Deva :: Catedrala Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2017 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Nicolae
Deva
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deva
Comună:Deva
Județ:Hunedoara
Adresa:Strada Avram Iancu nr. 2
Cod poștal:330025
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaDeva.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Nicolae,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele. Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla. O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri
in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Deva (2017-04-15)

 Închide 

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Deva

[2017-04-15]
de de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Gurie a oficiat joi, 13 aprilie 2017, Denia celor 12 Evanghelii. La slujba oficiată la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva au participat credincioși din municipiu, dar și un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit, Episcopul Devei și al Hunedoarei a explicat credincioșilor înțelesul duhovnicesc al însoțirii Mântuitorului Iisus Hristos pe drumulul greu al Pătimirilor Sale, prin spovedanie curată și împărtășire, informează site-ul oficial al Eparhiei.
***
Textele scripturistice care se citesc la această slujbă aduc înainte credincioșilor toate pătimirile suferite de Domnul Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 39, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Concert prepascal la Catedrala din Deva (2017-04-11)

 Închide 

Concert prepascal la Catedrala din Deva

[2017-04-11]
de de Andrei Pau

Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva a găzduit duminică, 9 aprilie 2017, concertul tematic intitulat Privegheați și vă rugați, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul evenimentului au fost interpretate piese specifice Postului Mare. Concertul a fost susținut de Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei și de Corala Sacerdotes, dirijate de părintele arhidiacon Daniel Balea.
***
Corala Sacerdotes a fost înființată în toamna anului 2010. Corala este compusă din preoți, diaconi și teologi din protopopiatele: Deva, Orăștie, Brad și Hațeg.
Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei este o apariție mai nouă în viața liturgică a Catedralei Episcopale din Deva, ea oferind răspunsurile la Sfânta Liturghie în duminicile și praznicele de peste an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 99, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  PS Vincențiu: Postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre praznicul Învierii (2017-03-27)

 Închide 

PS Vincențiu: Postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre praznicul Învierii

[2017-03-27]
de de Andrei Pau

În duminica a patra din Post, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, au coliturghisit la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit în data 26 martie 2017, Preasfințitul Părinte Vincențiu a evidențiat ca postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii Mântuitorului Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie a mulțumit tuturor pentru prezența la slujbă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 246, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Catedrala din Deva | PS Gurie: Să sporim rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare (2017-03-06)

 Închide 

Catedrala din Deva | PS Gurie: Să sporim rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare

[2017-03-06]
de de Andrei Pau

Numeroși credincioși au participat duminică, 5 martie 2017, la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Episcopală cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Deva.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, precizează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a îndemnat credincioși să sporească rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare.
***
În prima duminică a Postului Mare, în toate bisericile parohiale și mănăstirești din cuprinsul Patriarhiei Române, a fost citit cuvântului pastoral al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 418, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Catedrala din Deva: PS Gurie a oficiat Sfânta Liturghie (2017-01-12)

 Închide 

Catedrala din Deva: PS Gurie a oficiat Sfânta Liturghie

[2017-01-12]
de de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat miercuri, 11 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Deva, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teolog Alexandru Milovan pe seama parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din protopopiatul Deva.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gurie a vorbit celor prezenți despre demnitatea și responsabilitatea slujirii preoțești,
Cel rânduit să îmbrățișeze Crucea lui Hristos prin preoție are chemarea să aducă Lumina cea adevărată și Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în sufletele și inimile credincioșilor încredințați lui spre păstorire, a spus ierarhul.
La final, Episcopul Devei și al Hunedoarei a binecuvânat credincioșii prezenți la slujba oficiată la Catedrala din Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 731, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Sărbătoarea Nașterii Domnului cinstită la Deva (2016-12-25)

 Închide 

Sărbătoarea Nașterii Domnului cinstită la Deva

[2016-12-25]
de de Gheorghe Anghel

PS Gurie - Liturghie Deva
În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, duminică, 25 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Arhimadrit Nestor Dinculeană, Eclesiarhul Catedralei Episcopale din Deva, a dat citire cuvântului pastoral al Preasfințitului Părinte Gurie cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, cuvânt în care Preasfinția Sa a accentuat misiunea îngerilor în această lume și protecția pe care aceștia o oferă celor care își încredințează viața în mâinile lui Dumnezeu și devin lucrători harnici ai Tainelor Bisericii lui Hristos.
Ca în fiecare an, la finalul slujbei, copii prezenți în Catedrala Episcopală au primit daruri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 753, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva (2016-12-08)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva

