Blaj :: Catedrala Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2017 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Treime
Blaj
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Blaj
Județ:Alba
Adresa:Piața 1848 nr. 1
Cod poștal:515400
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:198.62.75.1/www2/greek-catholic/gallery/blaj_sftreime.html
Adrese utile:www.primariaBlaj.ro
www.cjAlba.ro
www.prefecturaAlba.ro
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Construit între anii 1741 și 1749 după planurile arhitecților vienezi Anton și Johann Martinelli. Aceștia au folosit ca sursă de inspirație Biserica Iezuiților din Cluj, prima biserică catolică ridicată în Transilvania după Reformă.
Construcția a fost extinsă în anul 1838, când i-au fost adăugate cele două turnuri monumentale. Alături de Academia Teologică domină piața centrală a municipiului Blaj.
Lăcașul de cult servește drept catedrală arhiepiscopală majoră a Bisericii Române Unite cu Roma.
Episcopul Ioan Inocențiu Micu Klein a încheiat pe 30 martie 1738 un contract cu Johann Martinelli, arhitectul curții imperiale din Viena, pentru realizarea catedralei, a școlilor și Mănăstirii Sfintei Treimi, contra sumei de 61. 000 de florini austrieci.
În 1748 construcția a fost terminată, rămânând de executat finisajele.
Iconostasul a fost realizat în perioada următoare. A fost sculptat în lemn de tei la Târgu-Mureș, de către tâmplarul Aldea. Iconostasul a fost adus la Blaj pe bucăți, cu carul, și așezat în catedrală. Icoanele au fost pictate de meșterul Ștefan Tenețchi din Arad în anul 1765. Este cel mai mare iconostas din România.
Pictura cupolei catedralei datează din anii 1748-1749 și este realizată în mai multe registre, în stil bizantin cu accente realiste. Cuprinde scene din viața Mântuitorului, Liturghia Cerească, cat și o serie de portrete de papi în interiorul turnului care termină cupola si în registrul superior. În altar se gasesc trei picturi executate de Raicu: Coborârea Sfântului Spirit, în absidă; Botezul lui Isus în Iordan, în partea dreaptă, iar în stânga, la masa proscomidiei, Punerea lui Isus în mormânt. Pe pereții exteriori ai scării amvonului se află picturi pe lemn, realizate tot de Raicu, reprezentând pe Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei; Sfântul Grigore Dialogul, papă al Romei și Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, iar pe exteriorul amvonului propriu-zis se află icoanele celor patru evangheliști.
Alte informații:Această Catedrală se află în Piata 1848, lângă Institutul Teologic Greco-Catolic de grad Universitar "Buna-Vestire", si la mică distantă de Palatul Mitropolitan.
Știri despre biserică:

»  Spectacolul „Blajul salută Marea Unire” (2016-11-28)

 Închide 

Spectacolul „Blajul salută Marea Unire”

[2016-11-28]
28.11.2016, Blaj (Catholica) - Actorul Marius Bodochi și soprana Daniela Vlădescu au fost capetele de afiș ale manifestării „Blajul salută Marea Unire”, ce a avut loc duminică, la Catedrala Mitropolitană. Primăria Municipiului Blaj și Consiliul Local Blaj au organizat duminică, 27 noiembrie 2016, cu începere de la ora 18.30, în Catedrala Arhiepiscopală Major㠄Sfânta Treime” Blaj, tradiționalul spectacol, dedicat Zilei Naționale a României, „Blajul salută Marea Unire”, informează BRU.ro, citând e-Communio.ro.
În cadrul spectacolului de duminică, cunoscutul actor Marius Bodochi (Teatrul Național „I.L. Caragiale” București) a recitat pagini antologice din poezia românească, iar soprana Daniela Vlădescu și baritonul Ștefan Popov (Teatrul Național de Operet㠄Ioan Dacian” București) au interpretat capodopere din muzica lirică românească. A acompaniat Gőnul Aptula (pian). De asemenea, tenorul Ioan Chiciudean și interpreții de muzică populară Adrian Țiboc și Maria Dan Păucean au interpretat vechi cântece românești tradiționale. Organizatorii au dorit să rememoreze, prin intermediul artei, evenimentele istorice importante care au făcut legătura între Blaj, cu a sa Câmpie a Libertății, și Alba Iulia anului 1918.
„Pentru noi este o manifestare de suflet, pe care o organizăm an de an și în cadrul căreia ne reamintim de contribuția Blajului la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia. Organizăm această manifestare și cu gândul la apropiatele aniversări din istoria Blajului și județului Alba: 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 și 170 de ani de la Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății din 3/15 mai 1848”, a afirmat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar. Manifestarea „Blajul salută Marea Unire” a început cu un Te-Deum oficiat în memoria înfăptuitorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 412, Ultimul acces: 2017-03-28 09:36:11

