Deva :: Catedrala Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2016 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Nicolae
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Deva
Comună:Deva
Județ:Hunedoara
Adresa:Strada Avram Iancu nr. 2
Cod poștal:330025
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.primariaDeva.ro
www.cjHunedoara.ro
www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Sf. Nicolae,
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:A fost ridicata in 1861 din initiativa mitropolitului Ardealului Andrei Saguna. In perioada 1927-1930 a fost renovata si pictata in stil bizantino-roman. In interior se gasesc cateva icoane din secolul XVII. Pictura veche a bisericii a fost executata intre anii 1929-1931 de catre pictorul Alexandru Pop, directorul belleartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar si a fost executat de Scoala de meserii din Deva in anul 1940. Cele trei clopote au fost turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Dr. Petru Groza, dupa cum arata si inscriptiile de pe ele. Acoperisul catedralei s-a facut cu eternit, iar turnul si cupolele cu tabla. O podoaba o constituie si cele 21 de cruci care se vad pe catedrala. Exteriorul este ornamentat cu reliefuri
in forma de cruce. In curtea catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului.
Știri despre biserică:

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2015-12-07)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2015-12-07]
Catedrala Episcopală Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Deva și-a sărbătorit duminică, 06 decembrie 2015, cel dintâi hram, cu prilejul prăznuirii de către Biserica noastră dreptmăritoare a Sfântului Ierarh Nicolae, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
În prezența unei mulțimi numeroase de credincioși, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Din soborul de ierarhi prezenți la sărbătoarea hramului au mai făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și al Călărașilor, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și al Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre marele dar al lucrării minunate a sfinților în viața noastră, ei fiind mijlocitori în fața Tronului ceresc pentru noi, credincioșii, cei care cerem ajutorul lor în rugăciunile noastre. Înaltpreasfinția Sa a mai amintit și despre evlavia deosebită a românilor la Sfântul Ierarh Nicolae, numeroase lăcașuri de cult din țară fiind închinate Sfântului.
Preasfințitul Părinte Gurie, gazda manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Deva, a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor care au venit cu dragoste la sărbătoarea Catedralei, preacuvioșilor și preacucernicilor părinți slujitori, tuturor autorităților prezente și tuturor hunedorenilor iubitori de Hristos și de frumos care au participat în număr mare la Sfânta Liturghie. Un cuvânt de mulțumire special a fost adresat Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, cel care a binecuvântat și prezența în mijlocul nostru a coralei Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, cea care a încântat publicul hunedorean în seara precedentă cu un concert excepțional de colinde intitulat Miracol pentru suflet, dar a oferit și răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească de astăzi, cu prilejul sărbătoririi hramului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 841, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Slujire arhierească la Catedrala din Deva (2015-10-22)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala din Deva

