Craiova :: Biserica Mantuleasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Măntuleasa
Craiova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Craiova
Județ:Dolj
Adresa:Calea Unirii nr. 81
Cod poștal:200345
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro
www.primariaCraiova.ro
www.cjDolj.ro
www.prefecturaDJ.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Pantelimon
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Construita initial din lemn intre anii 1786-1795 de catre vistiernicul Barbu Stirbei, biserica a fost recladita din piatra si caramida in stil gotic-bizantin in 1896. Pictura a fost realizata in stil renascentist.
Cod Monument:DJ-II-m-B-08150
Știri despre biserică:

»  Întâmpinarea Domnului la Biserica Mântuleasa din Craiova (2014-02-02)

 Închide 

Întâmpinarea Domnului la Biserica Mântuleasa din Craiova

[2014-02-02]
În Duminica a 17-a după Rusalii, sărbătorită anul acesta împreună cu praznicul împărătesc “Întâmpinarea Domnului”, Biserica "Adormirea Maicii Domnului – Mântuleasa” din Craiova a primit vizita chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, după cum ne-a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.
Numeroși credincioși au participat cu acest prilej la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Mitropolitul Olteniei împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Evenimentul liturgic a fost transmis în direct de postul regional de televiziune TVR 3 Craiova.
La finalul slujbei religioase, IPS Părinte Irineu a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură, subliniind faptul că praznicul Întâmpinării Domnului este prezent în Biserica noastră ortodoxă la fiecare Sfântă Liturghie. „Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos este prezentă în Biserica noastră la fiecare Sfântă Liturghie. Căci de fiecare dată spunem împreună cu Dreptul Simeon: Acum slobozește pe robul tău Stăpâne. Și de îndată mintea ni se duce la cuvintele ce încheie Mărturisirea de credință ortodoxă, Crezul: Aștept Învierea morților și viața veacului ce va să vie. Și tot cu Dreptul Simeon suntem la Sfânta Liturghie atunci când primim Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, așteptând primirea Domnului spre a fi împreună cu El în viața veșnică. Așadar, cele două Sfinte Evanghelii rânduite spre a fi citite în această zi la Sfânta Liturghie, vindecarea fiicei femeii cananeence și Întâmpinarea Domnului de către Dreptul Simeon, ne sunt prezentate într-un frumos buchet de învățături spre bucuria și folosul nostru duhovnicesc, spre nădejdea în viața veșnică, pe care ne rugăm întotdeauna Bunului Dumnezeu să o dobândim, spre a fi și noi împreună cu drepții în Împărăția cerească a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, Amin!”, a încheiat IPS Irineu.
Biserica Mântuleasa - repere istorice
Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul lăcaș a fost construit pe fundațiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. Biserica avea și un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desființate de pe lângă biserici. Sfântul lăcaș a fost restaurat integral la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare și a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, preotul Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, și pe preotul prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească.
Începând cu anul 2011, Biserica Mântuleasa a intrat într-un amplu proces de restaurare și consolidare în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, sfântul locaș fiind resfințit, în urma finalizării acestor lucrări, în data de 3 noiembrie 2013 de către IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3671, Ultimul acces: 2018-06-25 16:28:04

»  Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mântuleasa din Craiova, în proces de restaurare (2012-08-21)

 Închide 

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mântuleasa din Craiova, în proces de restaurare

[2012-08-21]
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Mântuleasa din Craiova este inclusă de doi ani într-un amplu proces de restaurare și renovare. Proiectul, inițiat de Arhiepiscopia Craiovei prin Biroul de proiecte, urmărește restaurarea vechilor valori patrimoniale și va fi finalizat la începutul anului 2013.
Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Ion Resceanu, parohul Bisericii Mântuleasa din Craiova: “Proiectul vizează consolidarea, refacerea integrală a bisericii și a ansamblului ei: pictura, curtea interioară, gardul împrejmuitor și alte îmbunătățiri. Biserica “Adormirea Maicii Domnului” este un monument de o valoare inestimabilă iar prin intermediul proiectului vom reuși să redăm fața acestei biserici care, în ultima vreme, începuse se se degradeze din cauza intemperiilor și a trecerii timpului”.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată în jurul anilor 1790, pe fundațiile unei biserici de lemn, și restaurată integral în secolul al XIX. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă in Lista monumentelor istorice din județul Dolj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4723, Ultimul acces: 2018-06-25 16:28:04

»  Sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina la Craiova (2010-11-24)

 Închide 

Sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina la Craiova

[2010-11-24]
Cu ocazia sărbătoririi Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, mâine, 25 noiembrie, Biserica Mântuleasa din Craiova își sărbătorește hramul, informează Radio TRINITAS.
Mai multe informații aflăm de la părintele paroh Constantin Reșceanu: „Slujba va începe la ora 08:00 cu Utrenia, Sfânta Liturghie și cu parastasul celor care vor veni să pomenească și o slujbă de mulțumire Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina. Totodată, va fi prezent la Sfânta Liturghie părintele protopop, împreună cu preoții, la o întâlnire duhovnicească, iar după aceea vom săvârși o slujbă de mulțumire și la Centrul pentru tinerii cu dizabilități ‘Sfânta Ecaterina’, centru care funcționează în cadrul parohiei noastre și este patronat de Mitropolia Olteniei”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5152, Ultimul acces: 2018-06-25 16:28:04


Nr. vizualizări:5373
Data ultimei vizualizări:2018-06-25 16:28:04
Data actualizare:2006-03-22 03:48:55
Data încărcării:2006-03-22 03:48:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Contor: 132

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 207

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Contor: 104

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Contor: 73

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru