Igris :: Ruinele Manastirii Cisterciene - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Mănăstirii Cisterciene
Igriș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Igriș (maghiara: Egres) (germana: Egresch)
Comună:Sânpetru Mare
Județ:Timiș
Cod poștal:307386
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:gerhardus.ro, primariasanpetrumare.ro, www.cjTimis.ro, tm.prefectura.mai.gov.ro
Detalii:În anul 1179 a fost înălțată aici mănăstirea călugărilor cistercieni, distrusă apoi de invazia tătară din anul 1241. Mănăstirea de la Igriș a fost ctitorită de soția regelui Béla al III-lea al Ungariei, Ana de Chatillon. Fiind întemeiată ca abație-filială a Mănăstirii Pontigny, a fost locuită inițial de călugări veniți din Franța. Aici s-a aflat nucleul primei biblioteci propriu-zise de pe teritoriul României. În anul 1202 călugării de la Igriș au înființat propria lor abație-filială, mănăstirea Cârța, în apropiere de Sibiu. În mănăstirea Igriș a fost înmormântată, în 1233, cea de-a doua soție a regelui Andrei al II-lea al Ungariei, Yolanda de Courtenay, fiică a împăratului latin al Constantinopolului, Pierre d’Auxerre, iar mai târziu în 1235 chiar regele Andrei al II-lea.
În 1241 tătarii devastează Igris, distrugând mănăstirea. Călugărul italian Rogerius a descris astfel atacul tătarilor:
„XXXII: Despre distrugerea așezării Nova și a mănăstirii Igrișului. [Tătarii] Au început să se îndrepte înspre Arad și Cenad și au lăsat în urmă Nova Villa, al cărui nume fusese Pereg, în care erau adunați oameni din șaptezeci de sate. Au lăsat în urmă și mănăstirea Igriș a ordinului cistercienilor, în care se strânseseră ca într-o fortăreață întărită soldați și multe doamne. Tătarii nu au vrut să atace locurile acelea până când țara din jur nu fusese complet prădată. (. . . ) În spatele tuturor stăteau tătarii și rîdeau de căderea și de prăpădul dușmanilor lor și omorau cu sabia pe cei care se întorceau din bătălie. În acest fel, luptând timp de o săptămână zi și noapte, după ce au astupat șanțurile, au cucerit așezarea. ” —Magistrul Rogerius, Carmen miserabile.
Ulterior in 1247 mănăstirea a fost reconstruită parțial.
În timpul răscoalei cumanilor din 1280-1282, mănăstirea este asediată din nou, deoarece aici se pastra tezaurul regelui, dar fără succes ca urmare a intervenției lui Bölényfő András.
Starea mănăstirii s-a deteriorat în decursul timpului, mai ales după bătălia de la Mohacs, ca urmare a incursiunilor turcești. . .
Alte informații:Biblioteca de la Igris a fost prima biblioteca atestata documentar pe teritoriul actual al Romaniei. Biblioteca a apartinut manastirii cisterciene de la Igris, localitate din Banat, situata pe malul stang al raului Mures. Abatia a fost intemeiata de calugari de la Pontigny, Franta, in anul 1179. In biblioteca se gaseau lucrari ale unor clasici precum Cicero, Seneca si Suetonius, dar si carti ale unor autori medievali ca Grigore de Nazianz, Anselm de Canterbury, Yves de Chartres.
Ruinele manastirii pot fi vazute in apropiere de comuna Igris din judetul Timis, in punctul Saliste, situat la mijlocul distantei dintre Igris si Cenad.
Nr. vizualizări:6007
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 17:38:50
Data ultimei actualizări:2019-02-15 11:34:38
Data încărcării pe sit:2012-06-14 10:10:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0