[2015-10-22]
În ziua sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea și preoții Mărturisitori Ioan și Moise Măcinic, miercuri, 21 octombrie 2015, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din Deva.
Cu această ocazie, potrivit site-ului oficial al Episcopiei, Preasfinția Sa a săvârșit slujba hirotoniei întru diacon a tânărului teolog Sălăi Ioan Florin, cel care va păstori credincioșii parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Homorod, Protopopiatul Orăștie, județul Hunedoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 997, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2015-07-02)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2015-07-02]
În cadrul manifestărilor desfășurate sub genericul „Zilele culturii și credinței la Deva” (25-30 iunie 2015), a fost sărbătorit și cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Deva, închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie 2015).
Cu acest prilej, răspunzând invitației adresate de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în Catedrala Episcopală din Deva, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, din soborul slujitor a făcut parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, alături de Chiriarhul locului, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, condus de Pr. Dorin Kladni, iar la slujbă au participat oficialități centrale, județene și locale și foarte mulți credincioși. Aceștia, dar și numeroși copii, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, la momentul potrivit.
Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, care a vorbit despre viața și rolul determinant pe care l-au avut în istoria Bisericii cei doi mari Sfinți Apostoli, Petru și Pavel, Protocorifei ai Bisericii Creștine Primare, care sunt și Ocrotitorii Duhovnicești ai Catedralei Episcopale din Giula, dar și ai Municipiului Deva. Inițiativa de a deveni Ocrotitori ai orașului, dar și de a fi cinstiți prin organizarea manifestării numite „Zilele culturii și credinței la Deva”, ajunsă acum la cea de-a doua ediție, a fost adoptată și de Consiliul Local al Primăriei Municipiului, în urma cererii adresate în decembrie 2013 de Preasfințitul Părinte Episcop Gurie și susținute și de reprezentanții Parohiilor Romano-Catolică și Greco-Catolică din Deva.
La finalul Sfintei Liturghii de hram din acest an, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a adus mulțumiri Ierarhilor împreună-slujitori, oficialităților prezente, colaboratorilor săi de la Centrul Eparhial și tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor, numeroșilor credincioși prezenți și membrilor Corului „Anastasis”, care și-a aniversat 15 ani de la înființare, a susținut la final un concert festiv în Catedrală și a primit o Diplomă de Excelență, din partea Asociației Naționale Corale din România, cu sediul la București, condusă de Domnul Voicu Enăchescu și o Diplomă Aniversară, din partea Corului „Armonia” de la Baia Mare, reprezentat de către Președintele Corului, Domnul Alexandru Niculici.
În aceeași zi, în sala de festivități „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, din Deva, a avut loc deschiderea Simpozionului Internațional cu tema „Postmodernismul – o provocare pentru creștinismul contemporan”, la care au prezentat referate mai mulți Ierarhi și au participat Profesori Universitari de la Facultățile de Teologie din Sibiu, Cluj, Alba Iulia, Arad, Timișoara, Târgoviște, Constanța și Caransebeș, dar și invitați din Italia: Domnul Michele Kassese, Profesor de istorie la Universitatea din Trieste și Domnul Tiziano Salvaterra, Profesor de economie politică la Universitatea din Trieste și la Universitatea „Salesiana” din Roma. Au mai asistat numeroși preoți, cadre didactice și locuitori din Deva, iar Simpozionul a continuat și a doua zi, în 30 iunie 2015, pe două secțiuni: „Postmodernismul și spiritualitatea ortodox㔠și „Exigențele pastoral-misionare actuale”.
Zilele culturii și credinței la Deva, care au fost foarte apreciate de către participanții veniți în număr de aproximativ 400-500 de persoane la fiecare eveniment, au mai cuprins: o conferință susținută de Domnul Profesor Andrei Pleșu, fost Ministru de Externe, și Părintele Iustin Marchiș, Duhovnicul Mânăstirii Stavropoleos din București, cu tema „Intelectualii și Biserica”, susținută joi, 25 iunie 2015, la Casa de Cultură din Deva; o masă rotundă, despre „Identitatea românilor prin cultură și Biserică, într-o lume globalizată”, la care au vorbit cei doi invitați menționați mai sus, dar și alte personalități ale lumii culturale din Deva (vineri, 26 iunie); un minunat concert, susținut de doi mari artiști: Ion Bogdan Ștefănescu, la flaut și Horia Mihail la pian (sâmbătă, 27 iunie 2015); și piesa de teatru intitulat㠄Întoarcerea zidarului”, care a pus în scenă legenda meșterului Manole și a fost jucată de membrii companiei de teatru „CIVIC ART CvM” din București (28 iunie).
În felul acesta, prin mai multe manifestări culturale, dar și prin slujiri religioase, pe de o parte au fost cinstiți așa cum se cuvine Sfinții Apostoli Petru și Pavel în orașul Deva, care îi are ca Ocrotitori și au fost oferite locuitorilor din acest municipiu diverse prilejuri de adevărată înălțare spirituală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1953, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Sărbătoare duhovnicească la Deva (2015-06-30)

