesc în veacul trecut, a reușit să rămână în conștiința românilor ca un reprezentant de seamă al monahismului contemporan.
Momentul pomenirii sale din acest an a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un ales sobor de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului alături de care s-au aflat Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preafințitul Paisie, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Cuvântul de învățătură, după cum ne informează episcopiadevei.ro, a fost adresat celor prezenți de către Preafințitul Paisie, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a evidențiat importanța trăirii unei vieții creștine în cadrul familiei, iar apoi Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a evidențiat rolul pedagogic al învățăturii Părintelui Arsenie Boca, “Părintele Arsenie Boca nu a învățat ceva nou, nu a inovat ceva ci a prezentat în duhul cel mai autentic învățătura Filocalică”.
Presfințitul Părinte Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei a mulțumit oaspeților și credincioșilor pentru dragostea cu care prăznuiesc mutarea la cele veșnice a Părintelui Arsenie și a subliniat că propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu de ridicare a unui nou locaș de cult în cadrul Mănăstirii Prislop este un gând și o dorință mai veche a Episcopiei Devei și Hunedoarei.
A urmat slujba parastasului întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 18746, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35

»  Hram la Mănăstirea Prislop (2011-05-07)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Prislop

[2011-05-07]
În Duminica a II-a după Paști, Mănăstirea Prislop își serbează hramul, așezământul monahal avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, care anul acesta va fi prăznuit în Duminica Mironosițelor.
Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de trei arhierei, alături de Preasfințitul Părinte Gurie, chiriarhul locului, troița de ierarhi fiind întregită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Daniil, Episcopul ortodox român al Episcopiei Daciei Felix, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Banat.
Slujba va fi oficiată pe un podium special amenajat pentru acest eveniment, care va fi amplasat în vecinătatea bisericii mănăstirești, iar așa cum se întâmplă de fiecare dată și anul acesta se așteaptă prezența unui număr însemnat de credincioși veniți din toată țara pentru a participa la această sărbătoare a Eparhiei Devei și Hunedoarei

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21871, Ultimul acces: 2018-06-18 19:41:35


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:23880
Data ultimei vizualizări:2018-06-18 19:41:35
Data actualizare:2016-12-14 08:06:49
Data încărcării:2005-10-05 07:51:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-08-19
Contor: 96

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Contor: 4

Vedere de ansamblu
Foto: Tomoniu N. Nicolae

Data: 2009-03-25
Aparat: Hewlett-Packard HP Photosmart M22 (V01.00) +€€€€
Contor: 50

Biserica
Foto: Emil Șerban

Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: Sylvester Nata

Data: 2009-06-06
Aparat: Panasonic DMC-LS60
Contor: 31

Vedere de la intrare
Foto: Luminița Moruz

Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Pavel Sorin

Data: 2009-07-03
Aparat: FUJIFILM FinePix F40fd
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Călin Corpaciu

Data: 2005-07-18
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE CX7300 DIGITAL CAMERA
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Flavius Patruti

Contor: 16

Vedere de ansamblu
Foto: ro.wikipedia.org

Contor: 5

Vedere din lateral
Foto: search_me71

Contor: 5

Vedere din lateral
Foto: search_me71

Data: 2008-08-08
Aparat: FUJIFILM FinePix S5700 S700
Contor: 8

Vedere din spate
Foto: Bubu Pescar

Data: 2012-12-29
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3000
Contor: 6

Vedere din spate
Foto: Ela Vaida

Contor: 7

Vedere din spate
Foto: search_me71

Contor: 13

Biserica
Foto: Bogdan Apostoaia


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5