Deva :: Catedrala Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2015 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Nicolae
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITESTE MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deva
Comună:Deva
Județ:Hunedoara
Adresa:Strada Avram Iancu nr. 2
Cod poștal:330025
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaDeva.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Nicolae,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele. Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla. O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri
in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
Știri despre biserică:

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2014-12-05)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2014-12-05]
Mâine, 06 decembrie 2014, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Catedrala Episcopală din Deva își sărbătorește hramul.
Începând cu această seară de la ora 17:00 slujba Vecerniei unită cu Litia va fi săvârșită de către Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Sfânta slujbă va fi urmată de un concert de colinde susținut de Corala Catedralei Episcopale din Deva, potrivit episcopiadevei.ro.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala ,,Armonia'' din Baia Mare care va susține și un concert de colinde.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1211, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Deva (2014-02-05)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Deva

[2014-02-05]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat ieri, 4 februarie 2014, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. Cu această ocazie, Preasfinția Sa, a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ciprian Galateanu, pe seama biserici cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Zlasti, Protopopiatul Deva, după cum a precizat Diac. Sergiu Nicolae Succurro.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Dalie Aron pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Certeju de Sus, Protopopiatul Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3206, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Sărbătoarea Sf. Nicolae la Deva (2013-12-06)

 Închide 

Sărbătoarea Sf. Nicolae la Deva

[2013-12-06]
Anul acesta, cu ocazia Sfântului Ierarh Nicolae, hramul Catedralei Episcopale din Deva, în cetatea Devei s-au aflat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. După ce au poposit în mai multe locuri din Episcopia Devei și Hunedoarei, delegația Patriarhală condusă de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, a făcut ca racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena să ajungă în seara zilei de 05 decembrie 2013 în Deva.
La ora 17 s-a început procesiunea cu moaștele în jurul Catedralei Episcopale, apoi a urmat Vecernia unită cu Litia, săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Seara a fost încheiată de concertul de colinde al corului preoțesc Sacerdotes al Episcopiei Devei și Hunedoarei, condus de Părintele Arhidiacon Daniel Balea.
A doua zi, 06 decembrie 2013, la ora 8, a început slujba Utreniei, iar apoi la ora 9 a fost așteptat soborul de arhierei care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de preoți și diaconi. Soborul slujitor a fost format din Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La momentul predicii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a amintit credincioșilor prezenți despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, care ar trebui luată ca model pentru fiecare dintre noi, după cum ne-a transmis Diac.Sergiu Nicolae Succurro.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,a mulțumit tuturor credincioșilor pentru prezența la hramul Catedralei Episcopale din Deva, îndemnându-i la imitarea vieți de milostenie a Sfântului Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3724, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Slujire arhierească în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Deva (2013-12-03)

 Închide 

Slujire arhierească în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Deva

[2013-12-03]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit astăzi, 3 decembrie 2013, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Kosztner Radu, pe seama bisericii cu hramul „Schimbarea la faț㔠din Parohia Ocolișu Mare, Protopopiatul Hațeg.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3772, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Colinde la Catedrala din Deva (2012-12-16)

 Închide 

Colinde la Catedrala din Deva

[2012-12-16]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a fost colindat azi, 15 decembrie 2012, de către tinerii de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Cluj, aflați sub îndrumarea P.C. Pr. Ciprian Negreanu și a P.C. Diacon Claudiu Ursu, potrivit episcopiadevei.ro.
Acești tineri evlavioși s-au aflat la primele ore ale dimineții în străvechea cetate a Devei, făcând o mare bucurie atât slujitorilor Catedralei Episcopale “Sfântul Ierarh Nicolae”, cât și credincioșilor care erau adunați la săvârșirea Sfintei Liturghii, prin răspunsurile liturgice date la strană.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, tinerii colindători clujeni i-au încântat pe cei prezenți cu frumoase colinde tradiționale românești.
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, le-a mulțumit colindătorilor și le-a oferit daruri, adresându-le invitația de a reveni în mijlocul hunedorenilor și cu altă ocazie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6029, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2012-12-06)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2012-12-06]
Catedrala Episcopiei Devei și Hunedoarei și-a sărbătorit de Sfântul Nicolae hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, după cum informează TRINITAS TV.
Catedrala Sfântul Nicolae din Deva a fost zidită în anul 1861, din inițiativa Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Pictura a fost realizată la început de secol douăzeci, iar câtiva ani mai târziu catedrala a primit un iconostas nou, dar și trei clopote, turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Petru Groza.
Corala Catedralei episcopale a susținut la final un concert, manifestările dedicatre hramului continuând pe parcursul întregii zile.
La final, Mitropolitul Ardealului a acordat Crucea Șaguniană pentru cei care au sprijinit în ultimii ani atât Mitropolia Ardealului, cât și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6101, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Deva (2012-01-11)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Deva

[2012-01-11]
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Deva, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat necesitatea Sfântului Botez, ca o condiție indispensabilă pentru dobândirea calității de 'fiu al lui Dumnezeu' și 'fiu al Bisericii', implicit posibilitatea de intrare în Împărăția cerurilor, scopul existenței umane. Odată cu această duminică s-a încheiat ciclul sărbătorilor sfârșitului de an 2011 și început de an 2012, praznice care au avut menirea de a-L înfățișa pe Hristos întâi ca Prunc Născut din Fecioara Maria și mai apoi ca Pedagog, ieșit la propovăduirea Împărăției cerurilor și la dobândirea acesteia prin fapte vrednice de pocăință.
Catedrala episcopală 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Deva a fost ridicată în anul 1861, din inițiativa mitropolitului Ardealului de la acea vreme, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Pictura sfântului lăcaș a fost executată între anii 1929 și 1931 de către profesorul Alexandru Pop, directorul Academiei de Belle-Arte din Cluj-Napoca, iar iconostasul, din lemn de stejar, a fost realizat de Școala de Meserii din Deva în anul 1940. Cele trei clopote ale mărețului lăcaș au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei dr. Petru Groza. Catedrala impresionează prin conceptul său inedit arhitectonic, precum și prin frumoasele ornamentații și cele 21 de cruci ce o împodobesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7110, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00

»  Un nou slujitor în Catedrala episcopală din Deva (2011-02-19)

 Închide 

Un nou slujitor în Catedrala episcopală din Deva

[2011-02-19]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a săvârșit astăzi, 19 februarie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopal㠓Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Daniel Baraboiu, pe seama Catedralei Episcopale, după cum ne informează episcopiadevei.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7485, Ultimul acces: 2015-05-29 18:56:00


Nr. vizualizări:7853
Data ultimei vizualizări:2015-05-29 18:56:00
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere aeriană
Foto: internet

Data: 2009-09-04, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere panoramică
Foto: Nacu Horațiu

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere panoramică
Foto: internet

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Vedere din spate și absida
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Turnul bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Vedere laterală stanga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Fotografii din zona Deva
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!