 Închide 

Sărbătoare duhovnicească la Deva

[2015-06-30]
La 29 iunie 2015, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Catedrala Ortodoxă din Deva și-a prăznuit cel de-al doilea hram, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, Catedrala Episcopală din Deva s-a bucurat de prezența în mijlocul ei, prin mijlocirea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a unui ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, care au contribuit fiecare, prin dragostea lor frățească, la acest moment festiv al Episcopiei. Soborul de ierarhi participanți la această slujbă de prăznuire a hramului Catedralei a fost alcătuit din: Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, P.S. Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și P.S. Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, potrivit episcopiadevei.ro.
În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a amintit celor prezenți la Sfânta Liturghie despre măsura extraordinară la care Sfinții Apostoli Petru și Pavel au ajuns, atât prin darul și misiunea lor de a propovădui Adevărul oamenilor, dar și prin martirajul acestora, prin care au mărturisit și prețuit cu însăși viața lor dreapta credință în Domnul nostru Iisus Hristos. Astfel, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să identifice în Sfinții Apostoli modele vrednice de urmat în propovăduirea și în apărarea dreptei credințe, punând început bun vieții lor duhovnicești.
La sfârșit, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a mulțumit atât celor care au binevoit a sluji la această mare sărbătoare a Episcopiei Devei și Hunedoarei, cât și tuturor celor implicați în buna desfășurare a hramului Catedralei și a manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței la Deva”, îndemnându-i să fie tot la fel de sârguincioși în colaborarea și sprijinul lor față de Episcopie.
Cu prilejul sărbătoririi hramului, corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva a susținut un mic concert, elogiind totodată împlinirea a 15 ani de laudă adusă lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1892, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2014-12-05)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2014-12-05]
Mâine, 06 decembrie 2014, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Catedrala Episcopală din Deva își sărbătorește hramul.
Începând cu această seară de la ora 17:00 slujba Vecerniei unită cu Litia va fi săvârșită de către Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Sfânta slujbă va fi urmată de un concert de colinde susținut de Corala Catedralei Episcopale din Deva, potrivit episcopiadevei.ro.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala ,,Armonia'' din Baia Mare care va susține și un concert de colinde.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3522, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Deva (2014-02-05)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Deva

[2014-02-05]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat ieri, 4 februarie 2014, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. Cu această ocazie, Preasfinția Sa, a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ciprian Galateanu, pe seama biserici cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Zlasti, Protopopiatul Deva, după cum a precizat Diac. Sergiu Nicolae Succurro.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Dalie Aron pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Certeju de Sus, Protopopiatul Deva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5527, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Sărbătoarea Sf. Nicolae la Deva (2013-12-06)

 Închide 

Sărbătoarea Sf. Nicolae la Deva

[2013-12-06]
Anul acesta, cu ocazia Sfântului Ierarh Nicolae, hramul Catedralei Episcopale din Deva, în cetatea Devei s-au aflat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. După ce au poposit în mai multe locuri din Episcopia Devei și Hunedoarei, delegația Patriarhală condusă de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, a făcut ca racla cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena să ajungă în seara zilei de 05 decembrie 2013 în Deva.
La ora 17 s-a început procesiunea cu moaștele în jurul Catedralei Episcopale, apoi a urmat Vecernia unită cu Litia, săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Seara a fost încheiată de concertul de colinde al corului preoțesc Sacerdotes al Episcopiei Devei și Hunedoarei, condus de Părintele Arhidiacon Daniel Balea.
A doua zi, 06 decembrie 2013, la ora 8, a început slujba Utreniei, iar apoi la ora 9 a fost așteptat soborul de arhierei care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de preoți și diaconi. Soborul slujitor a fost format din Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La momentul predicii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a amintit credincioșilor prezenți despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, care ar trebui luată ca model pentru fiecare dintre noi, după cum ne-a transmis Diac.Sergiu Nicolae Succurro.
La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,a mulțumit tuturor credincioșilor pentru prezența la hramul Catedralei Episcopale din Deva, îndemnându-i la imitarea vieți de milostenie a Sfântului Ierarh Nicolae.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6036, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Slujire arhierească în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Deva (2013-12-03)

 Închide 

Slujire arhierească în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Deva

[2013-12-03]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit astăzi, 3 decembrie 2013, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Kosztner Radu, pe seama bisericii cu hramul „Schimbarea la faț㔠din Parohia Ocolișu Mare, Protopopiatul Hațeg.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6083, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Colinde la Catedrala din Deva (2012-12-16)