[2016-12-08]
de de Andrei Pau

hram-catedrala-deva-3
Credincioși din municipiul Deva au participat în perioada 5-6 decembrie 2016 la slujbele oficiate la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae, cu ocazia celui de-al doilea hram, informează site-ul oficial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În seara zilei de 5 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Episcopul cetății Mira.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul le-a vorbit credincioșilor despre viața și personalitatea duhovnicească a Sfântului Nicolae.
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și al Călărașilor, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Lucian le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre asumarea calităților bunului creștin. De asemenea, Preasfinția Sa le-a prezentat celor prezenți un scurt istoric al vieții și activității Sfântului Ierarh Nicolae.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie a adresat un cuvânt de mulțumire atât ierarhilor prezenți, cât și tuturor reprezentanților autorităților locale, județene și naționale și tuturor credincioșilor.
Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Deva s-au încheiat cu slujba de sfințire a noului Centru de tineret OrthocaffĂš din cadrul Episcopiei Devei și a Hunedoarei. Centrul de tineret OrthocaffĂš reprezintă primul centru de acest gen din Episcopia Devei și Hunedoarei, proiectele viitoare vizând înființarea de astfel de centre destinate tinerilor în fiecare oraș din cuprinsul eparhiei hunedorene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 871, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Hirotonii la Catedrala din Deva (2016-08-05)

 Închide 

Hirotonii la Catedrala din Deva

[2016-08-05]
de de Gheorghe Anghel

ernea-5-630x420
Ierarhul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie a hirotonit ieri, 4 august 2016, noi clerici pentru folosul sufletesc al credincioșilor din Eparhie.
EPDH-31.07.2016-Tarnosire-Sibiselu-Nou-260
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat joi, 4 august 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ioan Costea pe seama parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” – Peșteana, protopopiatul Hațeg, județul Hunedoara. De asemenea, Ierarhu a săvârșit hirotonia în preot a preacucernicului părinte diacon Daniel Ilie Perța-Găulea, cel care va păstori sufletele credincioșilor din parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Ștei, protopopiatul Hațeg, județul Hunedoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1552, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Deva (2016-06-29)

 Închide 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Deva

[2016-06-29]
de de Gheorghe Anghel

EPDH-29.06.2016-Hramul-Catedralei-II-42
Catedrala Episcopală din Deva și-a serbat cel de-al doilea hram în ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, miercuri, 29 iunie 2016, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Astfel, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi condus de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit: Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop de Dacia Felix, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre sfințenie și despre chemarea pe care omul o are a o dobândi încă din această lume, luând ca modele de urmat viețile sfinților, cei care au dobândit, prin jertfa lor duhovnicească, darurile Împărăției Cerurilor. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credința și în lucrarea lor duhovnicească, pentru ca astfel să devină moștenitori ai Împărăției Celei de sus.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a mulțumit ierarhilor care s-au ostenit să participe la bucuria comunității devene, reprezentanților autorităților locale și centrale și tuturor credincioșilor prezenți în număr mare la slujba hramului Catedralei Episcopale din Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1604, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Vecernia Învierii la Catedrala din Deva (2016-05-03)

 Închide 

Vecernia Învierii la Catedrala din Deva

[2016-05-03]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Duminică, 1 mai 2016, începând cu ora 11:00, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei din prima zi de Paști, cunoscută în popor ca A doua Înviere sau Învierea mică.
Vecernia din prima zi a Paștilor are o rânduială specială, punctul culminant al ei fiind citirea in mai multe limbi a Evangheliei în care ni se prezintă arătarea Mântuitorului pentru prima dată ucenicilor Lui după Înviere.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre bucuria mărețului praznic al Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos, bucurie la care Biserica noastră dreptmăritoare îi cheamă să participe pe toți credincioșii săi, atât pe cei pregătiți duhovnicește, cât și pe cei care nu au fost apropiați Bisericii lui Hristos în această perioadă a postului, căci Domnul nostru Iisus Hristos a pătimit și a biruit moartea prin Învierea Sa pentru întreaga umanitate.
Citirea Evangheliei în mai multe limbi simbolizează universalitatea mesajului Bisericii și sugerează propovăduirea Cuvântului Dumnezeu tuturor neamurilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1789, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Deva (2016-05-01)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Deva

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Duminică, 1 mai 2016, Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, Preasfințitul Părinte Gurie a oferit credincioșilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
După primirea Sfintei Lumini, a fost citită Evanghelia sărbătorii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Episcopale. A urmat cuvântul pastoral la marele Praznic al Învierii Domnului al Preasfințitului Părinte Gurie. Slujba Învierii a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a binecuvântat, urându-le cu bucurie salutul creștinesc de „Hristos a înviat!”. Preasfințitul Părinte Gurie i-a îndemnat pe credincioși să urmeze întru totul vieții lui Hristos, pentru a fi părtași bucuriei celei veșnice de a fi fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Sale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1734, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala din Deva (2016-04-28)

 Închide 

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala din Deva

[2016-04-28]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat în Joia Mare (28 aprilie 2015) Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La această Sfântă Liturghie a fost sfințit, pe lângă Agnețul Liturghiei, și un al doilea Sfânt Agneț care va fi uscat și sfărâmat la Liturghia din a doua zi de Paști a Sfântului Ioan Gură de Aur, printr-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Sfântul Chivot din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamn㠄miel” și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1726, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Duminica Floriilor la Deva (2016-04-25)

