Deva :: Catedrala Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Nicolae
Deva
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deva
Comună:Deva
Județ:Hunedoara
Adresa:strada Avram Iancu nr. 2
Cod poștal:330025
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro
www.primariaDeva.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Nicolae,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele. Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla. O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri
in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Hramul Catedralei din Deva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi (2017-12-07)

 Închide 

Hramul Catedralei din Deva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi

[2017-12-07]
de Andrei Pau

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit miercuri hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulți arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române.
Din sobor au făcut parte:
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei;
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei;
Preasfințitul Părinte Daniil;
Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala „Psalmodia Transylvanica” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim care a vorbit despre virtuțile care au încununat viața Sfântului Ierarh Nicolae: credința, iubirea de aproapele și milostenia. Acestea l-au făcut foarte iubit și cinstit din timpul vieții sale și până în ziua de astăzi.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a oferit Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru clerici Părintelui Prof Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și dirijorul coralei „Psalmodia Transiylvanica”. Apoi, a mulțumit pentru prezență ierarhilor și tuturor credincioșilor, îndemnându-i să-l roage pe Sfântul Nicolae să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 904, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Episcopul Devei și Hunedoarei a îndemnat la iertare. PS Părinte Gurie a slujit la Catedrala din Deva (2017-08-20)

 Închide 

Episcopul Devei și Hunedoarei a îndemnat la iertare. PS Părinte Gurie a slujit la Catedrala din Deva

[2017-08-20]
de Gheorghe Anghel

EPDH_20.08.2017_Slujire-Catedrala-7
Episcopul Devei și al Hunedoarei a slujit duminica aceasta la Catedrala Episcopal㠄Sf. Ierarh Nicolae” și „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei. PS Părinte Gurie i-a îndemnat pe credincioși să urmeze porunca Mântuitorului și să ierte greșelile aproapelui.
Tema principală a omiliei rostite în cadrul Liturghiei a fost iertarea aproapelui. Chiriarhul locului a evidențiat faptul că Hristos Domnul ne îndeamnă la iertarea celor care ne greșesc atât prin intermediul pericopei evanghelice de astăzi, cât și prin intermediul rugăciunii domnești, deoarece spunem: și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.
La final, Preacucernicul Părinte Ovidiu – Gheorghe Murari, noul preot de la parohia „Înălțarea Domnului” din orașul Simeria, a fost hirotesit duhovnic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1341, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Moment aniversar. Chiriarhul Devei și Hunedoarei a împlinit șaisprezece ani de slujire arhierească (2017-08-06)

 Închide 

Moment aniversar. Chiriarhul Devei și Hunedoarei a împlinit șaisprezece ani de slujire arhierească

[2017-08-06]
de Gheorghe Anghel

În ziua împlinirii a șaisprezece ani de la hirotonia în arhiereu, Episcopul Devei și al Hunedoarei a sărbătorit momentul aniversar prin rugăciune.
Preasfințitul Părinte Gurie a oficiat sâmbătă, 5 august 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ovidiu – Gheorghe Murari, cel care va păstori credincioșii parohiei „Înălțarea Domnului” din orașul Simeria, protopopiatul Orăștie, județul Hunedoara.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a îndemnat credincioșii prezenți să ia ca pildă de viață duhovnicească pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, prăznuit în această zi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1376, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Oaspete din Biserica Ortodoxă a Poloniei la Deva. Trei Ierarhi au coliturghisit de sărbătoarea Sf. Ilie (2017-07-20)

 Închide 

Oaspete din Biserica Ortodoxă a Poloniei la Deva. Trei Ierarhi au coliturghisit de sărbătoarea Sf. Ilie

[2017-07-20]
de Gheorghe Anghel

EPDH_20.07.2017_Slujire-Catedrala-Deva-6
Trei ierarhi au coliturghisit astăzi la Catedrala Episcopală din Deva cu prilejul sărbătorii profetului Ilie. Soborul arhiereilor a fost format din:
Înaltpreasfințitul Părinte Abel, Arhiepiscop de Lublin și Chełm, din cadrul Bisericii Ortodoxe a Poloniei,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de către părintele arhidiacon Daniel Balea.
Înaltpreasfințitul Părinte Abel a rostit o omilie despre viața minunată a Sfântului Proroc Ilie, care i-a adus denumirea de „slăvit”, apoi le-a vorbit celor prezenți despre viața și organizarea creștinilor ortodocși din Polonia.
La final, înaltul oaspete, aflat în România într-un pelerinaj împreună cu un grup de credincioși din Liublin, i-a oferit în dar ierarhului hunedorean un engolpion și o cruce, dar și un album editat în Polonia despre Biserica Ortodoxă din România.
Episcopul Devei și al Hunedoarei i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Abel engolpionul și crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru arhierei, în semn de prețuire și de recunoștință pentru împreuna slujire în această zi de sărbătoare. Totodată, PS Gurie i-a dăruit și o icoană reprezentând pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Catedralei din Deva.
Ierarhul hunedorean a mulțumit pentru împreună slujire Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, care a adresat credincioșilor un cuvânt de binecuvântare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1393, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Comuniune liturgică în sobor arhieresc la hramul Catedralei din Deva. Icoana Maicii Domnului Tricherousa, așezată spre închinare (2017-06-30)

 Închide 

Comuniune liturgică în sobor arhieresc la hramul Catedralei din Deva. Icoana Maicii Domnului Tricherousa, așezată spre închinare

[2017-06-30]
de Sorin Ionițe

Un sobor de ierarhi a slujit în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel la invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în Catedrala Episcopală din Deva, cu prilejul hramului locașului de cult.
În soborul condus de IPS Varsanufie, Episcopul Râmnicului, au slujit alături de Chiriarhul locului: PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și PS Daniil, Episcopul Daciei Felix, informează site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de Arhid. Daniel Balea.
Credincioșii prezenți au putut aduce cinstire unei copii a icoanei Maicii Domnului Tricherousa (cu trei mâini) din Sfântul Munte, așezată în Catedrala din Deva cu prilejul acestei sărbători.
În cuvântul rostit la ceremonialul liturgic din 29 iunie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre momentele importante din viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Ierarhul a amintit cât de grea a fost propovăduirea Evangheliei la început și a subliniat că Sfinții Apostoli sunt pildă vrednică de urmat până în zilele noastre în păstrarea dreptei credințe și mărturisirea acesteia, dar și în râvnă față de Biserică și dragoste de Dumnezeu și de aproapele.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor și tuturor celor prezenți la hramul Catedralei Episcopale.
Preasfinția Sa a prezentat roadele duhnicești ale pelerinajului efectuat recent în Muntele Athos la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Tricherousa .

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1457, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Deva (2017-04-15)

 Închide 

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala din Deva

[2017-04-15]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Gurie a oficiat joi, 13 aprilie 2017, Denia celor 12 Evanghelii. La slujba oficiată la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva au participat credincioși din municipiu, dar și un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit, Episcopul Devei și al Hunedoarei a explicat credincioșilor înțelesul duhovnicesc al însoțirii Mântuitorului Iisus Hristos pe drumulul greu al Pătimirilor Sale, prin spovedanie curată și împărtășire, informează site-ul oficial al Eparhiei.
***
Textele scripturistice care se citesc la această slujbă aduc înainte credincioșilor toate pătimirile suferite de Domnul Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1792, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Concert prepascal la Catedrala din Deva (2017-04-11)

 Închide 

Concert prepascal la Catedrala din Deva

[2017-04-11]
de Andrei Pau

Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva a găzduit duminică, 9 aprilie 2017, concertul tematic intitulat Privegheați și vă rugați, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul evenimentului au fost interpretate piese specifice Postului Mare. Concertul a fost susținut de Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei și de Corala Sacerdotes, dirijate de părintele arhidiacon Daniel Balea.
***
Corala Sacerdotes a fost înființată în toamna anului 2010. Corala este compusă din preoți, diaconi și teologi din protopopiatele: Deva, Orăștie, Brad și Hațeg.
Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei este o apariție mai nouă în viața liturgică a Catedralei Episcopale din Deva, ea oferind răspunsurile la Sfânta Liturghie în duminicile și praznicele de peste an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1950, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  PS Vincențiu: Postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre praznicul Învierii (2017-03-27)

 Închide 

PS Vincențiu: Postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre praznicul Învierii