 Închide 

Colinde la Catedrala din Deva

[2012-12-16]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a fost colindat azi, 15 decembrie 2012, de către tinerii de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Cluj, aflați sub îndrumarea P.C. Pr. Ciprian Negreanu și a P.C. Diacon Claudiu Ursu, potrivit episcopiadevei.ro.
Acești tineri evlavioși s-au aflat la primele ore ale dimineții în străvechea cetate a Devei, făcând o mare bucurie atât slujitorilor Catedralei Episcopale “Sfântul Ierarh Nicolae”, cât și credincioșilor care erau adunați la săvârșirea Sfintei Liturghii, prin răspunsurile liturgice date la strană.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, tinerii colindători clujeni i-au încântat pe cei prezenți cu frumoase colinde tradiționale românești.
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, le-a mulțumit colindătorilor și le-a oferit daruri, adresându-le invitația de a reveni în mijlocul hunedorenilor și cu altă ocazie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8337, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Hramul Catedralei Episcopale din Deva (2012-12-06)

 Închide 

Hramul Catedralei Episcopale din Deva

[2012-12-06]
Catedrala Episcopiei Devei și Hunedoarei și-a sărbătorit de Sfântul Nicolae hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, după cum informează TRINITAS TV.
Catedrala Sfântul Nicolae din Deva a fost zidită în anul 1861, din inițiativa Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Pictura a fost realizată la început de secol douăzeci, iar câtiva ani mai târziu catedrala a primit un iconostas nou, dar și trei clopote, turnate din material de razboi, pe cheltuiala familiei lui Petru Groza.
Corala Catedralei episcopale a susținut la final un concert, manifestările dedicatre hramului continuând pe parcursul întregii zile.
La final, Mitropolitul Ardealului a acordat Crucea Șaguniană pentru cei care au sprijinit în ultimii ani atât Mitropolia Ardealului, cât și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8415, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Deva (2012-01-11)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Deva

[2012-01-11]
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Deva, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat necesitatea Sfântului Botez, ca o condiție indispensabilă pentru dobândirea calității de 'fiu al lui Dumnezeu' și 'fiu al Bisericii', implicit posibilitatea de intrare în Împărăția cerurilor, scopul existenței umane. Odată cu această duminică s-a încheiat ciclul sărbătorilor sfârșitului de an 2011 și început de an 2012, praznice care au avut menirea de a-L înfățișa pe Hristos întâi ca Prunc Născut din Fecioara Maria și mai apoi ca Pedagog, ieșit la propovăduirea Împărăției cerurilor și la dobândirea acesteia prin fapte vrednice de pocăință.
Catedrala episcopală 'Sfântul Ierarh Nicolae' din Deva a fost ridicată în anul 1861, din inițiativa mitropolitului Ardealului de la acea vreme, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Pictura sfântului lăcaș a fost executată între anii 1929 și 1931 de către profesorul Alexandru Pop, directorul Academiei de Belle-Arte din Cluj-Napoca, iar iconostasul, din lemn de stejar, a fost realizat de Școala de Meserii din Deva în anul 1940. Cele trei clopote ale mărețului lăcaș au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei dr. Petru Groza. Catedrala impresionează prin conceptul său inedit arhitectonic, precum și prin frumoasele ornamentații și cele 21 de cruci ce o împodobesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9450, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24

»  Un nou slujitor în Catedrala episcopală din Deva (2011-02-19)

 Închide 

Un nou slujitor în Catedrala episcopală din Deva

[2011-02-19]
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a săvârșit astăzi, 19 februarie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopal㠓Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Daniel Baraboiu, pe seama Catedralei Episcopale, după cum ne informează episcopiadevei.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9783, Ultimul acces: 2016-05-29 21:16:24


Nr. vizualizări:10135
Data ultimei vizualizări:2016-05-29 21:16:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:77

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea

Vedere aeriană
Foto: internet

Vedere panoramică
Foto: internet

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2009-09-04, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere panoramică
Foto: Nacu Horațiu

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Turnuri
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere din față
Foto: Nacu Horațiu

În lungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Vedere de noapte
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Vedere din spate și absida
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Turnul bisericii
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2011-10-13, Aparat: Canon Canon PowerShot A630

Vedere laterală stanga
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2007-01-20, Aparat: FUJIFILM FinePix A920

Vedere generală
Foto: Nacu Horațiu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Fotografii din zona Deva
(preluate automat de pe situl www.Panoramio.com)!