 Închide 

Duminica Floriilor la Deva

[2016-04-25]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Duminică, 24 aprilie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța sărbătorii Floriilor, menționând faptul că Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim ne ilustrează nouă, creștinilor, icoana smereniei Mântuitorului și a asumării, în Persoana Sa, a întregii umanități.
Mulțimea care l-a aclamat la Intrarea în Ierusalim, a mai menționat Preasfinția Sa, este aceeași mulțime care va striga peste câteva zile: „Răstignește-L! Răstignește-L!”. Însă Mântuitorul „a luat chip de rob” și a asumat, cu smerenie, păcatul întregii umanități, biruind moartea prin Învierea Sa din morți și oferind, astfel, posibilitatea fiecăruia dintre noi de a ne mântui sufletele și a dobândi Împărăția lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1800, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală din Deva (2016-04-13)

 Închide 

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală din Deva

[2016-04-13]
de Robert Nicolae

EPDH-13.04.2016-1
În a V-a săptămână a Postului celui Mare, miercuri, 13 aprilie 2016, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, slujba Deniei Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Gurie a citit una dintre cele mai frumoase compoziții liturgice ale Ortodoxiei, alcătuire atribuită Sfântului Andrei Criteanul, canon ce reiterează de fapt întreaga istorie a mântuirii neamului omenesc și pregătirea acestuia pentru Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Cel ce a scăpat neamul omenesc din robia păcatului și a morții.
Rânduiala Deniei Canonului celui Mare este îmbogățită și de citirea vieții Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, al cărei cuprins ne descoperă un model de profundă întoarcere la credința cea dreaptă, prin multă pocăință și printr-o conștientizare deplină a stării de păcătoșenie în care se afla Sfânta Maria Egipteanca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1814, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Duminica întâi din Postul Mare la Catedrala Episcopală din Deva (2016-03-20)

 Închide 

Duminica întâi din Postul Mare la Catedrala Episcopală din Deva

[2016-03-20]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie, duminică, 20 martie 2016, în Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În această zi, la Catedrala Episcopală din Deva a fost adusă spre închinare racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Luca al Crimeii, ocrotitorul spiritual al paraclisului Centrului Eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sfintele Moaște vor rămâne în paraclisul Centrului Eparhial al Eparhiei Devei și Hunedoarei, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Lazăr, Mitropolit de Crimeea și Simferopol, ca un odor de mare preț.
Preasfințitul Părinte Gurie i-a îndemnat prin cuvântul de învățătură rostit să fie următori învățăturilor Bisericii Ortodoxe și să devină făclii de lumină în mijlocul societății zbuciumate în care trăim, spre a fi și celorlalți călăuze spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a hirotesit pe diacon Răzvan George Stănescu, slujitor al Catedralei Episcopale din Deva, întru arhidiacon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1821, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58

»  Slujire arhierească la Catedrala din Deva (2016-03-01)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala din Deva

[2016-03-01]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat duminică, 28 februarie 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat fiind de către un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie le-a explicat celor prezenți învățăturile desprinse din Pericopa evanghelică în care ni se prezintă Pilda Fiului Risipitor, evidențiind cele două categorii de oameni simbolic întruchipate în persoanele celor doi fii. Pe de o parte, categoria oamenilor apropiați Bisericii și ascultători lui Dumnezeu, întruchipate simbolic prin persoana fiului celui mare, iar pe de altă parte, categoria oamenilor depărtați de Dumnezeu și de sub ascultarea Sa, întruchipate în pericopa evanghelică de persoana fiului celui mic. Preasfințitul Părinte Gurie a subliniat faptul că Dumnezeul nostru cel mult-milostiv și îndurat îi primește întotdeauna pe cei rătăciți și, prin pocăință, le oferă acestora posibilitatea întoarcerii către credință și către drumul lor spre mântuire și spre dobândirea Împărăției Sale celei veșnice și nestricăcioase.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1873, Ultimul acces: 2017-04-23 17:40:58


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:12116
Data ultimei vizualizări:2017-04-23 19:37:09
Data actualizare:2006-07-21 10:09:17
Data încărcării:2006-07-21 10:09:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
 (contor: 131)

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

 (contor: 71)

Vedere aeriană
Foto: internet

 (contor: 52)

Vedere panoramică
Foto: internet

 (contor: 59)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 31)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-09-04, Aparat: FUJIFILM FinePix A920 (contor: 74)

Vedere panoramică
Foto: Nacu Horațiu

 (contor: 44)

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630 (contor: 39)

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920 (contor: 73)

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu

 (contor: 50)

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 39)

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

 (contor: 25)

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630 (contor: 42)

Vedere din spate și absida
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920 (contor: 40)

Turnul bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630 (contor: 51)

Vedere laterală stanga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920 (contor: 54)

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5