[2017-03-27]
de Andrei Pau

În duminica a patra din Post, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, au coliturghisit la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae din Deva, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit în data 26 martie 2017, Preasfințitul Părinte Vincențiu a evidențiat ca postul și rugăciunea sunt însoțitori ai creștinilor în urcușul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii Mântuitorului Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie a mulțumit tuturor pentru prezența la slujbă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2075, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Catedrala din Deva | PS Gurie: Să sporim rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare (2017-03-06)

 Închide 

Catedrala din Deva | PS Gurie: Să sporim rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare

[2017-03-06]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși au participat duminică, 5 martie 2017, la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Episcopală cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Deva.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, precizează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a îndemnat credincioși să sporească rugăciunea și faptele bune în această perioadă a Postului Mare.
***
În prima duminică a Postului Mare, în toate bisericile parohiale și mănăstirești din cuprinsul Patriarhiei Române, a fost citit cuvântului pastoral al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2148, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Catedrala din Deva: PS Gurie a oficiat Sfânta Liturghie (2017-01-12)

 Închide 

Catedrala din Deva: PS Gurie a oficiat Sfânta Liturghie

[2017-01-12]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat miercuri, 11 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Deva, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teolog Alexandru Milovan pe seama parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din protopopiatul Deva.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gurie a vorbit celor prezenți despre demnitatea și responsabilitatea slujirii preoțești,
Cel rânduit să îmbrățișeze Crucea lui Hristos prin preoție are chemarea să aducă Lumina cea adevărată și Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în sufletele și inimile credincioșilor încredințați lui spre păstorire, a spus ierarhul.
La final, Episcopul Devei și al Hunedoarei a binecuvânat credincioșii prezenți la slujba oficiată la Catedrala din Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2495, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Sărbătoarea Nașterii Domnului cinstită la Deva (2016-12-25)

 Închide 

Sărbătoarea Nașterii Domnului cinstită la Deva

[2016-12-25]
de Gheorghe Anghel

PS Gurie - Liturghie Deva
În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, duminică, 25 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Arhimadrit Nestor Dinculeană, Eclesiarhul Catedralei Episcopale din Deva, a dat citire cuvântului pastoral al Preasfințitului Părinte Gurie cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, cuvânt în care Preasfinția Sa a accentuat misiunea îngerilor în această lume și protecția pe care aceștia o oferă celor care își încredințează viața în mâinile lui Dumnezeu și devin lucrători harnici ai Tainelor Bisericii lui Hristos.
Ca în fiecare an, la finalul slujbei, copii prezenți în Catedrala Episcopală au primit daruri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2493, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva (2016-12-08)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva

[2016-12-08]
de Andrei Pau

hram-catedrala-deva-3
Credincioși din municipiul Deva au participat în perioada 5-6 decembrie 2016 la slujbele oficiate la Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae, cu ocazia celui de-al doilea hram, informează site-ul oficial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În seara zilei de 5 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Episcopul cetății Mira.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul le-a vorbit credincioșilor despre viața și personalitatea duhovnicească a Sfântului Nicolae.
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și al Călărașilor, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Lucian le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre asumarea calităților bunului creștin. De asemenea, Preasfinția Sa le-a prezentat celor prezenți un scurt istoric al vieții și activității Sfântului Ierarh Nicolae.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie a adresat un cuvânt de mulțumire atât ierarhilor prezenți, cât și tuturor reprezentanților autorităților locale, județene și naționale și tuturor credincioșilor.
Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Deva s-au încheiat cu slujba de sfințire a noului Centru de tineret OrthocaffĂš din cadrul Episcopiei Devei și a Hunedoarei. Centrul de tineret OrthocaffĂš reprezintă primul centru de acest gen din Episcopia Devei și Hunedoarei, proiectele viitoare vizând înființarea de astfel de centre destinate tinerilor în fiecare oraș din cuprinsul eparhiei hunedorene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2607, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Hirotonii la Catedrala din Deva (2016-08-05)

