Jghiab :: Manastirea Gavanu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Găvanu
Jghiab
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Jghiab
Comună:Mânzălești
Județ:Buzău
Adresa:nr. 58, Găvanu în pădure
Cod poștal:127342
Persoană de contact :Stareta monahia Haralambia Nita
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, primariaminzalesti.ro, www.cjBuzau.ro, bz.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Neacsu Stefan Sofian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Istoria Sfintei Mănăstiri Găvanu coboară în secolul al XVIII-lea, secolul luminilor, care influențează și zona creștinilor de la Curbura Carpaților, când, prin grija lui Dumnezeu și a credincioșilor săi, se construiește o salbă de lăcașuri sfinte, mai ales din lemn, așa cum sunt prezentate în opera "Spiritualitate și istorie la întorsura Carpaților" de dr. Antonie Plămădeală (Buzău, 1983, p. 243 - 256) .
Pentru noi, credincioșii din Mânzălești, este o mândrie, mai ales că, documentar, comuna este consemnată într-o poruncă din 1522 februarie 3, a voievodului Țării Munteano-Românești, Radu de la Afumați care întărește lui Neagu de la Menedic în sus până la cheie, iar printr-un document din 7526, dat de același voievod, se face danie, peste fureștii toți, muntele Fureștilor, muntele Piciorul Capri, în părțile Buzăului, "Lui Vlad Vintilă - portar de Slatina și sorei lui Sora". . (Arhivele Statului - București - Secția Istorică Nr. 278) .
Un document istoric datat din 14 octombrie 1620, consemnează faptul că 12 boieri, printre care Niacșu din Cîmpulungeani, Jacul din Pîclele și alții din Siniști, Blestemați, Băligoși, Fundeni, Colnici și Mănești, prin porunca domnului Radu Voievod, împart moșia Aldianilor, între Oprea Vătaf, Aldea și Raicu, stabilindu-se riguros hotare, ca. . . apa Slănicului, Malul lui Raicu, până în Râpa cu plopi, Pădurea Socetul, pe din jos până în apa Slănicului și din apa Slănicului, în jos, până dă în malul lui Raicu. (Arhivele Statului -București, manuscrise 172, fila 376) .
La anul 7133 (1625) , iunie 25, episcopul Efrem al Buzăului, întărește din nou hotarele moșiei Menedic, în temeiul vechilor hrisoave, pomenește printre vecini și semnatari pe un anume Manea cu toat (ă) ciata lu. . . nume care nu este exclus să fi fost al starostelui moșnenesc local și respectiv strămoș al satului și comunei Mănești de mai târziu (Arhivele statului -București, Colecția Episcopia Buzăului, Vol. XXXVII fila 3) .
Peisajul plaiurilor de munte, depresiunile, pitorescul, adăpostul sigur al unei văi străjuite de munte, înălțimea falnică a copacilor, legendele locurilor pline de adevăr istoric, toate, ca și altele, reprezintă de fapt geneza noastră și a tot ce am construit.
Începutul Sfintei Mănăstiri Găvanu se duce, deci, la anul 1707, când, în punctul la Lăstuni, în FUNDUL GĂVANULUI, între cele două izvoare, se găsea un lăcas monahal, păstrându-se doar până în jurul anului 1910 O cruce și câțiva nuci îmbătrâniți.
Ctitorirea mănăstirii este moșnenească-țărănească. Temeiul și-l pune prin DANIA poienilor din Găvanu și a pădurilor din jurul ei a unui moșnean din linia lui Ignat Beșliu, din moșnenia Mânzălească-Beșliască și anume Moise Ignat Beșliu. Pe atunci episcop de Buzău era Damaschin, mare cărturar și animator al Tiparniței Episcopiei Buzăului (Pr. Sandu Tudor, Glasul Bisericii, Nr. 9. 10. 1968, p. 1032) .
Deoarece apele vijelioase și mari ce coborau din munte îi aduceau dese stricăciuni, a fost mutată în Poiana din Vale, la aproximativ 150 m, spre est față de actuala biserică, de fapt, a doua construcție a bisericii schitului.
Această bisericuță, de formă dreptunghiulară, a fost profanată și arsă de către turci în anul 1821. Astfel, boierii buzoieni, și în special cei de origine grecească, în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu, și-au căutat loc de refugiu, la Găvanu, loc ascuns și greu accesibil, venind în sus, pe Valea Slănicului, Valea Jgheabului, prin strâmtoarea muntelui Cireșu și dorind a se stabili la schitul Găvanu.
Turcii, aflând despre fuga acestora, au trimis în urmărire un mic detașament al armatei, care pătrunde pe Valea Râmnicului, Poiana Mărului, Bisoca și prin satul Coita, ajung la curmătura Găvanului, ies înaintea boierilor în punctul Groapa Morii și-i jefuiesc, îi taie cu săbiile, apoi urcă spre biserica schitului din Poiana din Vale, o profanează, îi dau foc și arde din temelie. Sunt uciși paharnicul Costache Hrisoscoleu și alți șapte necunoscuți, cât și economul schitului împreună cu doi țigani.
În anul 1828 se construiește altă mănăstire aici în Poiană, spre vest de cea arsă, în loc luminat și de pomenire, ce se păstrează și azi. Și acesta, ca și celelalte, se construiesc din bârne de brad, cu plan treflat, cu absidele altarului în șapte laturi, cu patru turle egale pe axul longitudinal și două turle mici egale, pe absidele laterale, așa cum se văd și astăzi.
Pomelnicul din 1828 consemnează că și această, a treia biserică, este ctitoria moștenitorilor mânzălari și beșlii, ajutați și de alți credincioși de pe Valea Slănicului și a Văii Râmnicului.
HRAMUL de la început a fost al Adormirii Prea Sfintei Stăpâne de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria.
Alte informații:Manastire de maici.
Din Buzău, se merge pe DJ203K spre Mânzălești, ulterior se virează pe DJ204M spre satul Jghiab, pe valea pârâului omonim. De aici se merge spre satul Cireșu și - ulterior prin acesta - spre drumul forestier ce face legatura între satul Lacurile și mănăstire. Traseul - neasfaltat - are porțiuni greu accesibile.
Cod Monument:BZ-II-m-B-02443
Nr. vizualizări:8361
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 06:37:26
Data ultimei actualizări:2023-04-27 19:17:12
Data încărcării pe sit:2005-09-16 18:48:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-05
Aparat: Canon Canon PowerShot SX100 IS
Contor: 97

Vedere de ansamblu
Foto: David Chifiriuc