Roman :: Biserica Precista Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Precista Mare
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Alexandru cel Bun nr. 1
Cod poștal:611056
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaRoman.ro
www.mmb.ro
www.primariaRoman.ro
www.cjNeamt.ro
www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Antoce Dan, Buzdugan Gabriel
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Construită în jur de 1569, transformată 1838 (pe locul alteia mai vechi) .
Biserica "Precista Mare" este situată pe strada Nicolae Titulescu, în fața Hotelului Roman. Biserica actuală datează din anul 1787, pe temelia fostei biserici zidită în 1569 de Doamna Ruxandra Lăpușneanu, împreună cu fiul său Bogdan al IV-lea. De remarcat este faptul că actualul Spital municipal "Precista Mare" a fost construit în 1798 în locul unei "Bolnițe" care a ființat pe lângă vechea biserică a Doamnei Ruxandra Lăpușneanu.
Cod Monument:NT-II-m-B-10669
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Ioachim a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului la Roman | În imagini (2018-08-16)

 Închide 

Arhiepiscopul Ioachim a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului la Roman | În imagini

[2018-08-16]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a oficiat marți slujba Prohodului Maicii Domnului la Biserica „Precista Mare” din Roman, notează site-ul oficial al Eparhiei.
După slujba Vecerniei, preoți și credincioși organizați în patru grupuri vocale au înălțat imnuri de laudă cântând pe rând cele trei stări ale Prohodului Maicii Domnului.
În tot acest timp zeci de credincioși s-au închinat la icoana Adormirii Maicii Domnului pictată pe Sfântul Aer așezat pe un baldachin îmbrăcat în flori.
După cele trei stări, cler și credincioși s-au deplasat în procesiune înconjurând biserica în timp ce corul cânta imnul „Sfinte Dumnezeule” funebru.
La final, ierarhul i-a uns cu untdelemn sfințit pe credincioșii participanți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 112, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43

»  Patriarhul Teoctist comemorat la 103 ani de la naștere în orașul în care a devenit diacon (2018-02-07)

 Închide 

Patriarhul Teoctist comemorat la 103 ani de la naștere în orașul în care a devenit diacon

[2018-02-07]
de Sorin Ionițe

În anul 1937 arhiereul Ilarion Mircea Băcăoanul hirotonea în treapta de ierodiacon pe monahul Teoctist, în Biserica Precista Mare din Roman, pe seama Mănăstirii Bistrița, a amintit IPS Ioachim în cadrul slujbei de pomenire oficiate miercuri în Catedrala din Roman, la 103 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți împreună cu Patriarhul Teoctist toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române trecuți în odihna veșnică, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a evidențiat activitatea pastorală și misionară a celui de-al cincilea patriarh al României și a rememorat perioada în care a îndeplinit misiunea de secretar al său în cadrul Cancelariei mitropolitane din Iași.
IPS Ioachim a vorbit și despre perioadele din istorie în care atât ierarhii cât și credincioșii români au fost greu încercați.
„Poporul român a fost înviat din calea răutăților de câte ori a fost răstignit. Având credință în Dumnezeu, poporul nostru a biruit pe vrăjmași și și-a statornicit identitatea. Sperăm ca Biserica, cea care este mama poporului român, să dăinuiască până la sfârșitul veacurilor”, a spus ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Blănaru Florin a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Caraclău, județul Bacău, iar teologul Baciu Bogdan Ionuț a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Berești-Tazlău, Protopopiatul Moinești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 404, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43

»  Demersuri pentru redeschiderea Spitalului Precista Mare din Roman (2013-11-07)