 Închide 

Hirotonii la Catedrala din Deva

[2016-08-05]
de Gheorghe Anghel

ernea-5-630x420
Ierarhul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gurie a hirotonit ieri, 4 august 2016, noi clerici pentru folosul sufletesc al credincioșilor din Eparhie.
EPDH-31.07.2016-Tarnosire-Sibiselu-Nou-260
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat joi, 4 august 2016, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ioan Costea pe seama parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” – Peșteana, protopopiatul Hațeg, județul Hunedoara. De asemenea, Ierarhu a săvârșit hirotonia în preot a preacucernicului părinte diacon Daniel Ilie Perța-Găulea, cel care va păstori sufletele credincioșilor din parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Ștei, protopopiatul Hațeg, județul Hunedoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3281, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Deva (2016-06-29)

 Închide 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel cinstiți la Deva

[2016-06-29]
de Gheorghe Anghel

EPDH-29.06.2016-Hramul-Catedralei-II-42
Catedrala Episcopală din Deva și-a serbat cel de-al doilea hram în ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, miercuri, 29 iunie 2016, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Astfel, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi condus de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei. Alături de Preasfinția Sa au mai slujit: Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop de Dacia Felix, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre sfințenie și despre chemarea pe care omul o are a o dobândi încă din această lume, luând ca modele de urmat viețile sfinților, cei care au dobândit, prin jertfa lor duhovnicească, darurile Împărăției Cerurilor. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credința și în lucrarea lor duhovnicească, pentru ca astfel să devină moștenitori ai Împărăției Celei de sus.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a mulțumit ierarhilor care s-au ostenit să participe la bucuria comunității devene, reprezentanților autorităților locale și centrale și tuturor credincioșilor prezenți în număr mare la slujba hramului Catedralei Episcopale din Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3340, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Vecernia Învierii la Catedrala din Deva (2016-05-03)

 Închide 

Vecernia Învierii la Catedrala din Deva

[2016-05-03]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Duminică, 1 mai 2016, începând cu ora 11:00, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei din prima zi de Paști, cunoscută în popor ca A doua Înviere sau Învierea mică.
Vecernia din prima zi a Paștilor are o rânduială specială, punctul culminant al ei fiind citirea in mai multe limbi a Evangheliei în care ni se prezintă arătarea Mântuitorului pentru prima dată ucenicilor Lui după Înviere.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre bucuria mărețului praznic al Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos, bucurie la care Biserica noastră dreptmăritoare îi cheamă să participe pe toți credincioșii săi, atât pe cei pregătiți duhovnicește, cât și pe cei care nu au fost apropiați Bisericii lui Hristos în această perioadă a postului, căci Domnul nostru Iisus Hristos a pătimit și a biruit moartea prin Învierea Sa pentru întreaga umanitate.
Citirea Evangheliei în mai multe limbi simbolizează universalitatea mesajului Bisericii și sugerează propovăduirea Cuvântului Dumnezeu tuturor neamurilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3521, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20

»  Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Deva (2016-05-01)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala din Deva

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Duminică, 1 mai 2016, Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, Preasfințitul Părinte Gurie a oferit credincioșilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.
După primirea Sfintei Lumini, a fost citită Evanghelia sărbătorii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Episcopale. A urmat cuvântul pastoral la marele Praznic al Învierii Domnului al Preasfințitului Părinte Gurie. Slujba Învierii a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a binecuvântat, urându-le cu bucurie salutul creștinesc de „Hristos a înviat!”. Preasfințitul Părinte Gurie i-a îndemnat pe credincioși să urmeze întru totul vieții lui Hristos, pentru a fi părtași bucuriei celei veșnice de a fi fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Sale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3464, Ultimul acces: 2018-04-21 08:31:20


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:14554
Data ultimei vizualizări:2018-04-21 08:31:21
Data actualizare:2006-07-21 10:09:17
Data încărcării:2006-07-21 10:09:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Contor: 148

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Contor: 68

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 41

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 81

Vedere aeriană
Foto: internet

Data: 2009-09-04
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 81

Vedere panoramică
Foto: Nacu Horațiu

Contor: 52

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 46

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 84

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu

Contor: 59

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 63

Vedere panoramică
Foto: internet

Contor: 46

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 28

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 45

Vedere din spate și absida
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 43

Turnul bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-10-13
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 52

Vedere laterală stanga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20
Aparat: FUJIFILM FinePix A920
Contor: 62

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5