Baia Mare :: Biserica Sf. Anton de Padova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Anton de Padova
Baia Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Baia Mare
Județ:Maramureș
Adresa:strada Victoriei, nr. 15
Cod poștal:430316
Persoană de contact :Boian Marian
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.it
Adrese utile:www.episcopiamm.ro
www.baiaMare.ro
www.cjMaramures.ro
www.prefecturaMaramures.ro
Hram:Sf. Anton de Padova,
Detalii:O, Dumnezeule Preaindurator, care ai ridicat in Biserica sfinti spre edificarea noastra spirituala si spre mangaiere in suferinte, ajuta-ne sa transpunem in fapte concrete mesajul de traire evanghelica a Sfantului Anton de Padova si sa gasim in el un mijlocitor puternic pentru harurile pe care Ti le cerem Tie. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
1932 - Se infiinteaza in Baia Mare noi parohii. Parohia III cuprinde cartierul Valea Rosie. In Capela Scolii Primare nr. 3, azi Grupul Scolar Spiru Haret se celebreaza Sfintele Liturghii pentru credinciosii parohiei.
1936-1937 - Comisia interimara comunala aloca teren pentru construirea bisericii parohiale.
Credinciosii inalta biserica avandu-i ca patroni pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
1948 - La 1 Decembrie Biserica Greco-Catolica este scoasa in afara legii dupa ce intregul ei episcopat a fost arestat. Biserica isi continua activitatea in subteran.
1989 - Prin Decretul-Lege nr. 9 din 31 decembrie, se abroga Decretul nr. 358/1948 si se recunostea oficial Biserica Romana Unita cu Roma Greco-Catolica.
1990 - La 21 Ianuarie are loc prima Sfanta Liturghie publica dupa 41 de ani de clandestinitate. Lipsite de biserici parohiile greco-catolice isi reincep activitatea in parcul orasului la 11 Februarie, la nici 200 de metri de Biserica Parohiei III Baia Mare.
2000 - Participand la ceremoniile Anului Jubiliar din Cetatea Sfantului Scaun, credinciosii baimareni se opresc la "Bazilica Sf. Anton de Padova" cerand,
prin intermediul sfantului, ajutorul lui Dumnezeu pentru a-si construi o noua biserica.
2001 - La 13 Iunie se pune piatra de temelie a noii Biserici a Parohiei III, consacrata Sfantului Minunilor.
2003 - Credinciosii parohiei sarbatoresc nasterea Pruncului Isus intre zidurile putin inaltate ale bisericii.
2004 - In 13 Mai relicva Sfantului Anton de Padova poposeste in Biserica.
Alte informații:Pentru continuarea si definitivarea lucrarilor la aceasta Biserica puteti contribui in contul: Parohia Greco-Catolica "Sf. Anton" RO29 RNCB 0182 0341 5146 0001 BCR Baia-Mare.
Știri despre biserică:

»  Hramul bisericii „Sfântul Anton” din Baia Mare (2017-06-15)

 Închide 

Hramul bisericii „Sfântul Anton” din Baia Mare

[2017-06-15]
Hram la Baia Mare
15.06.2017, Baia Mare (Catholica) - Marți, 13 iunie, parohia „Sfântul Anton” din Baia Mare a îmbrăcat haină de sărbătoare. În această frumoasă zi dedicată unuia dintre cei mai iubiți sfinți, biserica parohială de pe strada Victoriei nr. 15 din oraș s-a făcut gazda numeroșilor credincioși veniți din întreaga Eparhie, a celor care îi sunt devotați Sfântului Anton, numit și găsitorul lucrurilor pierdute sau sfântul săracilor. Sărbătoarea a marcat și sfârșitul activității părintelui paroh Simion Mesaroș, care în acest an a împlinit vârsta de 75 de ani, vârsta la care, conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, preoții își depun demisia din funcțiile pe care le au și primesc statutul de preoți pensionari.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de către părintele Albu Cristinel, Vicar general, împreună cu părintele Angel Zareczki, Vicar pentru laici, părintele paroh Simion Mesaroș, părintele Manu Mircea, vicar parohial, și un sobor de 16 preoți invitați la sărbătoare. În predica sa, vorbind despre sfințenie, părintele Albu a afirmat: „Acesta este calea spre sfințenie: calea umilinței, a răbdării, a suferinței. Calea îngustă pe care au pășit sfinții, dar care duce sigur la Dumnezeu”.
Un mesaj de mulțumire adresat părintelui Mesaroș a venit și din partea Preasfințitului Vasile Bizău: „În aceste zile se încheie misiunea de paroh a părintelui Simion Mesaroș ca urmare a deciziei Sfinției Sale de a renunța la această funcție conform canonului 297, paragraful 2, din Codul Canoanelor Bisericilor Răsăritene. Cu o slujire îndelungată ce însumează 44 de ani de preoție și bogate roade, întrucât și-a adus o contribuție majoră la ridicarea acestei biserici, va dobândi statutul de preot pensionar. Îi mulțumim pentru întreaga osteneală și pentru toată munca desfășurată în Eparhia noastră, în special pentru anii slujirii în clandestinitate, atunci când Biserica noastră nu avea voce în libertate. Au fost ani grei de asumare a preoției într-un context ostil sub un regim totalitar care prin abuz și forță a desființat prin lege Biserica noastră în anul 1948.”
Mesajul a continuat astfel: „Îi suntem recunoscători pentru activitatea pastorală desfășurată în aceea perioadă și pentru întreaga slujire cu tot ce a fost bun în ea. Dacă cuvintele noastre sunt prea puține și sărace pentru a exprima ceea ce ne-am propus prin acest mesaj, suntem siguri că la Domnul sunt toate cunoscute și că El se face răsplătitorul celor care îl iubesc. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească și să vă dăruiască multă sănătate, pentru ca experiența dobândită să o puteți pune pe mai departe în serviciul încercatei noastre Biserici, spre comuniunea deplină a tuturor și spre gloria Preasfintei Treimi, Izvorul sfințeniei și al tuturor darurilor!” Mesajul a fost citit de către părintele Vicar general.
Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunea de binecuvântare a florilor de crin, florile predilecte ale Sfântului Anton, simbolul vieții curate, dedicate în întregime lui Dumnezeu. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 546, Ultimul acces: 2018-04-21 08:30:03


Nr. vizualizări:5704
Data ultimei vizualizări:2018-04-21 08:30:04
Data actualizare:2010-05-07 01:02:04
Data încărcării:2010-05-07 01:02:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Contor: 402

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 277

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2013-02-27
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 115

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu

Contor: 342

Interior
Foto: Voluntar

Contor: 197

Statueta
Foto: Voluntar

Contor: 135

Crucifix
Foto: Voluntar

Contor: 161

Grota
Foto: Voluntar

Contor: 211

Altar
Foto: Voluntar