»  Încheierea Anului Milostivirii la Blaj (2016-11-16)

 Închide 

Încheierea Anului Milostivirii la Blaj

[2016-11-16]
16.11.2016, Blaj (Catholica) - Luni, 14 noiembrie, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc ceremonia de închidere a Porții Sfinte deschise cu ocazia Jubileului Milostivirii. La acest moment de rugăciune au fost prezenți Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, și toți preoții Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.
În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a vorbit despre Taina Sfintei Preoții, subliniind importanța milostivirii și a iertării. Milostivi și iertători precum Tatăl, preoți sfinți după inima Lui. Odată cu preoția, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre, „fiecare a primit și Sfântul Trup al Domnului, pe care El însuși îl va cere înapoi la a doua venire. Domnul ne-a încredințat Trupul Său, Biserica Sa, Mireasa fără de pată, pe care suntem chemați să o îngrijim, fiindcă nu este a noastră, ci a Lui. Toate sunt cu putință celui care crede și se încrede în Providența milostivă a lui Dumnezeu”. Cuvinte care înalță, întregesc, generează și dăruiesc speranța: „credincios este Cel care vă cheamă. El va și îndeplini” (1Tesaloniceni 5,24). De asemenea, a ținut să mulțumească tuturor preoților pentru dăruirea cu care slujesc Biserica acolo unde sunt chemați și pentru toate acțiunile pe care le-au organizat în acest An Sfânt al Milostivirii.
În continuare, în Aula Magna a Institutului Teologic au avut loc două conferințe, una dintre ele susținută de pr. dr. Cristian Crișan, Rectorul Misiunii Române Unite din Paris, cu tema „Păcatele rezervate în lumina dreptului canonic”, iar cea de-a doua, a pr. prof. Mihai Ștefănescu „Bioetica în viața Bisericii”. De un mare ajutor în situațiile deosebite care pot apărea în parohii, conferința pr. dr. Cristian Crișan s-a axat asupra canoanelor din Titlul XVI, Cap. IV (Taina Penitenței) din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, în special asupra canonului 728, canon care conferă autorității superioare competența de a dezlega de anumite păcate: violarea directă a sigiliului sacramental și dezlegarea complicelui împotriva păcatului curăției sunt de competența Scaunului Apostolic, iar dezlegarea de la păcatul avortului este de rezervată Episcopului eparhial.
Pr. Prof. Mihai Ștefănescu a vorbit despre unele teme ale bioeticii cum ar fi concepția și dezvoltare embrionară, fecundarea și clonarea, prezentând poziția Bisericii Catolice față de acestea. La final au fost discutate și unele probleme de ordin pastoral și administrativ. (Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 350, Ultimul acces: 2017-03-28 09:58:23

»  Credincioși din protopopiatul Bistrița în pelerinaj la Catedrala Blajului (2016-11-01)