 Închide 

Demersuri pentru redeschiderea Spitalului Precista Mare din Roman

[2013-11-07]
La inițiativa Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, luni, 4 noiembrie 2013, la Spitalul Precista Mare din Roman a fost prezentă o delegație condusă de Alteța Sa Prințul Michael de Laufenburg. Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, din delegație au mai făcut parte personalități de renume internațional precum prof. dr. Alice Florescu, președintele Asociației Medicilor din România, specialiști în renovarea spitalelor și dotarea lor cu aparatură medicală de ultimă generație din Israel, coordonați de Daniel Spring, profesori univesitari, arhitecți și constructori. Întâlnirea a avut loc ca urmare a discuțiilor prealabile avute cu reprezentanți ai autoritățile centrale și locale, ai misiunilor diplomatice, instituțiilor universitare, care și-au dat acordul de a susține începerea lucrărilor de restaurare și repunere în funcție a Spitalului Precista Mare din Roman, aflat în proprietatea Eparhiei Romanului și Bacăului. Reuniunea de la Roman constituie un eveniment pentru Biserica Ortodoxă Română, fiind pentru prima oară când o delegație alcătuită din personalități din țară și de peste hotare își manifestă interesul pentru reabilitarea unui așezământ medical, social-filantropic și cultural bisericesc. Amintim că imobilul în care a funcționat Spitalul Precista Mare a fost construit în anul 1872 și a funcționat ca așezământ spitalicesc în toată perioada existenței sale. În prezent, este absolut necesară redeschiderea acestuia conform exigențelor și standardelor timpului în care trăim, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3806, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43

»  Denia Acatistului Bunei Vestiri la Biserica Precista Mare din Roman (2013-04-20)

 Închide 

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Biserica Precista Mare din Roman

[2013-04-20]
Conform rânduielii Bisericii noastre, în vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare în toate lăcașurile de cult se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri. La Biserica „Precista Mare” din municipiul Roman, slujba deniei a fost săvârșită, ieri, 19 aprilie 2013, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul epr.ro.
În timpul Postului Sfintelor Paști, Biserica a rânduit două momente importante închinate Maicii Domnului: sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie, și Denia din vinerea săptămânii a V-a.
Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este alcătuit din 12 condace și 12 icoase. Această compoziție, atribuită patriarhului Serghie al Constantinopolului, dă expresie, în formă poetică, învățăturii Bisericii despre Maica Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4575, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43

»  Serbare pentru copii de 1 Iunie, la Roman (2011-05-31)

 Închide 

Serbare pentru copii de 1 Iunie, la Roman

[2011-05-31]
Parohia Precista Mare din Roman organizează mâine, 1 iunie, manifestarea intitulat㠓Lăsați copiii să vină la mine”. Competiția va aduna 180 de copii preșcolari și va consta într-un concurs de desene pe asfalt. Concursul va avea loc în curtea Bisericii Precista Mare din Roman și va fi urmat de un program artistic pe care copiii l-au pregătit.
“Toți copiii vor primi cu această ocazie premii, cadouri, constând în dulciuri și rechizite adecvate vârstei lor. Vom avea bucuria ca la această serbare să-l avem invitat și pe PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care va rosti un cuvânt și îi va binecuvânta pe toți copiii și părinții care vor participa”, ne-a declarat pr. paroh Dan Alexandru Antoce, care este și consilier pe Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6322, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43

»  Sărbătoare la Biserica “Precista Mare” din Roman (2010-12-09)

 Închide 

Sărbătoare la Biserica “Precista Mare” din Roman

[2010-12-09]
Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vineri, 10 decembrie, la orele 11.30, la Biserica „Precista Mare” din Roman, va fi adus papucul Sfântului Ierarh Spiridon, de la Mănăstirea Râșca, informează epr.ro.
În după-amiaza aceleiași zile, la orele 16.00, credincioșii vor putea lua partea la Acatistul Sfântului Ierarh Spiridon, urmat, la orele 17.30, de slujba Sfântului Maslu. Sâmbătă, 11 decembrie, la ctitoria doamnei Ruxandra Lăpușneanu, va fi oficiată, la orele 8.00, Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți, urmată de Acatistul Sfântului Spiridon.
Serbarea de la ctitoria voievodală din municipiul Roman se va încheia duminică, 12 decembrie, când, în ziua de prăznuire a Sfântului călător, începând cu orele 8.00, Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba Sfintei Liturghii

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7131, Ultimul acces: 2018-10-20 17:08:43


Nr. vizualizări:7411
Data ultimei vizualizări:2018-10-20 17:08:43
Data actualizare:2016-06-09 13:48:12
Data încărcării:2006-08-25 07:57:41
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:46

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 100

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-04-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 22

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2012-07-07
Aparat: Canon Canon PowerShot S95
Contor: 9

Vedere din lateral
Foto: Ilie Olar

Data: 2010-04-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 8

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 18

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-04-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-04-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 4

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-04-26
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 10

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 4

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2002-02-01
Aparat: WWL  PDC3070
Contor: 3

Vedere din spate
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 7

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 7

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 3

Carte poștală
Foto: Panoramio.com

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 20

Vedere parțială
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 14

Vedere parțială
Foto: Mihaela Achiroaie


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3