 Închide 

Credincioși din protopopiatul Bistrița în pelerinaj la Catedrala Blajului

[2016-11-01]
01.11.2016, Blaj (Catholica) - Duminică, 30 octombrie 2016, înaintea încheierii Anului Sfânt al Milostivirii, numeroși pelerini din protopopiatul Bistrița, îndemnați de glasurile Episcopilor martiri și însoțiți de pr. protopop Ioan Frișan și de pr. Iosif Chiciudean, și-au îndreptat pașii spre Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei. Alături de Preasfinția Sa, în jurul Altarului, au concelebrat pr. Sincel Ioan Fărcaș, pr. prot. Ioan Frișan, pr. William Bleiziffer și pr. Iosif Chiciudean. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Spiritus Sanctus” din Bistrița.
Preasfinția Sa Claudiu, la începutul cuvântului adresat credincioșilor, a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian și a amintit faptul că prin contemplarea trecerii prin Poarta Sfântă se contemplă și trecerea în Împărăția Tatălui. Referindu-se apoi la Evanghelia Duminicii a XXII-a după Rusalii, „a Bogatului nemilostiv”, Preasfinția Sa a afirmat că trebuie să fim atenți la cei din jurul nostru, deoarece Dumnezeu ne indică identitatea noastră și ne spune că nu ne putem mântui singuri. Dumnezeu nu condamnă bogăția în sine, ci doar acea bogăție care separă, care rupe comuniunea. Totodată, Evanghelia de astăzi, a adăugat Arhiereul, ne ajută să ne pregătim pentru luna ce urmează, lună dedicată în Biserica Catolică sufletelor din Purgator. Atunci când ne rugăm pentru cei adormiți și trăim în comuniune cu ceilalți, suntem cu adevărat fii și fiice ale lui Dumnezeu.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. prot. Ioan Frișan a mulțumit pentru momentul de rugăciune în „Cetatea Sfântă a Blajului”, locul măreț și plin de istorie, aflăm din materialul biroului de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. De pe pagina Facebook a parohiei Cetatea de Baltă aflăm că, la întoarcere, cei doi preoți și o parte din pelerinii bistrițeni s-au oprit la această parohie, pentru o scurtă vizită și un moment muzical cu corul „Spiritus Sanctus”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 379, Ultimul acces: 2017-03-28 09:36:11

»  Pelerinajul protopopiatelor la Catedrala Blajului (2016-10-24)

 Închide 

Pelerinajul protopopiatelor la Catedrala Blajului

[2016-10-24]
23.10.2016, Blaj (Catholica) - Sâmbătă, 22 octombrie 2016, cu o lună înainte de încheierea Anului Sfânt al Milostivirii, sute de pelerini și-au îndreptat pașii spre Catedrala Blajului. În această zi de bucurie și de ispășire, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian, a fost celebrată Sfânta Liturghie de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei. Alături de Arhiereu, în jurul altarului s-au aflat aproximativ 30 de preoți. Răspunsurile la Liturghie au fost date de către corul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Mureș. Credincioșii, însoțiți de păstorii lor sufletești, au venit din protopopiatele Aiud, Gheorgheni, Mediaș, Reghin, Sărmaș, Sebeș, Târnăveni, Teaca, Târgu-Mureș, aflăm de pe BRU.ro, care citează e-Communio.ro.
Episcopul Curiei, la începutul cuvântului adresat celor prezenți, a transmis salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian. Apoi, a amintit de importanța pelerinajului în viața fiecărui credincios, în particular în acest An al Milostivirii și de sacrificiul pe care îl implică această formă de manifestare a credinței. La fel, intrarea pe Poarta Sfânta a Catedralei să fie o intrare a speranței, iar contemplarea trecutului să ne aducă aminte că Dumnezeu este prezent mereu în viața noastră, zilnic făcând minuni. Preasfinția Sa a încheiat amintind de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, a cărui pomenire a fost în acea zi, în calendarul latin, și de cuvintele acestui mare Papă în discursul de început al pontificatului său: „Deschideți larg porțile lui Cristos! Nu vă temeți! Deschideți, ba mai mult, deschideți larg porțile lui Cristos!” Dumnezeu ne deschide Porțile Îndurării, prin urmare, și noi, folosindu-ne libertatea, să îi deschidem poarta sufletului ca El să poată intra.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 402, Ultimul acces: 2017-03-28 09:36:11


Nr. vizualizări:5444
Data ultimei vizualizări:2017-03-28 09:36:11
Data actualizare:2015-11-25 14:18:50
Data încărcării:2006-03-22 04:00:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:23

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
 (contor: 156)

Vedere din față
Foto: Dan Deva

Data: 2011-04-16, Aparat: NIKON E8800 (contor: 46)

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

 (contor: 11)

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 3)

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2015-10-17, Aparat: NIKON E8800 (contor: 11)

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

 (contor: 17)

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 5)

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

 (contor: 11)

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 52)

Vedere din față
Foto: internet

 (contor: 18)

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 11)

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2007-05-13, Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS IIs (contor: 8)

Vedere din față
Foto: Radu Trifan

 (contor: 19)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 15)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 12)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 38)

Vedere de ansamblu
Foto: internet


Setul de Fotografii 2